Browsing by Academic Department "Τμήμα Επιστήμης και Τεχνολογίας Τροφίμων"
Now showing items 298-306 of 306
-
Χαρακτηρισμός μικροβιώματος στο μητρικό γάλα
(Πανεπιστήμιο Δυτικής Αττικής, 2022-07-26)Ο θηλασμός συνδέεται με σημαντικά οφέλη για την υγεία των βρεφών. Εκτός από τα απαραίτητα θρεπτικά συστατικά, τα κύτταρα του ανοσοποιητικού και τα βιοε-νεργά συστατικά, το μητρικό γάλα περιέχει επίσης μια ποικιλία μικροβίων, ... -
Χαρακτηριστικά, ιδιότητες και μέθοδοι εκχύλισης του αβοκαντελαίου
(Πανεπιστήμιο Δυτικής Αττικής, 2022-07)Το αβοκάντο θεωρείται ένα τροπικό φρούτο ύψιστης βιολογικής και θρεπτικής αξίας. Το αβοκαντέλαιο παράγεται από το αβοκάντο μέσω μιας σειράς από βιολογικές, φυσικές και χημικές μεθόδους και χρησιμοποιείται στην βιομηχανία ... -
Χημική σύσταση και βασικές ευεργετικές ιδιότητες χαρακτηριστικών φρούτων και οπωροκηπευτικών ελληνικής προελευσης
(Πανεπιστήμιο Δυτικής Αττικής, 2022-07-07)Τα φρούτα και τα λαχανικά από παλιά έχουν εκτιμηθεί ως μέρος του βασικού διαιτολογίου του ανθρώπου. Τις τελευταίες δεκαετίες, τα οπωροκηπευτικά αποτελούν αντικείμενο πολλών ερευνητικών μελετών, λόγω της φύσης τους και ... -
Χημική σύσταση και βιολογική δράση δυόσμου και βασιλικού
(Πανεπιστήμιο Δυτικής Αττικής, 2021-07-16)Ο δυόσμος και ο βασιλικός περιέχουν σε υψηλές συγκεντρώσεις φαινολικά οξέα, φλαβονοειδή και καροτενοειδή. Αυτό, έχει ως αποτέλεσμα τα βότανα αυτά να εκδηλώνουν αρκετές φαρμακευτικές δράσεις. Μελέτες έχουν δείξει πως χάρη ... -
Χημική σύσταση και βιολογική δράση του Υπερικού
(Πανεπιστήμιο Δυτικής Αττικής, 2021-07-16)Το βαλσαμόχορτο ή St. John's Wort ή υπερικό (Hypericum), είναι γνωστό εδώ και πολλούς αιώνες για τη βιολογική του δράση. Τις τελευταίες δεκαετίες αποτελεί αντικείμενο πολλών ερευνητικών μελετών, λόγω της φύσης του και ... -
Χημική σύσταση και διατροφική αξία των ξηρών καρπών
(Πανεπιστήμιο Δυτικής Αττικής, 2021-02-26)Οι ξηροί καρποί είναι πυκνά θρεπτικά τρόφιμα και αποτελούν τακτικό συστατικό της διατροφής του ανθρώπου από τους προ-γεωργικούς χρόνους. Παρόλο που οι ξηροί καρποί περιέχουν μεγάλο ποσοστό θερμίδων, αρκετές έρευνες έχουν ... -
Χρήση κατεψυγμένων, αποξηραμένων και αλεσμένων εντόμων σε μορφή σνάκ και ως συστατικών σε προϊόντα διατροφής σύμφωνα με τον κανονισμό (ΕΕ) 2015/2283
(Πανεπιστήμιο Δυτικής Αττικής, 2023-03-14)Η κατανάλωση των εντόμων από τον άνθρωπο δεν είναι κάτι που εμφανίστηκε τα τελευταία χρόνια. Η εντομοφαγία είναι μια μακροχρόνια πρακτική και τα έντομα αποτελούν πηγή τροφής για πολλούς πολιτισμούς. Η κατανάλωση των εντόμων ... -
Χρήση προβιοτικών μικροοργανισμών σε επιδόρπια γάλακτος
(Πανεπιστήμιο Δυτικής Αττικής, 2021-02)Οι σύγχρονοι καταναλωτές στρέφουν το ενδιαφέρον τους όλο και περισσότερο στην διατήρηση της υγειάς τους μέσω της διατροφής, αναζητώντας οι ίδιοι τα οφέλη που προκύπτουν από την κατανάλωση προϊόντων που κυκλοφορούν στο ... -
Ψυxρότροφα αλλοιογόνα βακτήρια
(Πανεπιστήμιο Δυτικής Αττικής, 2023-02-22)Το θέμα της παρούσας πτυχιακής εργασίας είναι οι ψυχρότροφοι αλλοιογόνοι οργανισμοί και, συγκεκριμένα τα ψυχρότροφα βακτήρια, που προσβάλουν τα τρόφιμα και δυνητικά μπορούν να προκαλέσουν προβλήματα στην ανθρώπινη υγεία. ...