Browsing by Academic Department "Τμήμα Επιστημών Οίνου, Αμπέλου και Ποτών"
Now showing items 21-40 of 252
-
Βιώσιμη χρήση του νερού στην αμπελουργία
(Πανεπιστήμιο Δυτικής Αττικής, 2022-08)Η αειφόρος χρήση των υδάτινων πόρων είναι ένα σημαντικό ζήτημα παγκοσμίως. Η αμπελουργία αποτελεί έναν τομέα ο οποίος επηρεάζεται σημαντικά από την κλιματική αλλαγή και τη διαθεσιμότητα του νερού. ... -
Βρετανομύκητας και ζύθος
(Πανεπιστήμιο Δυτικής Αττικής, 2021-07-31)Μετά την ανακάλυψη του Βρετανομύκητα στις αρχές του 20ου αιώνα, θεωρείται ο κύριος οργανισμός αλλοίωσης οργανοληπτικών χαρακτηριστικών κυρίως στο κρασί, στο μηλίτη και στη μπύρα. Αυτές όμως οι ζύμες μπορούν να προσθέσουν ... -
Βυνοποίηση ζέας για την παραγωγή ζύθου
(Πανεπιστήμιο Δυτικής Αττικής, 2023-09-26)Κατά την διάρκεια της εκπόνησης της συγκεκριμένης πτυχιακής εργασίας βασικό αντικείμενο αποτέλεσε το δίκοκκο σιτάρι και η μελέτη της ικανότητας του να χρησιμοποιηθεί ως πρώτη ύλη στην ζυθοποίηση. Ορισμένη ποσότητα ... -
Διαλογή, εκπαίδευση και τελική σύσταση ενός panel δοκιμαστών για την περιγραφική ανάλυση ζύθων στο τμήμα επιστημών Οίνου, Αμπέλου & Ποτών
(Πανεπιστήμιο Δυτικής Αττικής, 2022-11-30)Η ανάπτυξη της εγχώριας μικροζυθοποιίας και οι σημαντικές εξελίξεις στον κλάδο ζυθοποίησης έχουν δημιουργήσει την ανάγκη για τυποποιημένα προϊόντα που ανταποκρίνονται σε υψηλά ποιοτικά πρότυπα. Μέσω της οργανοληπτικής ... -
Διαφορές ζυμώμενων υδρομελών και αποσταγμάτων αυτών με αέριο χρωματογράφο
(Πανεπιστήμιο Δυτικής Αττικής, 2024-07)Θέμα της παρούσας πτυχιακής εργασίας είναι να αξιολογήσει με τη βοήθεια της αέρια χρωματογραφίας τις διαφορές που παρουσιάζουν ζυμώμενα υδρόμελα που προέρχονται από μέλι διαφορετικών ποικιλιών και τα αποστάγματα αυτών. ... -
Διαχείριση αποβλήτων απόσταξης
(Πανεπιστήμιο Δυτικής Αττικής, 2023-07)Το θέμα της παρούσας πτυχιακής εργασίας είναι η διαχείριση των αποβλήτων απόσταξης ποτοποιίας. Η νομοθεσία που αφορά τη διαχείριση αποβλήτων στην Ευρωπαϊκή Ένωση και στα κράτη μέλη της είναι αυστηρή. Θέτει νόμους που αφορούν ... -
Διεργασίες αερισμού και ανάμειξης στην επεξεργασία των υγρών αποβλήτων
(Πανεπιστήμιο Δυτικής Αττικής, 2022-03-24)Θέμα της παρούσας πτυχιακής εργασίας είναι οι διεργασίες αερισμού και ανάμειξης που εφαρμόζονται κατά την επεξεργασία υγρών αποβλήτων. Τα υγρά απόβλητα συνήθως σε πρώτο στάδιο υποβάλλονται σε προεπεξεργασία, όπου από τη ... -
Διεργασίες παραγωγής σάκε
(Πανεπιστήμιο Δυτικής Αττικής, 2021-07-23)Η παρούσα έρευνα παρουσιάζει την αρχική προσέγγιση στα προβλήματα και στα ζητήματα που τίθενται από τις διεργασίες παραγωγής του σάκε, κάτι που δεν αναφέρεται σχεδόν καθόλου στην ελληνική βιβλιογραφία. Κατά την έρευνα ... -
Διερεύνηση αγοραστικής συμπεριφοράς σε ετικέτες βιολογικού κρασιού
(Πανεπιστήμιο Δυτικής Αττικής, 2023-07-19)Στις μέρες μας ο τρόπος με τον οποίο παρασκευάζεται ένα προϊόν, ενδιαφέρει σε μεγάλο βαθμό τους καταναλωτές. Είναι πολύ προσεκτικοί με τις επιλογές τους όχι μόνο με βάση τα χαρακτηριστικά ενός προϊόντος αλλά και με το εάν ... -
Διερεύνηση δυνατότητας της χρήσης FTIR φασματοσκοπίας σε οίνους από τη Λήμνο και την Κρήτη
(Πανεπιστήμιο Δυτικής Αττικής, 2023-03-03)Το μοσχάτο Αλεξανδρείας και το μοσχάτο Σπίνας είναι δυο αρωματικές μοσχάτες ποικιλίες, οι οποίες συναντώνται σε νησιά της Ελλάδας, όπως είναι η Λήμνος και η Κρήτη. Το μοσχάτο της Αλεξανδρείας μεταφέρθηκε πριν πενήντα ... -
Διερεύνηση δυνατοτήτων εφαρμογής ψηφιακού μετασχηματισμού στα πλαίσια της 4ης Βιομηχανικής Επανάστασης “Industry 4.0” ως ένα ολοκληρωμένο σύστημα διαχείρισης στην αλυσίδα Άμπελος – Οίνος
