Browsing by Academic Department "Τμήμα Επιστημών Οίνου, Αμπέλου και Ποτών"
Now showing items 15-34 of 162
-
Διαλογή, εκπαίδευση και τελική σύσταση ενός panel δοκιμαστών για την περιγραφική ανάλυση ζύθων στο τμήμα επιστημών Οίνου, Αμπέλου & Ποτών
(Πανεπιστήμιο Δυτικής Αττικής, 2022-11-30)Η ανάπτυξη της εγχώριας μικροζυθοποιίας και οι σημαντικές εξελίξεις στον κλάδο ζυθοποίησης έχουν δημιουργήσει την ανάγκη για τυποποιημένα προϊόντα που ανταποκρίνονται σε υψηλά ποιοτικά πρότυπα. Μέσω της οργανοληπτικής ... -
Διαχείριση αποβλήτων απόσταξης
(Πανεπιστήμιο Δυτικής Αττικής, 2023-07)Το θέμα της παρούσας πτυχιακής εργασίας είναι η διαχείριση των αποβλήτων απόσταξης ποτοποιίας. Η νομοθεσία που αφορά τη διαχείριση αποβλήτων στην Ευρωπαϊκή Ένωση και στα κράτη μέλη της είναι αυστηρή. Θέτει νόμους που αφορούν ... -
Διεργασίες αερισμού και ανάμειξης στην επεξεργασία των υγρών αποβλήτων
(Πανεπιστήμιο Δυτικής Αττικής, 2022-03-24)Θέμα της παρούσας πτυχιακής εργασίας είναι οι διεργασίες αερισμού και ανάμειξης που εφαρμόζονται κατά την επεξεργασία υγρών αποβλήτων. Τα υγρά απόβλητα συνήθως σε πρώτο στάδιο υποβάλλονται σε προεπεξεργασία, όπου από τη ... -
Διεργασίες παραγωγής σάκε
(Πανεπιστήμιο Δυτικής Αττικής, 2021-07-23)Η παρούσα έρευνα παρουσιάζει την αρχική προσέγγιση στα προβλήματα και στα ζητήματα που τίθενται από τις διεργασίες παραγωγής του σάκε, κάτι που δεν αναφέρεται σχεδόν καθόλου στην ελληνική βιβλιογραφία. Κατά την έρευνα ... -
Διερεύνηση αγοραστικής συμπεριφοράς σε ετικέτες βιολογικού κρασιού
(Πανεπιστήμιο Δυτικής Αττικής, 2023-07-19)Στις μέρες μας ο τρόπος με τον οποίο παρασκευάζεται ένα προϊόν, ενδιαφέρει σε μεγάλο βαθμό τους καταναλωτές. Είναι πολύ προσεκτικοί με τις επιλογές τους όχι μόνο με βάση τα χαρακτηριστικά ενός προϊόντος αλλά και με το εάν ... -
Διερεύνηση δυνατότητας της χρήσης FTIR φασματοσκοπίας σε οίνους από τη Λήμνο και την Κρήτη
(Πανεπιστήμιο Δυτικής Αττικής, 2023-03-03)Το μοσχάτο Αλεξανδρείας και το μοσχάτο Σπίνας είναι δυο αρωματικές μοσχάτες ποικιλίες, οι οποίες συναντώνται σε νησιά της Ελλάδας, όπως είναι η Λήμνος και η Κρήτη. Το μοσχάτο της Αλεξανδρείας μεταφέρθηκε πριν πενήντα ... -
Διερεύνηση δυνατοτήτων εφαρμογής ψηφιακού μετασχηματισμού στα πλαίσια της 4ης Βιομηχανικής Επανάστασης “Industry 4.0” ως ένα ολοκληρωμένο σύστημα διαχείρισης στην αλυσίδα Άμπελος – Οίνος
