Browsing by Academic Department "Τμήμα Επιστήμης και Τεχνολογίας Τροφίμων"
Now showing items 93-112 of 306
-
Εδώδιμες μεμβράνες από ελληνική σαλάτα
(Πανεπιστήμιο Δυτικής Αττικής, 2022-09-28)Ο ρόλος της συσκευασίας τροφίμων είναι πολύπλευρος, βασικός στόχος του οποίου η συ-νολική προστασία του προϊόντος τόσο από εξωγενείς όσο και από ενδογενείς παράγοντες. Η εκτεταμένη χρήση μη ανανεώσιμων και μη βιοαποικοδομήσιμων ... -
Εδώδιμη κάνναβη: βιοδραστικές ουσίες, αντιοξειδωτική και αντικαρκινική δράση
(Πανεπιστήμιο Δυτικής Αττικής, 2022-03-08)Στο πρώτο κεφάλαιο της πτυχιακής αυτής εργασίας αναγράφεται η ιστορία της κάνναβης, από το 4.000 π.χ έως και σήμερα και οι διάφορες χρήσεις της ανά τους αιώνες. Ακόμη, γίνεται ο διαχωρισμός ανάμεσα στους διάφορους τύπους ... -
Εμπλουτισμός ελαιολάδων με αρωματικά φυτά: εφαρμογές και μελλοντικές προοπτικές
(Πανεπιστήμιο Δυτικής Αττικής, 2022-07-20)Στην Ελλάδα ευδοκιμεί μεγάλη ποικιλία αρωματικών φυτών, τα οποία απαντώνται ελεύθερα στη φύση ή μπορούν να καλλιεργηθούν συστηματικά. Η πλειοψηφία των αρωματικών φυτών βρίσκει ευρύ φάσμα εφαρμογών στη μαγειρική τέχνη, ... -
Εμπλουτισμός επεξεργασμένου φρούτου με βιταμίνη C
(Πανεπιστήμιο Δυτικής Αττικής, 2023-03-01)Στη σύγχρονη εποχή όπου ο τομέας των τροφίμων γίνεται όλο και πιο απαιτητικός, είναι λογικό πως υπάρχει αρκετή ζήτηση για την ανάπτυξη νέων τεχνολογιών προς παραγωγή τροφίμων, τα οποία θα έχουν εξίσου καλή ποιότητα και ... -
Εμπλουτισμός των τροφίμων με Ω3 λιπαρά οξέα, ο ρόλος τους στη διατροφή του ανθρώπου
(Πανεπιστήμιο Δυτικής Αττικής, 2022-09-06)Βασικός σκοπός της παρούσας εργασίας είναι η βιβλιογραφική ανασκόπηση -
Εμπορικά ασπόνδυλα:Ολοθούρια - Καλλιέργεια, Μέθοδοι επεξεργασίας & Προϊόντα
(Πανεπιστήμιο Δυτικής Αττικής, 2021-02-24)Τα Ολοθούρια ταξινομούνται στα εχινόδερμα και είναι θαλάσσιοι οργανισμοί με παγκόσμια εξάπλωση. Αρκετά είδη ολοθούριων θεωρούνται εκλεκτά εδέσματα και αφού υποβληθούν σε κατάλληλη επεξεργασία, διατίθενται προς πώληση, ... -
Εναλλακτικές μέθοδοι συντήρησης προϊόντων με βάση το κρέας
(Πανεπιστήμιο Δυτικής Αττικής, 2022-05-17)Η παρούσα εργασία ασχολήθηκε με τη μελέτη του κρέατος και των προϊόντων του καθώς και των εναλλακτικών μεθόδων συντήρησής τους. Έγινε αναλυτική βιβλιογραφική έρευνα σχετικά με προϊόντα της αλλαντοποιίας όπως ζαμπόν, ... -
Εναλλακτικές τεχνικές συντήρησης προϊόντων κρέατος με σκοπό την παράταση του χρόνου ζωής
(Πανεπιστήμιο Δυτικής Αττικής, 2023-09-26)Το κρέας αποτελεί ιδιαίτερα σημαντικό προϊόν για τη διατροφή του ανθρώπου. Στις χώρες της Ευρωπαϊκής ένωσης κατατάσσεται ως μια από τις μεγαλύτερες δαπάνες των νοικοκυριών. Το κρέας μπορεί να καταναλωθεί τόσο αυτούσιο, ... -
Εντερόκοκκοι σε τρόφιμα
(Πανεπιστήμιο Δυτικής Αττικής, 2022-07-06)Οι εντερόκοκκοι ή αλλιώς εντερικοί κόκκοι είναι μικροοργανισμοί και ειδικότερα βακτήρια γαλακτικοί οξέος. Επιπλέον, είναι προαιρετικά αναερόβια βακτήρια που διατάσσονται μεμονωμένα ιδανικά όμως αναπτύσσονται στους 350C ... -
Εντεροβακτήρια που συναντάμε στα τρόφιμα και η συμπεριφορά τους στα αντιβιοτικά
(Πανεπιστήμιο Δυτικής Αττικής, 2021-10-04) -
Εξατομικευμένη διατροφή: οι μελλοντικές κατευθύνσεις και οι προκλήσεις της επόμενης μέρας για την επιστημονική κοινότητα
