Search
Now showing items 1-20 of 340
Ανίχνευση αφλατοξινών σε γαλακτοκομικά - ένα πρόβλημα δημόσιας υγείας
(Πανεπιστήμιο Δυτικής Αττικής, 2021-07-08)
Σε παγκόσμιο επίπεδο, η κατανάλωση γάλακτος και των παραπροϊόντων του,
είναι αδιαμφισβήτητα μία από τις κύριες και καθημερινές τροφές για κάθε
καταναλωτή. Το γάλα συμβάλλει στην πρόσληψη αναγκαίων θρεπτικών συστατικών ...
Προσεγγίσεις ασφάλειας τροφίμων για προϊόντα Halal
(Πανεπιστήμιο Δυτικής Αττικής, 2021-07-08)
Το φαγητό, εκτός από τον προφανή λειτουργικό του ρόλο που είναι η θρέψη του οργανισμού, φέρει και ένα πλούσιο πολιτιστικό φορτίο. Τα τρόφιμα που καταναλώνονται, η διαδικασία με την οποία παράγονται και επεξεργάζονται , τα ...
Καφές: παρασκευή, χημεία αρώματος και επίδραση της κατανάλωσης του στην υγεία του ανθρώπου
(Πανεπιστήμιο Δυτικής Αττικής, 2021-07-08)
Στόχος της εργασίας είναι η παρουσίαση των χημικών ενώσεων, στις οποίες οφείλεται το άρωμα του καφέ, των παραγόντων που επηρεάζουν την αρωματικότητα, καθώς και των κριτηρίων για την αξιολόγηση της ποιότητας του.
Η χημική σύσταση πριν και μετά την επεξεργασία, η αντιοξειδωτική δράση και οι επιπτώσεις του καφέ στον ανθρώπινο οργανισμό
(Πανεπιστήμιο Δυτικής Αττικής, 2021-07-17)
Η παρούσα πτυχιακή εργασία, διεξήχθη ώστε να υπάρξει μία συνολική εικόνα, για τα ροφήματα του καφέ και κατά πόσο αυτά, ωφελούν τον ανθρώπινο οργανισμό. Αναφέρονται αναλυτικά όλα τα στάδια, από τη συλλογή έως την άλεση του ...
Συσχέτιση φυσικοχημικών ιδιοτήτων και αντιοξειδωτικής δράσης φαινολικών ενώσεων με in silico και in vitro μεθόδους
(Πανεπιστήμιο Δυτικής Αττικής, 2021-07-14)
Οι φαινολικές ενώσεις, οι οποίες βρίσκονται σε αφθονία σε φυτικής προέλευσης τρόφιμα, έχουν προκαλέσει το ενδιαφέρον της επιστημονικής κοινότητας δεδομένης της αποδεδειγμένης αντιοξειδωτικής τους ικανότητας και της δράσης ...
Σύγχρονες μέθοδοι ανίχνευσης ιών στα τρόφιμα
(Πανεπιστήμιο Δυτικής Αττικής, 2021-07)
To θέμα της παρούσας πτυχιακής εργασίας είναι η ανίχνευση των ιών στα τρόφιμα με μοντέρνες μεθόδους. Οι ιοί έχουν γονιδίωμα, DNA ή RNA και επίσης έχουν την ικανότητα να προσαρμόζονται στις συνθήκες συγκεκριμένων βιότοπων, ...
Portulaca oleracea (Ανδράχλη η ολησθηρίς ή Πορτουλάκη η λαχανώδης): Ανασκόπηση στη σύσταση και στη χρήση της ως πηγή αντιοξειδωτικών και βιοδραστικών ουσιών
(Πανεπιστήμιο Δυτικής Αττικής, 2021-07-22)
Το τελευταίο διάστημα προέκυψε μία αυξανόμενη τάση στην εύρεση καινοτόμων τροφίμων και προϊόντων από είδη/ενώσεις που βρίσκονται στη φύση. Ως εκ τούτου, το «κυνήγι του θησαυρού» για την εύρεση αυτών των νέων πιθανών ...
Βρώσιμα φύκη: Σύσταση, λειτουργικές ιδιότητες και ασφάλεια
(Πανεπιστήμιο Δυτικής Αττικής, 2021-07-08)
Το πρωταρχικό γεγονός που διαδραματίστηκε στον πλανήτη Γη και αποτέλεσε κομβικό
σημείο για την ανάπτυξη της ζωής, ήταν η εμφάνιση των πρώτων φωτοσυνθετικών
οργανισμών, των φυκών. Γενικά τα φύκη απαρτίζουν την πλειοψηφία ...
Επιμύδιο, τζινσενγκ, τζίντζερ, γκίνγκο μπιλόμπα: χημική σύσταση και βιολογική δράση
(Πανεπιστήμιο Δυτικής Αττικής, 2021-07-16)
Η παρούσα εργασία αναφέρεται στη χημική σύσταση και βιολογική δράση των βοτάνων: επιμύδιο, τζινσενγκ, τζίντζερ και γκίνγκο μπιλόμπα
Μέθοδοι επεξεργασίας υποκατάστατων κρέατος βασισμένων σε φυτικές πηγές
(Πανεπιστήμιο Δυτικής Αττικής, 2021-07-13)
Η συγκεκριμένη εργασία αφορά την έρευνα των υποκατάστατων κρέατος βασισμένων σε φυτικές πηγές, με βασικό σκοπό την ανάλυση των μεθόδων επεξεργασίας τους. Η εργασία αποτελεί βιβλιογραφική ανασκόπηση, καθώς πραγματοποιήθηκε ...
