Search
Now showing items 1-20 of 46
Σύγχρονες μέθοδοι ανίχνευσης ιών στα τρόφιμα
(Πανεπιστήμιο Δυτικής Αττικής, 2021-07)
To θέμα της παρούσας πτυχιακής εργασίας είναι η ανίχνευση των ιών στα τρόφιμα με μοντέρνες μεθόδους. Οι ιοί έχουν γονιδίωμα, DNA ή RNA και επίσης έχουν την ικανότητα να προσαρμόζονται στις συνθήκες συγκεκριμένων βιότοπων, ...
Ανίχνευση αντιβιοτικών στο μέλι με την μέθοδο ELISA
(Πανεπιστήμιο Δυτικής Αττικής, 2021-07-23)
Τα αντιβιοτικά χρησιμοποιούνται ως φάρμακα από πολύ παλιά προκειμένου να καταπολεμήσουν λοιμώξεις και να θεραπεύσουν ασθένειες, επικίνδυνες για τον ανθρώπινο οργανισμό. Παρόλα αυτά τα τελευταία χρόνια γίνεται συζήτηση ...
Εξέλιξη των τροφίμων. Ασφάλεια και νέες τάσεις
(Πανεπιστήμιο Δυτικής Αττικής, 2021-10-28)
Το θέμα της παρούσας πτυχιακής εργασίας είναι η εξέλιξη των τροφίμων, η
ασφάλεια και οι νέες διατροφικές τάσεις που παρουσιάζονται. Ο άνθρωπος μέσα
από τη διατροφή του λαμβάνει τα απαραίτητα θρεπτικά συστατικά ώστε να ...
Ανίχνευση γενετικά τροποποιημένων οργανισμών σε ζωοτροφές με τη μέθοδο της αλυσιδωτής αντίδρασης πολυμεράσης
(Πανεπιστήμιο Δυτικής Αττικής, 2021-09-30)
Οι γενετικά τροποποιημένες ζωοτροφές αποτελούν ιδανική λύση για την κάλυψη των συνεχώς αυξανομένων αναγκών στο τομέα της γεωργικής παραγωγής. Όμως, η υπέρβαση των επιτρεπόμενων ορίων στην Ευρώπη εγείρει ανησυχίες. Για αυτό ...
Ευεργετικές ιδιότητες της μαστίχας στην ανθρώπινη υγεία
(Πανεπιστήμιο Δυτικής Αττικής, 2021-07-12)
Το θέμα της παρούσας πτυχιακής εργασίας είναι οι ευεργετικές ιδιότητες της μαστίχας στην ανθρώπινη υγεία. Η μαστίχα (Pistacia Lentiscus var Chia) καλλιεργείται αποκλειστικά στο νότιο τμήμα του νησιού της Χίου. Οι ιδιαίτερες ...
Μέθοδοι ανίχνευσης τοξικών ουσιών στα τρόφιμα
(Πανεπιστήμιο Δυτικής Αττικής, 2021-10-03)
Η ασφάλεια των τροφίμων αποτελεί ένα ζήτημα μείζονος σημασίας, όσον αφορά την
σωστή σίτιση και επακόλουθη ευζωία του ανθρωπίνου πληθυσμού. Ωστόσο, εξαιτίας
ορισμένων συνθηκών τα διάφορα τρόφιμα μπορεί να επιμολυνθούν από ...
Ανίχνευση καζεϊνών αγελαδινού γάλακτος σε μητρικό γάλα με τη μέθοδο ELISA
(Πανεπιστήμιο Δυτικής Αττικής, 2021-10-03)
Η απέκκριση πρωτεϊνών προερχόμενων από το αγελαδινό γάλα, στο μητρικό
γάλα, ικανών να προκαλέσουν αλλεργικές αντιδράσεις στα βρέφη, αποτελεί μέχρι
σήμερα αμφιλεγόμενο ζήτημα, παρά την πληθώρα μελετών που έχουν
πραγματοποιηθεί ...
Ανίχνευση δευτερογενών μεταβολιτών του γένους Lactobacillus spp
(Πανεπιστήμιο Δυτικής Αττικής, 2022-03-04)
Η παρούσα πτυχιακή εργασία πραγματεύεται την Ανίχνευση Δευτερογενών Μεταβολιτών του γένους Lactobacillus spp.
Αρχικά παρουσιάζεται ο μικροοργανισμός Lactobacillus spp. Πιο συγκεκριμένα, αναφέρονται θεωρητικά στοιχεία και ...
Οι γονιδιακοί πολυμορφισμοί της SIRT1 ως δείκτες στην εμφάνιση Σακχαρώδη Διαβήτη τύπου 2
(Πανεπιστήμιο Δυτικής Αττικής, 2022-05-05)
Εισαγωγή: Το γενετικό υπόβαθρο αποτελεί σημαντικό παράγοντα κινδύνου στην παθογένεση του σακχαρώδη διαβήτη τύπου 2. Η σιρτουΐνη 1 (SIRT1) είναι μία NAD+ - εξαρτώμενη αποακετυλάση η οποία ανήκει στην οικογένεια των ρυθμιστών ...