(Πανεπιστήμιο Δυτικής Αττικής, 2022-07-20)i ΠΕΡΙΛΗΨΗ Σε αυτή την εργασία γίνεται διερεύνηση των αρχών του ψηφιακού μετασχηματισμού σαν εφαρμογή της Βιομηχανίας 4.0, της τέταρτης βιομηχανικής επανάστασης που συντελείται στις μέρες μας, στην αλυσίδα από τον ... -
Διερεύνηση μεταβολών στο φάσμα FTIR σε οίνους με διαφορετικές συγκεντρώσεις τανινών
(Πανεπιστήμιο Δυτικής Αττικής, 2023-03-03)Οι τανίνες είναι οι βασικότερες πολυφαινόλες που συναντώνται στους οίνους, κυρίως στους ερυθρούς αλλά είναι παρούσες και στους λευκούς. Η ανάλυση τους είναι σημαντική διότι συμβάλλουν στην διαμόρφωση διαφόρων οργανοληπτικών ... -
Διερεύνηση οινοτουριστικών δραστηριοτήτων στην Κεντρική Μακεδονία
(Πανεπιστήμιο Δυτικής Αττικής, 2022-09-30)Ο οινοτουρισμός ως εναλλακτική μορφή τουρισμού δείχνει να παρουσιάζει μια δυναμική τα τελευταία χρόνια καθώς εντάσσεται στο ευρύτερο πλαίσιο του τουρισμού της υπαίθρου και αναπτύσσεται σε αγροτικές περιοχές με σημαντική ... -
Διερεύνηση Προσδοκιών και Ικανοποίησης των Καταναλωτών στην Αγορά του Οίνου
(Πανεπιστήμιο Δυτικής Αττικής, 2021-02-25)Ο οίνος είναι ένα προϊόν με μακραίωνη ιστορία στον ελληνικό χώρο. Είναι ένα προϊόν ευφραντικό και διεγερτικό που αν καταναλωθεί με μέτρο έχει θετικές επιδράσεις στην ανθρώπινη υγεία. Η ικανοποίηση είναι μία λέξη που ... -
Διερεύνηση της δυνατότητας χρήσης FTIR φασματοσκοπίας σε οίνους με επιμόλυνση από Βρεττανομύκητα
(Πανεπιστήμιο Δυτικής Αττικής, 2023-07-10)Ο Brettanomyces bruxellensis αποτελεί έναν κοινό μολυσματικό παράγοντα στον οίνο και είναι γνωστός για την ικανότητα του να πολλαπλασιάζεται και να παραμένει στα κελάρια παραγωγής. Η παρουσία του δημιουργεί σημαντικές ... -
Διερεύνηση της δυνατότητας χρήσης FTIR φασματοσκοπίας σε αποστάγματα στεμφύλων σταφυλής
(Πανεπιστήμιο Δυτικής Αττικής, 2023-07-14)Καταγραφή φασμάτων FTIR αποσταγμάτων στεμφύλων σταφυλής και στατιστική επεξεργασία αποτελεσμάτων -
Διερεύνηση του ρόλου των πεπτιδίων στην μπύρα και τα παραπροϊόντα ζυθοποίησης
(Πανεπιστήμιο Δυτικής Αττικής, 2023-10-09)Ο ζύθος αποτελεί ένα από τα παλαιότερα γνωστά αλκοολούχα ποτά και ενώ χρονολογείται 6000-8000 χρόνια πριν, αποτελεί ακόμα ένα πολύπλοκο προϊόν και η παραγωγή του όλο και αυξάνεται. Καθώς η βιομηχανία του ζύθου με τα ... -
Διερεύνηση χρήσης φασματοσκοπίας FTIR σε οινόμελο
(Πανεπιστήμιο Δυτικής Αττικής, 2023-10-05)Το οινόμελο είναι ένα παραδοσιακό ποτό που προκύπτει από την αλκοολική ζύμωση μελιού με τη βοήθεια ζυμομυκήτων. Πρόκειται για ένα από τα αρχαιότερα αλκοολούχα ποτά και η παρασκευή του περιλαμβάνει την προσθήκη θρεπτικών ... -
Δοκιμή κατηγοριοποίησης - κατάταξης για τον οργανοληπτικό διαχωρισμό και χαρακτηρισμό των ποικιλιών Ασύρτικο, Βιδιανό, Μαλαγουζιά, Μοσχοφίλερο και Σαββατιανό
(Πανεπιστήμιο Δυτικής Αττικής, 2023-07-17)Εφαρμογή των σύγχρονων μεθόδων κατηγοριοποίησης στην οργανοληπτική αξιολόγηση, για την κατάταξη και τον χαρακτηρισμό λευκών ξηρών οίνων, από πέντε λευκές Ελληνικές ποικιλίες. -
Δυναμική πληθυσμών και εξάπλωση της Ευδεμίδας (Lobesia botrana) και της Κοχυλίδας (Eupoecilia ambiguella) στον παγκόσμιο αμπελώνα και αντιμετώπιση τους με μικροβιακούς παράγοντες βιολογικής αντιμετώπισης
(Πανεπιστήμιο Δυτικής Αττικής, 2024)Οι αμπελώνες παγκοσμίως αντιμετωπίζουν εχθρούς και ασθένειες που απειλούν την παραγωγή και την ποιότητα των σταφυλιών. Η ευδεμίδα (Lobesia botrana) και η κοχυλίδα (Eupoecilia ambiguella) της αμπέλου αποτελούν βασικά έντομα ...