(Πανεπιστήμιο Δυτικής Αττικής, 2023-02-22)Η διατροφή από αρχαιοτάτων χρόνων αποτελεί έναν σημαντικό πυρήνα στην ζωή του ανθρώπου. Σύμφωνα με την δανεική λατινική ρήση «menssanaincomporasano» (μτφ. νους υγιής εν σώματι υγιή) η διατροφή επηρεάζει πολλούς τομείς ... -
Εξέλιξη των τροφίμων. Ασφάλεια και νέες τάσεις
(Πανεπιστήμιο Δυτικής Αττικής, 2021-10-28)Το θέμα της παρούσας πτυχιακής εργασίας είναι η εξέλιξη των τροφίμων, η ασφάλεια και οι νέες διατροφικές τάσεις που παρουσιάζονται. Ο άνθρωπος μέσα από τη διατροφή του λαμβάνει τα απαραίτητα θρεπτικά συστατικά ώστε να ... -
Επεξεργασία των παραπροϊόντων απόσταξης αρωματικών φυτών για εφαρμογή τους στη συντήρηση τροφίμων
(Πανεπιστήμιο Δυτικής Αττικής, 2023-07-19)Η παρούσα εργασία παρουσιάζει μια εκτενή μελέτη των χαρακτηριστικών και της δυνατότητας εφαρμογής των παραπροϊόντων απόσταξης των αρωματικών φυτών: λεβάντα (Lavandula angustifolia), τριαντάφυλλο (Rosa damascena) και ρίγανη ... -
Επεξεργασία υγρών τροφίμων με παλμικά ηλεκτρικά πεδία
(Πανεπιστήμιο Δυτικής Αττικής, 2023-06-21)Στην παρούσα εργασία γίνεται πρωτίστως ανασκόπηση της διεθνούς βιβλιογραφίας με σκοπό να οριστούν τα βασικότερα φαινόμενα που λαμβάνουν χώρα κατά την επεξεργασία υγρών τροφίμων με παλμικά ηλεκτρικά πεδία (PEF). Μια ... -
Επίδραση μετά απο προσθήκη σταθεροποιητικών παραγόντων στην αφροποιητική ικανότητα νωπού γάλακτος για χρήση στην εστίαση
(Πανεπιστήμιο Δυτικής Αττικής, 2022-03-11)Στόχος της παρούσας εργασίας ήταν η παρασκευή δύο προϊόντων γάλακτος τύπου Barista, από νωπό γάλα, με σκοπό την επαγγελματική τους χρήση στο χώρο της εστίασης. Τα δύο προϊόντα μελετήθηκαν ως προς τις ρεολογικές τους ... -
Επίδραση της αποθήκευσης στα βιοενεργά συστατικά καινοτόμων προϊόντων πλούσιου ζυμαριού εμπλουτισμένων με αλεύρι κάνναβης
(Πανεπιστήμιο Δυτικής Αττικής, 2022-07)Σκοπός αυτής της εργασίας ήταν η επίδραση της αποθήκευσης στα βιοενεργά συστατικά καινοτόμων προϊόντων πλουσίου ζυμαριού (τσουρεκιών). Τα προϊόντα αυτά εμπλουτίστηκαν με άλευρο κάνναβης και υποκατέστησαν το άλευρο σίτου ... -
Επίδραση της θερμοκρασίας συντήρησης στην μικροβιολογική σταθερότητα διαφόρων ειδών γάλακτος
(Πανεπιστήμιο Δυτικής Αττικής, 2021-09-29)Το γάλα κατέχει στην διατροφή του ανθρώπου εδώ και χιλιάδες χρόνια βασικό και αναπόσπαστο κομμάτι. Αυτό συμβαίνει εξαιτίας της ιδιαίτερα πλούσιας θρεπτικότητας του και πληθώρας οφελών που προσφέρει. Στην παρούσα πτυχιακή ... -
Επίδραση των μεθόδων ξήρανσης στα ποιοτικά χαρακτηριστικά των σταυρανθών λαχανικών
(Πανεπιστήμιο Δυτικής Αττικής, 2022-07-11)Η παρούσα μελέτη παρουσιάζει την επίδραση που έχουν οι διάφοροι μέθοδοι ξήρανσης στα σταυρανθή λαχανικά, χαρακτηριστικά παραδείγματα των οποίων αποτελεί το λάχανο, η ρόκα, το ρεπάνι, το μπρόκολο και το κουνουπίδι. Τα ... -
Επιμύδιο, τζινσενγκ, τζίντζερ, γκίνγκο μπιλόμπα: χημική σύσταση και βιολογική δράση
(Πανεπιστήμιο Δυτικής Αττικής, 2021-07-16)Η παρούσα εργασία αναφέρεται στη χημική σύσταση και βιολογική δράση των βοτάνων: επιμύδιο, τζινσενγκ, τζίντζερ και γκίνγκο μπιλόμπα -
Επισκόπηση της μικροβιακής οικολογίας και των διαδικασιών ζύμωσης κόκκων καφέ – Επίδραση στην ποιότητα του αφεψήματος.
(Πανεπιστήμιο Δυτικής Αττικής, 2021-07-29)Ο καφές αποτελεί ένα από τα πλέον προσφιλή ροφήματα παγκοσμίως και αυτό δικαιολογεί, σε μεγάλο βαθμό, το γεγονός ότι βρίσκεται στο επίκεντρο του επιστημονικού ενδιαφέροντος εδώ και πολλές δεκαετίες. Η κατά κεφαλή κατανάλωση ...