(Πανεπιστήμιο Δυτικής Αττικής, 2022-07-20)i ΠΕΡΙΛΗΨΗ Σε αυτή την εργασία γίνεται διερεύνηση των αρχών του ψηφιακού μετασχηματισμού σαν εφαρμογή της Βιομηχανίας 4.0, της τέταρτης βιομηχανικής επανάστασης που συντελείται στις μέρες μας, στην αλυσίδα από τον ... -
Διερεύνηση μεταβολών στο φάσμα FTIR σε οίνους με διαφορετικές συγκεντρώσεις τανινών
(Πανεπιστήμιο Δυτικής Αττικής, 2023-03-03)Οι τανίνες είναι οι βασικότερες πολυφαινόλες που συναντώνται στους οίνους, κυρίως στους ερυθρούς αλλά είναι παρούσες και στους λευκούς. Η ανάλυση τους είναι σημαντική διότι συμβάλλουν στην διαμόρφωση διαφόρων οργανοληπτικών ... -
Διερεύνηση οινοτουριστικών δραστηριοτήτων στην Κεντρική Μακεδονία
(Πανεπιστήμιο Δυτικής Αττικής, 2022-09-30)Ο οινοτουρισμός ως εναλλακτική μορφή τουρισμού δείχνει να παρουσιάζει μια δυναμική τα τελευταία χρόνια καθώς εντάσσεται στο ευρύτερο πλαίσιο του τουρισμού της υπαίθρου και αναπτύσσεται σε αγροτικές περιοχές με σημαντική ... -
Διερεύνηση Προσδοκιών και Ικανοποίησης των Καταναλωτών στην Αγορά του Οίνου
(Πανεπιστήμιο Δυτικής Αττικής, 2021-02-25)Ο οίνος είναι ένα προϊόν με μακραίωνη ιστορία στον ελληνικό χώρο. Είναι ένα προϊόν ευφραντικό και διεγερτικό που αν καταναλωθεί με μέτρο έχει θετικές επιδράσεις στην ανθρώπινη υγεία. Η ικανοποίηση είναι μία λέξη που ... -
Διερεύνηση της δυνατότητας χρήσης FTIR φασματοσκοπίας σε οίνους με επιμόλυνση από Βρεττανομύκητα
(Πανεπιστήμιο Δυτικής Αττικής, 2023-07-10)Ο Brettanomyces bruxellensis αποτελεί έναν κοινό μολυσματικό παράγοντα στον οίνο και είναι γνωστός για την ικανότητα του να πολλαπλασιάζεται και να παραμένει στα κελάρια παραγωγής. Η παρουσία του δημιουργεί σημαντικές ... -
Διερεύνηση της δυνατότητας χρήσης FTIR φασματοσκοπίας σε αποστάγματα στεμφύλων σταφυλής
(Πανεπιστήμιο Δυτικής Αττικής, 2023-07-14)Καταγραφή φασμάτων FTIR αποσταγμάτων στεμφύλων σταφυλής και στατιστική επεξεργασία αποτελεσμάτων -
Δυνατότητες αξιοποίησης των γηγενών ποικιλιών οινοποιίας στην Κρήτη
(Πανεπιστήμιο Δυτικής Αττικής, 2022-07-13)Ο αμπελώνας της Κρήτης αποτελεί ένα σημαντικό μέρος της οινοπαραγωγής της Ελλάδος με αρκετές ιδιοτυπίες και δυνατότητες παραγωγής προϊόντων υψηλής ποιοτικής στάθμης. Στην παρούσα βιβλιογραφική μελέτη, αναφέρονται σημαντικά ... -
Εκπαίδευση ενός panel δοκιμαστών για την περιγραφική ανάλυση οίνων στο τμήμα Επιστημών, Οίνου, Αμπέλου και Ποτών. Μέρος ΙΙ
(Πανεπιστήμιο Δυτικής Αττικής, 2022-09-30)Η ποσοτική περιγραφική ανάλυση (Quantitative Descriptive Analyses) είναι μια διεθνώς αναγνωρισμένη μεθοδολογία για την οργανοληπτική αξιολόγηση τροφίμων και ποτών και ευρέως εφαρμοσμένη στον οργανοληπτικό έλεγχο των ... -
