Browsing by Academic Department "Τμήμα Επιστημών Οίνου, Αμπέλου και Ποτών"
Now showing items 1-20 of 164
-
Αλκοολούχο ποτό από απόσταξη μήλων και αχλαδιών
(Πανεπιστήμιο Δυτικής Αττικής, 2021-03-24)Η παρούσα πτυχιακή ασχολείται με την παραγωγή αποστάγματος από φρούτα όπως το μήλο και το αχλάδι συγκρίνοντάς τα με το απόσταγμα σταφυλιού, το γνωστό σε όλους τσίπουρο. Το μήλο καθώς και το αχλάδι είναι δύο φρούτα ... -
Αμπελογραφική μελέτη της ποικιλίας Riesling και περιγραφή του οργανοληπτικού προφίλ των παραγόμενων οίνων σε διαφορετικά αμπελοοινικά διαμερίσματα ανά τον κόσμο
(Πανεπιστήμιο Δυτικής Αττικής, 2022-07-20)Αντικείμενο της βιβλιογραφικής έρευνας που ακολουθεί είναι η αμπελογραφική μελέτη της ποικιλίας Riesling και η περιγραφή του οργανοληπτικού προφίλ των παραγόμενων οίνων σε διαφορετικά αμπελοοινικά διαμερίσματα ανά τον ... -
Αμπελογραφική μελέτη της ποικιλίας Sauvignon blanc και περιγραφή του οργανοληπτικού προφίλ των παραγόμενων οίνων σε διαφορετικά αμπελοοινικά διαμερίσματα ανά τον κόσμο
(Πανεπιστήμιο Δυτικής Αττικής, 2022-07-20)Στη συγκεκριμένη μελέτη διερευνήθηκε η υιοθέτηση των τάσεων της βιομηχανίας κρασιού Sauvignon blanc σε όλο τον κόσμο. Έγινε ανασκόπηση της ποικιλίας σε όλους τομείς της αναλύοντάς την σε επίπεδο αμπελογραφικό, αγρολογικό, ... -
Αμπελογραφική μελέτη της ποικιλίας Φωκιανό και οι δυνατότητες οινοποιησής της ως πολυδυναμική ποικιλία
(Πανεπιστήμιο Δυτικής Αττικής, 2022-04-05)Το αντικείμενο της εργασίας, είναι η αμπελογραφική μελέτη της ποικιλίας Φωκιανό. Η επιλογή του θέματος έγινε για να δοθούν πληροφορίες που αφορούν τη γεωγραφική προέλευση της ποικιλίας αυτής, την ιστορία της, την εξάπλωση ... -
Αμπελοκομικές τεχνικές με σκοπό την καθυστέρηση της ωρίμανσης των σταφυλιών της ποικιλίας Sauvignon Blanc (Vitis vinifera L.)
(Πανεπιστήμιο Δυτικής Αττικής, 2022-07-19)Ο στόχος αυτής της μελέτης ήταν να εξεταστούν τεχνικές διαχείρισης του θόλου ως αντισταθμιστικά μέτρα για τον μετριασμό των επιπτώσεων της κλιματικής αλλαγής με στόχο την καθυστέρηση της ωρίμανσης των σταφυλιών ώστε να ... -
Αμπελοκομικές τεχνικές με σκοπό την καθυστέρηση της ωρίμανσης των σταφυλιών της ποικιλίας Σαββατιανό (Vitis vinifera L.)
(Πανεπιστήμιο Δυτικής Αττικής, 2022-07)Η διαφαινόμενη κλιματική αλλαγή και η άνοδος της θερμοκρασίας στον πλανήτη, επηρεάζει τον αμπελοοινικό τομέα παγκοσμίως, οδηγώντας σε αλλαγές των κλιματολογικών συνθηκών, επιτάχυνση της ωρίμανσης των σταφυλιών, αύξηση ... -
Αμπελουργία ακριβείας και η δυνατότητα χρήσης τεχνολογικών μέσων σε Ελληνικούς αμπελώνες
(Πανεπιστήμιο Δυτικής Αττικής, 2021-02-26)Η αμπελουργία ακριβείας είναι ένας καινοτόμος τρόπος παρακολούθησης και λήψης αποφάσεων για τον αμπελώνα με τη χρήση αισθητήρων, GPS και τη χρήση τηλεπισκόπησης. Ενδιαφέρον προκαλεί η λειτουργία των συστημάτων GPS και GIS ... -
Αμπελουργία ακριβείας στο Μαρκόπουλο Αττικής-Χαρτογράφηση παραγωγής
(Πανεπιστήμιο Δυτικής Αττικής, 2021-02-26)ΠΕΡΙΛΗΨΗ Στην εργασία αυτή αναζητήθηκαν στοιχεία που να επιβεβαιώνουν τη αναγκαιότητα της εφαρμογής της Αμπελουργίας Ακριβείας , μέσα από τη σύγκριση των δεδομένων της παραγωγής και των πληροφοριών που είναι δυνατόν να ... -
Αμπελουργία ακριβείας στον Αττικό αμπελώνα
(Πανεπιστήμιο Δυτικής Αττικής, 2021-10-08)Δεδομένου ότι ένας αμπελώνας έχει εκτιμώμενη διάρκεια ζωής 20-40 ετών, οι αποφάσεις που λαμβάνονται κατά την φύτευσή του και την μετέπειτα πορεία του είναι ζωτικής σημασίας για τη βιωσιμότητά και την παραγωγικότητά του στο ... -
