Browsing by Academic Department "Τμήμα Επιστήμης και Τεχνολογίας Τροφίμων"
Now showing items 160-179 of 306
-
Ιπποφαές. Βιοδραστικές ουσίες και η ευεργετική επίδρασή τους στον οργανισμό
(Πανεπιστήμιο Δυτικής Αττικής, 2021-10-04)Το θέμα της παρούσας πτυχιακής εργασίας είναι το ιπποφαές, οι βιοδραστικές ουσίες που περιέχει και η ευεργετική επίδραση τους στον ανθρώπινο οργανισμό. Το ιπποφαές ή Hippophaë rhamnoides L. χρησιμοποιηθεί στην παραδοσιακή ... -
Καινοτόμα βρώσιμα επικαλυπτικά στη μεταλλική και εναλλακτική συσκευασία
(Πανεπιστήμιο Δυτικής Αττικής, 2022-02-28)Η μεταλλική συσκευασία αποτελεί έναν από τους σημαντικότερους τρόπους συντήρησης και μεταφοράς των τροφίμων και ποτών. Τα διάφορα είδη μεταλλικής συσκευασίας διαχωρίζονται σε κουτί δύο ή τριών τεμαχίων και aerosol ... -
Καινοτόμες προσεγγίσεις για την ενίσχυση της αναγνωρισιμότητας των αγροδιατροφικών προϊόντων σε περιφερειακό επίπεδο
(Πανεπιστήμιο Δυτικής Αττικής, 2021-07-08)Η παρούσα μεταπτυχιακή διπλωματική εργασία επικεντρώνεται στην έννοια της αναγνωρισιμότητας των αγροδιατροφικών προϊόντων και στην δυνατότητα να ενισχυθεί αυτή, με υπάρχουσες, προτεινόμενες και διαφαινόμενες προσεγγίσεις, ... -
Καινοτομία βιολογικών προϊόντων στη διατροφή
(Πανεπιστήμιο Δυτικής Αττικής, 2021-07-13)Η παρούσα πτυχιακή εργασία ερευνά τα βιολογικά προϊόντα, την συμβολή τους στις καταναλωτικές συνήθειες σε αγορές τοπικές και του εξωτερικού καθώς και την πορεία της εξέλιξής τους στον αγροτικό και εμπορικό τομέα από το ... -
Καροτενοειδή σε ενισχυμένα τρόφιμα
(Πανεπιστήμιο Δυτικής Αττικής, 2023-02-24)Τα τελευταία χρόνια, έχει παρατηρηθεί αυξημένο ενδιαφέρον εντός της επιστημονικής κοινότητας για τρόφιμα ενισχυμένα ή εμπλουτισμένα με βιοδραστικά φυσικά συστατικά (πχ. φαινολικές ενώσεις, καροτενοειδή, κά), καθώς ... -
Κατανάλωση κρέατος και εμφάνιση καρκίνου στον άνθρωπο
(Πανεπιστήμιο Δυτικής Αττικής, 2022-07-14)Το κρέας αποτελεί βασικό συστατικό της διατροφής του ανθρώπου, παρέχοντάς του απαραίτητα θρεπτικά συστατικά, που είναι σημαντικά για την ανάπτυξη και τη φυσιολογική λειτουργία του οργανισμού. Ωστόσο, ορισμένες μελέτες ... -
Καφές, οι ποικιλίες του, ντεκάφ, καφεΐνη και οι προτιμήσεις των καταναλωτών.
(Πανεπιστήμιο Δυτικής Αττικής, 2021-03-11)Στόχος της συγκεκριμένης πτυχιακής εργασίας, είναι η πληροφόρηση, η ανάλυση και η αποσαφήνιση, σε ότι αφορά τον καφέ σαν φυτό, ρόφημα, χημική ουσία και κυρίως η σχέση του με τις προτιμήσεις και την υγεία των καταναλωτών. ... -
Καφές: παρασκευή, χημεία αρώματος και επίδραση της κατανάλωσης του στην υγεία του ανθρώπου
(Πανεπιστήμιο Δυτικής Αττικής, 2021-07-08)Στόχος της εργασίας είναι η παρουσίαση των χημικών ενώσεων, στις οποίες οφείλεται το άρωμα του καφέ, των παραγόντων που επηρεάζουν την αρωματικότητα, καθώς και των κριτηρίων για την αξιολόγηση της ποιότητας του. -
Κρέας κυτταροκαλλιέργειας (cultured meat): μέθοδοι επεξεργασίας, εφαρμογές, αποδοχή καταναλωτών
(Πανεπιστήμιο Δυτικής Αττικής, 2022-06)Το κρέας κυτταροκαλλιέργειας αποτελεί ένα προϊόν που παρασκευάζεται μέσω καλλιέργειας κατάλληλων κυττάρων, τα οποία προέρχονται από οικόσιτα ζώα, μέσα σε έναν βιοαντιδραστήρα, με τη χρήση κατάλληλου υγρού μέσου και με ... -
Κριτική ανασκόπηση ανθέων και αρωματικών φυτών, των αιθέριων ελαίων και παραπροϊόντων τους και εφαρμογές στη συντήρηση τροφίμων
(Πανεπιστήμιο Δυτικής Αττικής, 2022-07)Τα αρωματικά και φυτά και άνθη, χρησιμοποιούνται από τον άνθρωπο από την αρχαιότητα. Από νωρίς έγιναν αντιληπτές οι θεραπευτικές ιδιότητές τους και έτσι με την πρόοδο της επιστήμης, άρχισαν να μελετώνται εκτενέστερα. Σε ... -
