Browsing by Academic Department "Τμήμα Επιστημών Οίνου, Αμπέλου και Ποτών"
Now showing items 248-263 of 263
-
Φυσιολογικά χαρακτηριστικά και αρωματικός χαρακτήρας οίνων πέντε ελληνικών ποικιλιών
(Πανεπιστήμιο Δυτικής Αττικής, 2022-03-10)Σκοπός αυτής της εργασίας είναι η μελέτη των αμπελογραφικών χαρακτηριστικών και του αρωματικού χαρακτήρα των οίνων των ποικιλιών Ασύρτικο, Μαλαγουζιά, Μοσχάτο Αλεξανδρείας, Αγιωργίτικο και Ξινόμαυρο. Αρχικά, γίνεται μία ... -
Φωτοχημικές μέθοδοι επεξεργασίας των υγρών αποβλήτων οινοποιείου
(Πανεπιστήμιο Δυτικής Αττικής, 2021-03-02)Η Ευρωπαϊκή Ένωση έχει θεσπίσει ένα αυστηρό νομοθετικό πλαίσιο για τον ορθό τρόπο διαχείρισης και απόρριψης των υγρών αποβλήτων και η Ελλάδα έχει δεσμευτεί να ακολουθήσει την ευρωπαϊκή πολιτική. Κατά την διαδικασία οινοποίησης ... -
Χαρακτηρισμός των αρωματικών ενώσεων της ποικιλίας Μαλαγουζιά
(Πανεπιστήμιο Δυτικής Αττικής, 2021-10)Απομόνωση και προσδιορισμός των αρωματικών ουσιών από οίνους της ποικιλίας Μαλαγουζιά -
Χρήση βιοεπιταχυντών οργανικής προέλευσηςκατά την καλλιέργεια των ποικιλιών οιναμπέλου Ξινόμαυρο και Νεγκόσκα. Επίδραση στα χαρακτηριστικά γλευκών και οίνων
(Πανεπιστήμιο Δυτικής Αττικής, 2023-02-02)Οι φαινολικές ενώσεις είναι συστατικά με πολύ σημαντικό ρόλο στην οινοποίηση, καθώς διαμορφώνουν σε μεγάλο βαθμό το χρώμα (ένταση, απόχρωση) του οίνου αλλά και τη γεύση (στυφάδα, τραχύτητα). Στην παρούσα πτυχιακή ... -
Χρήση βοτάνων στη ζυθοποίηση. Εφαρμογή με αιθέριο έλαιο τριαντάφυλλου σε τρεις πειραματικές συνθήκες
(Πανεπιστήμιο Δυτικής Αττικής, 2021-02-25)Ενώ η χρήση βοτάνων-εκτός του λυκίσκου- στην ζυθοποίηση είναι μια παλιά πρακτική με διαφορετικές ιστορικές αναφορές, μόνο σχετικά πρόσφατα και στο πλαίσιο της τάσης των “craft” ζύθων έχουν αρχίσει να πειραματίζονται κάποιοι ... -
Χρήση ειδικών ενζύμων-πηκτινασών σε σταφυλομάζα για την αύξηση του εκχυλιζόμενου γλεύκους με παράλληλη μείωση εκχύλισης φαινολικών ουσιών
(Πανεπιστήμιο Δυτικής Αττικής, 2023-04-11)Τις τελευταίες δεκαετίες πληθώρα ερευνών έχει διεξαχθεί στον τομέα των πηκτινολυτικών ενζύμων. Τα εν λόγω ένζυμα αποικοδομούν την πηκτίνη με σκοπό την διευκόλυνση της εκχύλισης, την αύξηση της απόδοσης μειώνοντας το ... -
Χρήση της μεθόδου HPLC-DAD για την μέτρηση των οργανικών οξέων σε οίνους
(Πανεπιστήμιο Δυτικής Αττικής, 2024-03-27)Ο οίνος αποτελείται από πολλά και διαφορετικής φύσης συστατικά. Η ανάγκη της χημικής του ανάλυσης είχε ως αποτέλεσμα την ανάπτυξη των ενόργανων τεχνικών αναλύσεων, για τον προσδιορισμό των συστατικών του. Στην ενόργανη ... -
Χρήση του καολίνη ως υποκατάστατο του μπεντονίτη στην απόκτηση πρωτεϊνικής σταθερότητας σε λευκούς οίνους
(Πανεπιστήμιο Δυτικής Αττικής, 2023-10)Η πρωτεϊνική σταθερότητα αναφέρεται στην ικανότητα των πρωτεϊνών στον οίνο να παραμένουν σταθερές και να μην προκαλούν αλλεργικές αντιδράσεις ή άλλες ανεπιθύμητες επιπτώσεις στον καταναλωτή. Στους λευκούς οίνους, η πρωτεϊνική ... -
Χρήση του φουμαρικού οξέος για τον έλεγχο της μηλογαλακτικής ζύμωσης και μελέτη της επίδρασής του στα βασικά ποιοτικά χαρακτηριστικά σε οίνο της ποικιλίας Βηλάνα
