Browsing by Academic Department "Τμήμα Επιστήμης και Τεχνολογίας Τροφίμων"
Now showing items 69-88 of 299
-
Βελτίωση της ποιότητας και του χρόνου ζωής μανιταριών Πλευρώτους (Oyster Mushrooms) μέσω της εφαρμογής ήπιων μεθόδων επεξεργασίας.
(Πανεπιστήμιο Δυτικής Αττικής, 2022-03-01)Τα μανιτάρια είναι βρώσιμοι μύκητες και χρησιμοποιούνται ως τρόφιμο από την αρχαιότητα. Πάνω από 12.000 είδη μυκήτων, αναγνωρίζονται ως μανιτάρια και τουλάχιστον 2.000 είδη, παρουσιάζονται ως βρώσιμα μανιτάρια με ... -
Βελτιστοποίηση παραλαβής φαινολικών ενώσεων από παραπροϊόντα ρόδων, λεβάντας και ρίγανης με χρήση εκχύλισης με υπέρηχους και μοντέλων πειραματικού σχεδιασμού
(Πανεπιστήμιο Δυτικής Αττικής, 2023-07-10)Τα αρωματικά φυτά αποτελούν μια ξεχωριστή ομάδα φυτών που βρίσκει πληθώρα εφαρμογών σε διάφορους τομείς, όπως η βιομηχανία των τροφίμων, των φαρμάκων και των καλλυντικών. Κάθε χρόνο παράγεται ένα μεγάλο ποσοστό ... -
Βελτιστοποίηση της διεργασίας της ωσμωτικής αφυδάτωσης για την παραγωγή αφυδατωμένων τροφίμων φυτικής προέλευσης με εφαρμογή της μεθοδολογίας RSM (Response Surface Methodology)
(Πανεπιστήμιο Δυτικής Αττικής, 2021-07)Τα λευκά μανιτάρια (Agaricus bisporus) είναι τα πιο κοινά είδη βρώσιμων μανιταριών, τα οποία αντιπροσωπεύουν το 30% της παγκόσμιας κατανάλωσης μανιταριών. Τα μανιτάρια είναι μια καλή πηγή συμπλέγματος βιταμίνης Β, ... -
Βιβλιογραφική επισκόπηση οργανοληπτικών μεθόδων για τη διαφοροποίηση και τον χαρακτηρισμό διαφορετικών δειγμάτων νερού. Συσχέτιση με μεθόδους χημικής ποιοτικής ανάλυσης
(Πανεπιστήμιο Δυτικής Αττικής, 2021-07-15)Ο ρόλος του νερού στην ανθρώπινη υγεία, το περιβάλλον, και την οικονομία είναι καταλυτικός. Για αυτό και είναι μείζονος σημασίας να μπορούμε να εξασφαλίσουμε την ποιότητά του, και δη του πόσιμου νερού. Σκοπός της ... -
Βιοδραστικά συστατικά τροφίμων με πιθανή συνεισφορά στην άμυνα του οργανισμού για την αντιμετώπιση της λοίμωξης από τον ιό SARS-CoV-2(COVID-19)
(Πανεπιστήμιο Δυτικής Αττικής, 2022-07-14)Θέμα της παρούσας πτυχιακής εργασίας είναι τα βιοδραστικά συστατικά που παρουσιάζουν πιθανή συνεισφορά στην άμυνα του οργανισμού για την αντιμετώπιση λοίμωξης από τον ιό SARS-CoV-2 (COVID-19). Η νόσος COVID-19 πρωτοεμφανίστηκε ... -
Βιολογικά προϊόντα: απαιτήσεις, εμπόδια πιστοποίησης και διακίνησης, η θέση τους στην αγορά
(Πανεπιστήμιο Δυτικής Αττικής, 2021-07-13)Τις τελευταίες δεκαετίες, σε παγκόσμια κλίμακα έχει αναπτυχθεί ένα κίνημα υπέρ της διατήρησης, της προστασίας και της προαγωγής του φυσικού περιβάλλοντος αλλά και των ζώων. Το κίνημα αυτό σε συνδυασμό με τα διατροφικά ... -
Βιώσιμη συσκευασία τροφίμων
(Πανεπιστήμιο Δυτικής Αττικής, 2022-07-18)Οι συσκευασίες διαδραματίζουν ολοένα και πιο σημαντικό ρόλο στη διατήρηση της αξίας των προϊόντων. Τα υλικά συσκευασίας που έρχονται σε επαφή με τρόφιμα απευθύνονται σε όλους τους καταναλωτές, και στόχος με τα χρόνια ... -
Βρώσιμα φύκη: Σύσταση, λειτουργικές ιδιότητες και ασφάλεια
(Πανεπιστήμιο Δυτικής Αττικής, 2021-07-08)Το πρωταρχικό γεγονός που διαδραματίστηκε στον πλανήτη Γη και αποτέλεσε κομβικό σημείο για την ανάπτυξη της ζωής, ήταν η εμφάνιση των πρώτων φωτοσυνθετικών οργανισμών, των φυκών. Γενικά τα φύκη απαρτίζουν την πλειοψηφία ... -
Βρώσιμες μεμβράνες από φρούτα
(Πανεπιστήμιο Δυτικής Αττικής, 2022-02-28)Στην πτυχιακή αυτή παρουσιάζονται οι ιδιότητες και οι κύριες λειτουργίες των βρώσιμων μεμβρανών από φρούτα και λαχανικά, καθώς και οι επικρατέστεροι τρόποι παραγωγής τους. Αναλύονται τα συστατικά των μεμβρανών αυτών και ... -
Γάλα καμήλας: λειτουργικές Ιδιότητες και δυνατότητα αξιοποίησής του
