Browsing by Academic Department "Τμήμα Επιστήμης και Τεχνολογίας Τροφίμων"
Now showing items 263-282 of 341
-
Πολυμορφισμός πρωτεινών όσον αφορά τα ποιοτικά χαρακτηριστικά γάλακτος σε όλα τα είδη
(Πανεπιστήμιο Δυτικής Αττικής, 2021-10-01)Στόχος της παρούσας μελέτης είναι η αναζήτηση της σχέσης ανάμεσα στον πολυμορφισμό των πρωτεινών σε διάφορα είδη γάλακτος και στα ποιοτικά τους χαρακτηριστικά. Ο πολυμορφισμός των γονιδίων που κωδικοποιούν τις πρωτείνες ... -
Πρόβλεψη της αντιμικροβιακής δράσης αιθέριου ελαίου λεβάντας
(Πανεπιστήμιο Δυτικής Αττικής, 2023-07-14)Σήμερα, κρίσιμο πρόβλημα για τη βιομηχανία τροφίμων συνιστά η ανάπτυξη αλλά και ο πολλαπλασιασμός των παθογόνων μικροοργανισμών στα προϊόντα τροφίμων. Αποτέλεσμα αποτελεί η πιθανή μόλυνση του ανθρώπου ... -
Πρόσθετα τροφίμων και η επίδραση τους στη μικροχλωρίδα του εντέρου
(Πανεπιστήμιο Δυτικής Αττικής, 2022-09-22)Προκειμένου να διασφαλιστεί η ποιότητα του προϊόντος κατά την επεξεργασία, όλα τα τρόφιμα πρέπει να περιέχουν κατάλληλα πρόσθετα με βάση τα χαρακτηριστικά του προϊόντος. Τα τελευταία χρόνια, οι καταναλωτές γίνονται όλο ... -
Προβιοτικοί μικροοργανισμοί στα ζυμώμενα γάλατα και υγεία
(Πανεπιστήμιο Δυτικής Αττικής, 2022-07-07)Η παρούσα πτυχιακή εργασία αποτελεί μία έρευνα σχετικά με τoυς προβιοτκούς μικροοργανισμούς στα ζυμώμενα γάλατα, καθώς και το πως επιδρούν στην υγεία των ανθρώπων. Αρχικά, η μελέτη εστιάζει στα χαρακτηριστικά γνωρίσματα ... -
Προβιοτικοί μικροοργανισμοί στα ζυμώμενα προιόντα γάλακτος. Οι τάσεις στη σύγχρονη εποχή.
(Πανεπιστήμιο Δυτικής Αττικής, 2021-03-04)Θέμα της παρούσας πτυχιακής εργασίας είναι οι προβιοτικοί μικροοργανισμοί που βρίσκονται στα ζυμώμενα προϊόντα γάλακτος και οι σύγχρονες τάσεις που αφορούν τα προϊόντα αυτά. Τα πιο γνωστά τρόφιμα που παράγονται από τη ... -
Προγνωστική: έλεγχος αθλητικών επιδόσεων
(Πανεπιστήμιο Δυτικής Αττικής, 2022-03-09)Η χρήση απαγορευμένων ουσιών και μεθόδων, για την αύξηση της αθλητικής απόδοσης ή/και τη βελτίωση της εμφάνισης, είναι αυξημένη τα τελευταία χρόνια. Στα πλαίσια αυτά, ο Παγκόσμιος Οργανισμός Αντιντόπινγκ, WADA, ανανεώνει ... -
Προϊόντα ζυμαρικών με βάση τα όσπρια. Ποιοτικά χαρακτηριστικά και επίδραση στην υγεία
(Πανεπιστήμιο Δυτικής Αττικής, 2021-10-01)Η παρούσα πτυχιακή εργασία είχε ως στόχο να αποσαφηνίσει και να παρουσιάσει τα αποτελέσματα της επίδρασης του εμπλουτισμού των ζυμαρικών με άλευρα οσπρίων, στα ποιοτικά χαρακτηριστικά των προϊόντων και την ανθρώπινη υγεία. ... -
Προκλήσεις και επιλογές για την αξιοποίηση αποβλήτων τροφίμων
(Πανεπιστήμιο Δυτικής Αττικής, 2023-09-21)Η παρούσα εργασία προβάλλει μια λεπτομερή βιβλιογραφική ανασκόπηση με απώτερο σκοπό την ανάδειξη των προκλήσεων και των επιλογών αξιοποίησης των απορριμμάτων τροφίμων που απορρέουν από όλα τα επίπεδα της τροφικής ... -
Προοπτικές αξιοποίησης υποπροϊόντων επεξεργασίας καφέ στις βιομηχανίες τροφίμων και καλλυντικών
(Πανεπιστήμιο Δυτικής Αττικής, 2022-03-04)Στην παρούσα πτυχιακή εργασία λαμβάνει χώρα μία παρουσίαση των προοπτικών αξιοποίησης των υποπροϊόντων του καφέ στη βιομηχανία τροφίμων και καλλυντικών. Στο πρώτο κεφάλαιο, γίνεται περιγραφή του φυτού του καφέ και του ... -
Προσδιορισμός IgA αντισωμάτων στο μητρικό γάλα
(Πανεπιστήμιο Δυτικής Αττικής, 2022-02-28)Η σύνθεση του ανθρώπινου γάλακτος και συγκεκριμένα των IgA αντισωμάτων είναι δυναμική και μπορεί να ποικίλλει μεταξύ πολλών μητρικών παραγόντων και χαρακτηριστικών του νεογνού που επηρεάζουν το ανοσοποιητικό τους σύστημα. ... -