Αντιοξειδωτικά στα τρόφιμα και τρόπος επίδρασης τους στον ανθρώπινο οργανισμό
(Πανεπιστήμιο Δυτικής Αττικής, 2022-03-04)
Προγνωστική: έλεγχος αθλητικών επιδόσεων
(Πανεπιστήμιο Δυτικής Αττικής, 2022-03-09)
Η χρήση απαγορευμένων ουσιών και μεθόδων, για την αύξηση της αθλητικής απόδοσης ή/και
τη βελτίωση της εμφάνισης, είναι αυξημένη τα τελευταία χρόνια. Στα πλαίσια αυτά, ο
Παγκόσμιος Οργανισμός Αντιντόπινγκ, WADA, ανανεώνει ...
Παράγοντες που επηρεάζουν την ανθρώπινη διατροφή
(Πανεπιστήμιο Δυτικής Αττικής, 2022-03)
Θέμα της παρούσας πτυχιακής εργασίας είναι οι παράγοντες που επηρεάζουν την ανθρώπινη διατροφή. Η διατροφή έχει αποτελέσει αντικείμενο μελέτης, προβληματισμού και συζητήσεων εδώ και αιώνες, τόσο μεταξύ των μελών της ...
Αντιβιοτικά στο κρέας και στα κρεατοσκευάσματα
(Πανεπιστήμιο Δυτικής Αττικής, 2021-03-05)
Η παρούσα πτυχιακή εργασία έχει σαν θέμα τα αντιβιοτικά στο κρέας και στα κρεατοσκευάσματα. Είναι γεγονός ότι η ανακάλυψη των αντιβιοτικών στις αρχές του 20ου αιώνα έδωσε στον άνθρωπο τη δυνατότητα να καταπολεμήσει λοιμώξεις ...
Καφές, οι ποικιλίες του, ντεκάφ, καφεΐνη και οι προτιμήσεις των καταναλωτών.
(Πανεπιστήμιο Δυτικής Αττικής, 2021-03-11)
Στόχος της συγκεκριμένης πτυχιακής εργασίας, είναι η πληροφόρηση, η ανάλυση και η αποσαφήνιση, σε ότι αφορά τον καφέ σαν φυτό, ρόφημα, χημική ουσία και κυρίως η σχέση του με τις προτιμήσεις και την υγεία των καταναλωτών. ...
Μελέτη της επίδρασης της συσκευασίας σε τροποποιημένες ατμόσφαιρες στην μικροβιολογική αλλοίωση με την μέθοδο NGS και στην ποιότητα των νωπών ιχθύων
(Πανεπιστήμιο Δυτικής Αττικής, 2021-02-26)
Ολόκληρη η τσιπούρα συσκευάστηκε (α) αερόβια (AIR) σε φελιζόλ από πολυστυρένιο με επαρκή ποσότητα πάγου, με βάση τις συμβατικές πρακτικές και (β) υπό τροποποιημένη ατμόσφαιρα (συγκέντρωσης 60% CO2, 30% N2, 10% O2). Η ...
Η εξέλιξη των γαλακτοκομικών προϊόντων από την φάρμα στην βιομηχανία του 21ου αιώνα
(Πανεπιστήμιο Δυτικής Αττικής, 2021-03-02)
Η εξέλιξη των τροφίμων στις μέρες μας αποτελεί ένα μείζον θέμα για την
επιστημονική και την κοινωνία. Ένας βασικός κλάδος των τροφίμων είναι εκείνος
των γαλακτοκομικών προϊόντων πάνω στον οποίο βασίζεται και η παρούσα ...
Αντιβιοτικά σε τρόφιμα ζωικής προέλευσης
(Πανεπιστήμιο Δυτικής Αττικής, 2021-03-05)
Στην παρούσα πτυχιακή εργασία το θέμα είναι τα αντιβιοτικά σε τρόφιμα ζωικής προέλευσης. Τα αντιβιοτικά εισήχθησαν στην ιατρική στις αρχές του 20ου αιώνα και πολύ σύντομα βρήκαν εφαρμογή και στον χώρο της κτηνοτροφίας. ...
Μηχανισμοί ανθεκτικότητας μικροοργανισμών στα αντιβιοτικά
(Πανεπιστήμιο Δυτικής Αττικής, 2021-10)
Θέμα της παρούσας πτυχιακής εργασίας είναι οι μηχανισμοί ανθεκτικότητας που αναπτύσσουν οι μικροοργανισμοί στα αντιμικροβιακά φάρμακα. Πρόκειται για ένα πρόβλημα που απασχολεί την παγκόσμια επιστημονική κοινότητα εδώ και ...
Η χρήση των οξυγαλακτικών βακτηρίων στη βιομηχανία τροφίμων ως βιοσυντηρητικά
(Πανεπιστήμιο Δυτικής Αττικής, 2022-03-08)
Ανίχνευση-ταυτοποίηση γονιδίων αντοχής Klebsiella pneumoniae σε τρόφιμα ζωϊκής προέλευσης με μεθόδους μοριακής βιολογίας
(Πανεπιστήμιο Δυτικής Αττικής, 2022-02-28)
Η εμφάνιση ανθεκτικών στα αντιμικροβιακά στελεχών, όπως το Klebsiella pneumoniae στην
στον κλάδο των τροφίμων είναι ανησυχητική. Ο στόχος αυτής της μελέτης ήταν να
προσδιοριστεί η συχνότητα εμφάνισης του Klebsiella ...