Ανάλυση της οικογένειας των γονιδίων Hsp100 στο αμπέλι
(Πανεπιστήμιο Δυτικής Αττικής, 2023-05-03)Το αμπέλι είναι ένας ζωντανός οργανισμός που επηρεάζεται συνεχώς από διάφορους παράγοντες. Γεωγραφικούς: γεωγραφικό πλάτος, υψόμετρο, έδαφος, κλιματικούς: θερμοκρασίες μιας περιοχής, επαφή με τον ήλιο, ανέμους, μάζες νερού, ... -
Αξιολόγηση φαινοτυπικών χαρακτηριστικών γηγενών ζυμών απομονωμένες από ελληνικούς οίνους διαφορετικών περιοχών
(Πανεπιστήμιο Δυτικής Αττικής, 2023-02-23)Τα τελευταία χρόνια, το ενδιαφέρον του οινολογικού κόσμου, για την χρήση των κατάλληλων ζυμομυκήτων ως εναρκτήριες καλλιέργειες στην αλκοολική ζύμωση, όλο και αυξάνεται. Στην παρούσα μελέτη, 188 ζυμομύκητες που είχαν ... -
Βιώσιμη χρήση του νερού στην αμπελουργία
(Πανεπιστήμιο Δυτικής Αττικής, 2022-08)Η αειφόρος χρήση των υδάτινων πόρων είναι ένα σημαντικό ζήτημα παγκοσμίως. Η αμπελουργία αποτελεί έναν τομέα ο οποίος επηρεάζεται σημαντικά από την κλιματική αλλαγή και τη διαθεσιμότητα του νερού. ... -
Βρετανομύκητας και ζύθος
(Πανεπιστήμιο Δυτικής Αττικής, 2021-07-31)Μετά την ανακάλυψη του Βρετανομύκητα στις αρχές του 20ου αιώνα, θεωρείται ο κύριος οργανισμός αλλοίωσης οργανοληπτικών χαρακτηριστικών κυρίως στο κρασί, στο μηλίτη και στη μπύρα. Αυτές όμως οι ζύμες μπορούν να προσθέσουν ... -
Διαλογή, εκπαίδευση και τελική σύσταση ενός panel δοκιμαστών για την περιγραφική ανάλυση ζύθων στο τμήμα επιστημών Οίνου, Αμπέλου & Ποτών
(Πανεπιστήμιο Δυτικής Αττικής, 2022-11-30)Η ανάπτυξη της εγχώριας μικροζυθοποιίας και οι σημαντικές εξελίξεις στον κλάδο ζυθοποίησης έχουν δημιουργήσει την ανάγκη για τυποποιημένα προϊόντα που ανταποκρίνονται σε υψηλά ποιοτικά πρότυπα. Μέσω της οργανοληπτικής ... -
Διαχείριση αποβλήτων απόσταξης
(Πανεπιστήμιο Δυτικής Αττικής, 2023-07)Το θέμα της παρούσας πτυχιακής εργασίας είναι η διαχείριση των αποβλήτων απόσταξης ποτοποιίας. Η νομοθεσία που αφορά τη διαχείριση αποβλήτων στην Ευρωπαϊκή Ένωση και στα κράτη μέλη της είναι αυστηρή. Θέτει νόμους που αφορούν ... -
Διεργασίες αερισμού και ανάμειξης στην επεξεργασία των υγρών αποβλήτων
(Πανεπιστήμιο Δυτικής Αττικής, 2022-03-24)Θέμα της παρούσας πτυχιακής εργασίας είναι οι διεργασίες αερισμού και ανάμειξης που εφαρμόζονται κατά την επεξεργασία υγρών αποβλήτων. Τα υγρά απόβλητα συνήθως σε πρώτο στάδιο υποβάλλονται σε προεπεξεργασία, όπου από τη ... -
Διεργασίες παραγωγής σάκε
(Πανεπιστήμιο Δυτικής Αττικής, 2021-07-23)Η παρούσα έρευνα παρουσιάζει την αρχική προσέγγιση στα προβλήματα και στα ζητήματα που τίθενται από τις διεργασίες παραγωγής του σάκε, κάτι που δεν αναφέρεται σχεδόν καθόλου στην ελληνική βιβλιογραφία. Κατά την έρευνα ... -
Διερεύνηση αγοραστικής συμπεριφοράς σε ετικέτες βιολογικού κρασιού
(Πανεπιστήμιο Δυτικής Αττικής, 2023-07-19)Στις μέρες μας ο τρόπος με τον οποίο παρασκευάζεται ένα προϊόν, ενδιαφέρει σε μεγάλο βαθμό τους καταναλωτές. Είναι πολύ προσεκτικοί με τις επιλογές τους όχι μόνο με βάση τα χαρακτηριστικά ενός προϊόντος αλλά και με το εάν ... -
Διερεύνηση δυνατότητας της χρήσης FTIR φασματοσκοπίας σε οίνους από τη Λήμνο και την Κρήτη
(Πανεπιστήμιο Δυτικής Αττικής, 2023-03-03)Το μοσχάτο Αλεξανδρείας και το μοσχάτο Σπίνας είναι δυο αρωματικές μοσχάτες ποικιλίες, οι οποίες συναντώνται σε νησιά της Ελλάδας, όπως είναι η Λήμνος και η Κρήτη. Το μοσχάτο της Αλεξανδρείας μεταφέρθηκε πριν πενήντα ...