(Πανεπιστήμιο Δυτικής Αττικής, 2020-02)ΠΕΡΙΛΗΨΗ Στα πλαίσια της συγκεκριμένης πτυχιακής εργασίας πραγματοποιήθηκε μέσω βιβλιογραφικής ανασκόπησης η παράθεση στοιχείων που αποδεικνύουν ότι η κατανάλωση καμηλίσιου γάλακτος επιδρά θετικά στην υγεία και στον ... -
Δείκτες αλλαγής θερμοκρασίας και σύστασης αερίων εντός της συσκευασίας του τροφίμου, βασισμένοι σε φυσικές χρωστικές
(Πανεπιστήμιο Δυτικής Αττικής, 2022-07-11)Η ανάπτυξη συστημάτων έξυπνης συσκευασίας, δύναται να καταστεί ιδιαίτερα σημαντική για την κάλυψη των αναγκών της σύγχρονης αγοράς, σύμφωνα με τις οποίες το καταναλωτικό κοινό αναζητά ασφαλή και ποιοτικά τρόφιμα και θα ... -
Διαθέσιμα ηλεκτρονικά εργαλεία για τη σύνταξη της διατροφικής επισήμανσης βάσει ευρωπαϊκών κανονισμών – σύγκριση και αξιολόγηση
(Πανεπιστήμιο Δυτικής Αττικής, 2022-03-15)Τα διατροφικά εργαλεία (ή εργαλεία-λογισμικά διατροφικής ανάλυσης) είναι ένα μέσο που έχει αρχίσει να χρησιμοποιείται εντατικά τα τελευταία χρόνια για την έκδοση της διατροφικής επισήμανσης από τις βιομηχανίες τροφίμων. ... -
Διατροφικές διαταραχές-επικαιροποιημένα στοιχεία
(Πανεπιστήμιο Δυτικής Αττικής, 2022-10-13)Η παρούσα εργασία αποτελεί μία προσπάθεια ανασκόπησης της βιβλιογραφίας αναφορικά με τις διατροφικές διαταραχές αλλά και μία διερεύνηση σχετικά με τις τελευταίες σχετικές τάσεις στην Ελλάδα (2021- 2022), τις διατροφικές ... -
Διατροφική αξία και ασφάλεια βιολογικών προϊόντων κρέατος
(Πανεπιστήμιο Δυτικής Αττικής, 2021-03-05) -
Διατροφική επισήμανση σε ελληνικά τυριά
(Πανεπιστήμιο Δυτικής Αττικής, 2023-06)Η διατροφική επισήμανση στα ελληνικά τυριά, αλλά και γενικότερα στα τρόφιμα, έχει πρωτεύοντα ρόλο στη σωστή ενημέρωση του καταναλωτικού κοινού. H παρούσα εργασία διερευνά τη διατροφική επισήμανση σε δείγματα επιλεγμένων ... -
Διατροφική τοξικολογία κατά την επεξεργασία των τροφίμων
(Πανεπιστήμιο Δυτικής Αττικής, 2022-07-25)Θέμα της παρούσας πτυχιακής εργασίας είναι η διατροφική τοξικολογία κατά την επεξεργασία των τροφίμων. Η τοξικότητα των τροφίμων οφείλεται σε επιβλαβείς για τον άνθρωπο ουσίες. Διακρίνονται: i) σε θρεπτικά συστατικά, ... -
Διατροφογενετική και Διατροφογενωμική για την βέλτιστη αθλητική απόδοση
(Πανεπιστήμιο Δυτικής Αττικής, 2021-03-03)Η Διατροφή είναι ο μοναδικός περιβαντολλογικός παράγοντας που μπορούμε να ελέγξουμε απόλυτα, καθώς μας συντροφεύει καθόλη την διάρκεια της ζωής μας. Παρόλα αυτά, η διατροφική εκπαίδευση της πληθυσμιακής πλειοψηφίας είναι ... -
Διαφορές ως προς τα ποιοτικά χαρακτηριστικά, τον τρόπο άλεσης και τα τελικά προϊόντα ανάμεσα στο μαλακό (Triticum aestivum) και το σκληρό σιτάρι (Triticum durum)
(Πανεπιστήμιο Δυτικής Αττικής, 2021-03-03)To σιτάρι αποτελεί ένα από τα σπουδαιότερα σιτηρά και είναι ένα από τα παλαιότερα συστατικά της ανθρώπινης διατροφής. Σε σύγκριση με τη διατροφή όλων των δημητριακών , το σιτάρι παρέχει περίπου το 44% των τροφίμων με βάση ... -
Διεργασίες απομονώσεως πρωτεϊνών από εναλλακτικές πηγές και εφαρμογές σε προϊόντα τροφίμων
(Πανεπιστήμιο Δυτικής Αττικής, 2022-03-01)Το θέμα της συγκεκριμένης πτυχιακής εργασίας είναι η επισκόπηση των μεθόδων απομονώσεως εναλλακτικών πρωτεϊνών και η εφαρμογή τους στα τρόφιμα. Ως εναλλακτικές πρωτεΐνες χαρακτηρίζονται οι φυτικές πρωτεΐνες, οι πρωτεΐνες ... -
Διερεύνηση της παλαίωσης εψημένων παραδοσιακών προϊόντων γλυκού ζυμαριού (τσουρέκι) εμπλουτισμένων με άλευρο κάνναβης
(Πανεπιστήμιο Δυτικής Αττικής, 2022-07-26)Αντικείμενο της παρούσας έρευνας ήταν η διερεύνηση της παλαίωσης αρτοσκευάσματος πλουσίου ζυμαριού (τσουρέκι) εμπλουτισμένο με άλευρο κάνναβης παρασκευασμένο σε ποσοστά υποκατάστασης με το άλευρο σίτου 0%, 10%, 30%, 50% ...