Προσδιορισμός λιπαρών οξέων σε μητρικό πρωτόγαλα με τη χρήση αέριας χρωματογραφίας συζευγμένης με ανιχνευτή ιοντισμού φλόγας (GC-FID)
(Πανεπιστήμιο Δυτικής Αττικής, 2023-10-04)Το μητρικό γάλα αποτελεί τη βέλτιστη επιλογή για τη διατροφή των νεογνών λόγω της σύστασης και της επίδρασής του στην υγεία, την ανάπτυξη και τη λειτουργία του ανοσοποιητικού τους συστήματος. Η σύνθεση του μητρικού γάλακτος ... -
Προσδιορισμός ολικών πρωτεϊνών αγελαδινού γάλακτος στο μητρικό
(Πανεπιστήμιο Δυτικής Αττικής, 2022-07-15)Σκοπός ήταν να αποσαφηνιστεί εάν είναι δυνατό οι πρωτεΐνες του αγελαδινού γάλακτος που καταναλώνει η μητέρα, να μεταφερθούν στο βρέφος της μέσω του μητρικού γάλακτος -
Προσδιορισμός φλαβονοειδών σε φυτικά εκχυλίσματα
(Πανεπιστήμιο Δυτικής Αττικής, 2022-07-12)Σκοπός της παρούσας έρευνας είναι ο προσδιορισμός φλαβονοειδών και φαινολικών οξέων στα εκχυλίσματα των Mentha piperita L., Mentha spicata L. και Salvia officinalis. Με τη χρήση της HPLC-DAD και με τη μέθοδο του ... -
Προσεγγίσεις ασφάλειας τροφίμων για προϊόντα Halal
(Πανεπιστήμιο Δυτικής Αττικής, 2021-07-08)Το φαγητό, εκτός από τον προφανή λειτουργικό του ρόλο που είναι η θρέψη του οργανισμού, φέρει και ένα πλούσιο πολιτιστικό φορτίο. Τα τρόφιμα που καταναλώνονται, η διαδικασία με την οποία παράγονται και επεξεργάζονται , τα ... -
Ρόδι: χημική σύσταση- αντιοξειδωτικές και αντιμικροβιακές ιδιότητες
(Πανεπιστήμιο Δυτικής Αττικής, 2021-09-27)Θα μελετηθούν η χημική σύσταση και οι αντιοξειδωτικές και αντιμικροβιακές ιδιότητες του ροδιού οι οποίες παίζουν πολύ σημαντικό στην υγεία του καταναλωτή και συμβάλλουν στην ορθή ενήλικη διατροφή και στην προστασία του ... -
Σύγκριση διατροφικής αξίας μεταξύ light και συμβατικών προϊόντων τροφίμων
(Πανεπιστήμιο Δυτικής Αττικής, 2021-03)Στις μέρες μας επικρατεί όλο και περισσότεροι άνθρωποι ενδιαφέρονται για τη διατροφή τους. Δεν είναι λίγοι αυτοί που προσπαθούν να υιοθετήσουν μια υγιεινή και ισορροπημένη διατροφή μειώνοντας την πρόσληψη λιπαρών, σακχάρων ... -
Σύγκριση μεθόδων εκχύλισης βακτηριακού DNA και μοριακών τεχνικών για την ανίχνευση τροφιμογενών παθογόνων
(Πανεπιστήμιο Δυτικής Αττικής, 2022)Οι λοιμώξεις που προκαλούνται από τροφιμογενή παθογόνα βακτήρια αποτελούν ακόμα και σήμερα ένα φλεγόμενο ζήτημα για την δημόσια υγεία και την κοινωνία. Ο αριθμός των ετήσιων λοιμώξεων είναι σημαντικός με αποτέλεσμα ... -
‘Σύγκριση προϊόντων δημητριακών, άρτων και salad dressings σε σχέση με την υγιεινή έκδοσή τους στην ελληνική αγορά’
(Πανεπιστήμιο Δυτικής Αττικής, 2021-03-05)Τα τελευταία χρόνια, τα προϊόντα “light” αποτελούν μέρος της καθημερινότητας μας, αφού έχουν εισβάλει για τα καλά στην διατροφή μας. Με την εμφάνιση των προϊόντων “light” έχει προκύψει και ένα μεγάλο διατροφικό ζήτημα: ... -
Σύγκριση υγιεινών προϊόντων γαλακτοκομικών σε σχέση με τα συμβατικά στην ελληνική αγορά
(Πανεπιστήμιο Δυτικής Αττικής, 2021-03-04)Σκοπός της παρούσας έρευνας, είναι η σύγκριση των γαλακτοκομικών προϊόντων με μειωμένη λιποπεριεκτικότητα ή αλατότητα σε σχέση με τα αντίστοιχα συμβατικά, στην ελληνική αγορά. Για το σκοπό αυτό συλλέχθηκαν τα στοιχεία από ... -
Σύγχρονες και ταχείες αναλυτικές τεχνικές για τον έλεγχο της διατηρησιμότητας των τροφίμων
(Πανεπιστήμιο Δυτικής Αττικής, 2021-09-08)Τα τρόφιμα είναι ευπαθή προϊόντα από τη φύση τους και κατά την αποθήκευσή τους λαμβάνει χώρα πληθώρα διεργασιών, οι οποίες μπορεί να επηρεάσουν αρνητικά την ποιότητά τους. Στην παρούσα εργασία, εξετάζονται οι τρόποι ...