(Πανεπιστήμιο Δυτικής Αττικής, 2023-10-04)Κατά την πτυχιακή εργασία μελετήθηκαν τα βασικά ποιοτικά χαρακτηριστικά των οίνων της ποικιλίας Βηλάνα, στους οποίους έχουν προστεθεί διαφορετικές ποσότητες φουμαρικού και μηλικού οξέος, καθώς και στα μισά δείγματα είχε ... -
Χρήση του φουμαρικού οξέος για τον έλεγχο της μηλογαλακτικής ζύμωσης και μελέτη της επίδρασής του στα βασικά ποιοτικά χαρακτηριστικά σε οίνο της ποικιλίας Κοτσιφάλι
(Πανεπιστήμιο Δυτικής Αττικής, 2023-10-04)Στην εν λόγω πτυχιακή εργασία μελετήθηκε η επίδραση του φουμαρικου οξέος στα ποιοτικά χαρακτηριστικά της ελληνικής ερυθρής ποικιλίας Κοτσιφάλι. Συγκεκριμένα, μελετήθηκε η αύξηση της ολικής οξύτητας με τη προσθήκη του ... -
Χρήση του φουμαρικού οξέος για τον έλεγχο της μηλογαλακτικής ζύμωσης και μελέτη της επίδρασης του στα βασικά ποιοτικά χαρακτηριστικά στο Αγιωργίτικο
(Πανεπιστήμιο Δυτικής Αττικής, 2023-10-02)Η κλιματική αλλαγή και η υπερθέρμανση του πλανήτη αποτελούν σημαντικό πλήγμα στην καλλιέργεια της αμπέλου και κατ’ επέκταση για την παραγωγή οίνων σε παγκόσμιο επίπεδο. Οι χαμηλές συγκεντρώσεις οργανικών οξέων στις ράγες ... -
Χρήση του φουμαρικού οξέος για τον έλεγχο της μηλογαλακτικής ζύμωσης και μελέτη της επίδρασης του στα βασικά ποιοτικά χαρακτηριστικά του Σαββατιανού
(Πανεπιστήμιο Δυτικής Αττικής, 2024-02)Σε αυτή την πειραματική πτυχιακή εργασία μελετήθηκε η επίδραση της προσθήκης φουμαρικού οξέος, στα επιτρεπόμενα όρια σύμφωνα με τον OIV, σε δύο διαφορετικούς οίνους από την ποικιλία Σαββατιανό. Το φουμαρικό οξύ, σύμφωνα ... -
Χρήση του φουμαρικού οξέος για τον έλεγχο της μηλογαλακτικής ζύμωσης και τη μελέτη της επίδρασής του στα βασικά ποιοτικά χαρακτηριστικά σε ένα ροζέ οίνο
(Πανεπιστήμιο Δυτικής Αττικής, 2023-10-02)Το φουμαρικό οξύ αποτελεί ένα από τα οργανικά οξέα που βρίσκονται στους οίνους και συναντάται στις ράγες των σταφυλιών. Από το 2021 η χρήση του επιτράπηκε από τον διατροφικό κώδικα «Codex Alimentarius» και τον «Διεθνή ... -
Χρήση του φουμαρικού οξέος για τον έλεγχο της μηλογαλακτικής ζύμωσης και τη μελέτη της επίδρασής του στα βασικά ποιοτικά χαρακτηριστικά στο Μοσχοφίλερο
(Πανεπιστήμιο Δυτικής Αττικής, 2023-10-02)Στην παρούσα πτυχιακή εργασία μελετήθηκε η επίδραση του φουμαρικού οξέος στη μηλογαλακτική ζύμωση σε λευκό οίνο, που έχει προκύψει από την οινοποίηση σταφυλιών της ποικιλίας Μοσχοφίλερο. Το φουμαρικό οξύ, είναι ένα από ... -
Χρήση υδροβιότοπων στην επεξεργασία των υγρών αποβλήτων των οινοποιείων
(Πανεπιστήμιο Δυτικής Αττικής, 2021-03-22)Η εδαφική επέκταση των οινοποιητικών περιοχών σε γεωγραφικά μέρη πέραν του παραδοσιακού ευρωπαϊκού τόξου και η άνοδος των ποσοστών κατανάλωσης του οίνου στις αναπτυσσόμενες χώρες οδήγησε σε αύξηση της παγκόσμιας παραγωγής ... -
Χρήση υπερφασματικών δεδομένων του ελάσματος για την διάκριση ποικιλιών της αμπέλου
(Πανεπιστήμιο Δυτικής Αττικής, 2023-03-03)Ο προσδιορισμός της ποικιλίας της αμπέλου είναι ένα θέμα μεγάλου ενδιαφέροντος στην αμπελουργία. Οι μέθοδοι που υπάρχουν σήμερα για τον προσδιορισμό της ποικιλίας της αμπέλου είναι η αμπελογραφία, η υγρή χημεία μέσω ...