Εκτίμηση απωλειών παραγωγής από ασθένειες του ξύλου της αμπέλου και διερεύνηση των παθογόνων αιτιών στις ποικιλίες Μανδηλαριά, Grenache Rouge και Syrah στην περιοχή του Κορωπίου
(Πανεπιστήμιο Δυτικής Αττικής, 2023-07-10)Οι ασθένειες του ξύλου δημιουργούν εδώ και αρκετά χρόνια προβλήματα στους αμπελώνες σε ολόκληρο τον αμπελοοινικό κόσμο. Παρόμοια είναι η κατάσταση και στην Ελλάδα. Στην παρούσα μελέτη αξιολογήθηκε η κατάσταση του Αττικού ... -
Εκτίμηση των απωλειών παραγωγής από ασθένειες του ξύλου της αμπέλου και διερεύνηση των παθογόνων αιτιών στις ποικιλίες Chardonnay, Gewürztraminer και Sauvignon Blanc στη περιοχή του Αμύνταιου
(Πανεπιστήμιο Δυτικής Αττικής, 2023-07-10)Στη παρούσα διπλωματική εργασία μελετήθηκε η εκτίμηση των απωλειών παραγωγής που προκαλείται από ασθένειες του ξύλου της αμπέλου, (GrapevineTrunkDiseases-GTDs), σε αμπελώνα του κτήματος Κυρ-Γιάννη που βρίσκεται στη ... -
Ελληνική Νομοθεσία και Αγορά Ζύθου
(Πανεπιστήμιο Δυτικής Αττικής, 2023)Ο ζύθος από τη λέξη «ζέω» που σημαίνει «βράζω», έχει μια μακρά ιστορία, από την ανακάλυψή του μέχρι τον ερχομό του στην Ελλάδα με τις διάφορες νομοθετικές αλλαγές που έγιναν, φτάνοντας στην σημερινή εποχή. Η ίδρυση ... -
Ελληνικό κριθάρι και σιτάρι. Καλλιέργεια και αξιολόγησή τους για παραγωγή βύνης
(Πανεπιστήμιο Δυτικής Αττικής, 2023-03)Το επάγγελμα του οινολόγου – ζυθοποιού είναι πολλά περισσότερα από μια απλή αναλογία νερού, βύνης κριθαριού, λυκίσκου και μαγιάς. Ένας ζυθοποιός έχει την ανάγκη να γνωρίζει όλα τα στάδια της παραγωγής του ζύθου, από την ... -
Επίδραση διαφορετικών γηγενών στελεχών Saccharomyces cerevisiae και non Saccharomyces ζυμών στα οργανοληπτικά χαρακτηριστικά της ποικιλίας οίνου Αγιωργίτικο.
(Πανεπιστήμιο Δυτικής Αττικής, 2022-07)Το Αγιωργίτικο είναι μια από τις σημαντικότερες Ελληνικές οινοποιήσιμες ποικιλίες σταφυλιού η οποία κατά βάση καλλιεργείτε στην περιοχή της Νεμέας, η ανάγκη για ανάδειξη της διαφορετικότητας οδηγεί τους οινοποιούς στην ... -
Επίδραση εκχυλισιμότητας ξύλου δρυός στα οργανοληπτικά χαρακτηριστικά οίνου Σαββατιανού
(Πανεπιστήμιο Δυτικής Αττικής, 2021-07-15)Η παρούσα πτυχιακή εργασία θα παρουσιάσει βιβλιογραφικά στοιχεία της χρήσης δρυός στην παραγωγή οίνου και ιδιαίτερα τη λευκή οινοποίηση, καθώς και τη χρήση των υποκατάστατων του δρύινου βαρελιού. Θα ακολουθήσει ανάλυση ...