Λειτουργικά τρόφιμα, βιοδραστικές ουσίες, φαρμακευτική και αντιοξειδωτική δράση του origanum dictamnus
(Πανεπιστήμιο Δυτικής Αττικής, 2021-03-03)Το ενδιαφέρον των καταναλωτών έχει στραφεί τα τελευταία χρόνια στα φυσικά τρόφιμα λόγω των ευεργετικών συστατικών που περιλαμβάνουν για την υγεία. Τα λειτουργικά τρόφιμα περιέχουν οτιδήποτε από φυσικά τρόφιμα, σε ποσότητες ... -
Λήψη συμπληρωμάτων διατροφής και συνέπειες στην υγεία
(Πανεπιστήμιο Δυτικής Αττικής, 2023-03-08)Εισαγωγή: Η ισορροπημένη και ποικίλη διατροφή είναι σε θέση να καλύψει επαρκώς τις ανάγκες του οργανισμού σε θρεπτικά στοιχεία, τα οποία είναι απαραίτητα για τη φυσιολογική λειτουργία του οργανισμού και τη διατήρηση της ... -
Μέθοδοι ανίχνευσης τοξικών ουσιών στα τρόφιμα
(Πανεπιστήμιο Δυτικής Αττικής, 2021-10-03)Η ασφάλεια των τροφίμων αποτελεί ένα ζήτημα μείζονος σημασίας, όσον αφορά την σωστή σίτιση και επακόλουθη ευζωία του ανθρωπίνου πληθυσμού. Ωστόσο, εξαιτίας ορισμένων συνθηκών τα διάφορα τρόφιμα μπορεί να επιμολυνθούν από ... -
Μέθοδοι εκχύλισης και βιολογικές ιδιότητες αιθέριων ελαίων και βιοδραστικών ουσιών από παραπροϊόντα αρωματικών φυτών
(Πανεπιστήμιο Δυτικής Αττικής, 2022-09-23)Η παρούσα πτυχιακή εργασία ασχολείται με τις μέθοδους εκχύλισης και τις ιδιότητες των αιθέριων ελαίων και των βιοδραστικών ουσιών που παραλαμβάνονται από τα παραπροϊόντα των αρωματικών φυτών. Τα παραπροϊόντα των αρωματικών ... -
Μέθοδοι επεξεργασίας των επιτραπέζιων ελιών. Η διαδικασία ζύμωσης και η προσθήκη εναρκτήριων καλλιεργειών
(Πανεπιστήμιο Δυτικής Αττικής, 2021-02)Η παρούσα εργασία περιγράφει μεθόδους επεξεργασίας της επιτραπέζιας ελιάς με έμφαση στην διαδικασία της ζύμωσης που αποτελεί το καθοριστικότερο στάδιο της συνολικής επεξεργασίας και την εφαρμογή των εναρκτήριων καλλιεργειών ... -
Μέθοδοι επεξεργασίας υποκατάστατων κρέατος βασισμένων σε φυτικές πηγές
(Πανεπιστήμιο Δυτικής Αττικής, 2021-07-13)Η συγκεκριμένη εργασία αφορά την έρευνα των υποκατάστατων κρέατος βασισμένων σε φυτικές πηγές, με βασικό σκοπό την ανάλυση των μεθόδων επεξεργασίας τους. Η εργασία αποτελεί βιβλιογραφική ανασκόπηση, καθώς πραγματοποιήθηκε ... -
Μέθοδοι προσδιορισμού των γλυκοζινολιτών και των προϊόντων της ενζυμικής τους υδρόλυσης στα λαχανικά
(Πανεπιστήμιο Δυτικής Αττικής, 2021-09-27)Η παρούσα μελέτη ασχολείται με τους δευτερογενείς μεταβολίτες που περιέχουν θείο, οι οποίοι είναι γνωστοί ως γλυκοζινολίτες και συναντώνται φυσικά στα σταυρανθή λαχανικά. Μετατρέπονται εύκολα σε μια σειρά δραστικών ενώσεων, ... -
Μελέτη αλληλεπίδρασης μικροοργανισμών με αντιοξειδωτικές ενώσεις
(Πανεπιστήμιο Δυτικής Αττικής, 2023-02)Στους οργανισμούς υπάρχουν ορισμένες δραστικές ή ενεργές μορφές μορίων οι οποίες σχετίζονται με τα οξειδωτικά φαινόμενα που συντελούνται στον οργανισμό. Οι ενεργές μορφές μορίων, αν βρεθούν σε υπερβολικές ποσότητες στον ... -
Μελέτη αντιμικροβιακής δράσης φυσικών εκχυλισμάτων
(Πανεπιστήμιο Δυτικής Αττικής, 2022-07)Η πτυχιακή αυτή αναλύει την αντιμικροβιακή δράση φυτικών εκχυλισμάτων. Πέρα από το θεωρητικό κομμάτι όμως, πραγματοποιείται και εργαστηριακή έρευνα της αντιμικροβιακής δράσης των φυτικών εκχυλισμάτων με την μέθοδο της ... -
Μελέτη αντιμικροβιακής δράσης φυτικών εκχυλισμάτων με εφαρμογή στο χαρούπι
(Πανεπιστήμιο Δυτικής Αττικής, 2022-07-14)Η επιτακτική ανάγκη για νέα φυτικά εκχυλίσματα με αντιμικροβιακή δράση και η μεγάλη ποσότητα ανεκμετάλλευτου χαρουπιού, Ceratonia siliqua L, αποτελούν αφορμή για την διεκπεραίωση της παρούσας εργασίας. Με αυτόν τον ...