Βελτιστοποίηση της διεργασίας της ωσμωτικής αφυδάτωσης για την παραγωγή αφυδατωμένων τροφίμων φυτικής προέλευσης με εφαρμογή της μεθοδολογίας RSM (Response Surface Methodology)
(Πανεπιστήμιο Δυτικής Αττικής, 2021-07)
Τα λευκά μανιτάρια (Agaricus bisporus) είναι τα πιο κοινά είδη βρώσιμων μανιταριών, τα
οποία αντιπροσωπεύουν το 30% της παγκόσμιας κατανάλωσης μανιταριών. Τα μανιτάρια
είναι μια καλή πηγή συμπλέγματος βιταμίνης Β, ...
Επισκόπηση της μικροβιακής οικολογίας και των διαδικασιών ζύμωσης κόκκων καφέ – Επίδραση στην ποιότητα του αφεψήματος.
(Πανεπιστήμιο Δυτικής Αττικής, 2021-07-29)
Ο καφές αποτελεί ένα από τα πλέον προσφιλή ροφήματα παγκοσμίως και αυτό δικαιολογεί, σε μεγάλο βαθμό, το γεγονός ότι βρίσκεται στο επίκεντρο του επιστημονικού ενδιαφέροντος εδώ και πολλές δεκαετίες. Η κατά κεφαλή κατανάλωση ...
Μελέτη της αντιοξειδωτικής και αντιριζικής δράσης σε εκχυλίσματα βρώσιμων ανθέων
(Πανεπιστήμιο Δυτικής Αττικής, 2021-07-14)
Τα βρώσιμα άνθη χρησιμοποιούνταν από διάφορους πολιτισμούς στην αρχαιότητα για τις ευεργετικές τους ιδιότητες. Στη σημερινή εποχή η χρήση τους στη μαγειρική αυξάνεται με ταχύτατους ρυθμούς. Τα τελευταία χρόνια πραγματοποιούνται ...
Επισκόπηση των φυσικών και βιοχημικών διαδικασιών μετασχηματισμού των σπερμάτων κακάο σε σοκολάτα: Διαμόρφωση του flavour – «Χαρακτήρας» του κακάο.
(Πανεπιστήμιο Δυτικής Αττικής, 2021-07-29)
Η παρούσα μεταπτυχιακή εργασία έχει ως αντικείμενο μελέτης τις φυσικές και βιοχημικές διεργασίες που λαμβάνουν χώρα κατά το μετασχηματισμό κόκκων κακάο σε σοκολάτα και την επίδρασή τους στη διαμόρφωση του ιδιάζοντος flavour ...
Χημική σύσταση και βιολογική δράση δυόσμου και βασιλικού
(Πανεπιστήμιο Δυτικής Αττικής, 2021-07-16)
Ο δυόσμος και ο βασιλικός περιέχουν σε υψηλές συγκεντρώσεις φαινολικά οξέα, φλαβονοειδή και καροτενοειδή. Αυτό, έχει ως αποτέλεσμα τα βότανα αυτά να εκδηλώνουν αρκετές φαρμακευτικές δράσεις. Μελέτες έχουν δείξει πως χάρη ...
Ανίχνευση αντιβιοτικών στο μέλι με την μέθοδο ELISA
(Πανεπιστήμιο Δυτικής Αττικής, 2021-07-23)
Τα αντιβιοτικά χρησιμοποιούνται ως φάρμακα από πολύ παλιά προκειμένου να καταπολεμήσουν λοιμώξεις και να θεραπεύσουν ασθένειες, επικίνδυνες για τον ανθρώπινο οργανισμό. Παρόλα αυτά τα τελευταία χρόνια γίνεται συζήτηση ...
Η σημασία των διατροφικών συμπληρωμάτων στην υγεία του ανθρώπου
(Πανεπιστήμιο Δυτικής Αττικής, 2021-07-14)
Το θέμα της παρούσας πτυχιακής εργασίας είναι η επίδραση των διατροφικών
συμπληρωμάτων στην ανθρώπινη υγεία. Τα διατροφικά συμπληρώματα
χρησιμοποιούνται για να συμπληρώσουν τα κενά στην ανθρώπινη διατροφή όταν
αυτή είναι ...
Χημική σύσταση και βιολογική δράση του Υπερικού
(Πανεπιστήμιο Δυτικής Αττικής, 2021-07-16)
Το βαλσαμόχορτο ή St. John's Wort ή υπερικό (Hypericum), είναι γνωστό εδώ και
πολλούς αιώνες για τη βιολογική του δράση. Τις τελευταίες δεκαετίες αποτελεί
αντικείμενο πολλών ερευνητικών μελετών, λόγω της φύσης του και ...
Μελέτη αξιοποίησης αποβλήτων φυτικής προέλευσης για την παραλαβή συστατικών προστιθέμενης αξίας- Κλασικές και καινοτόμες τεχνικές
(Πανεπιστήμιο Δυτικής Αττικής, 2021-07-13)
Η βιομηχανία τροφίμων δημιουργεί μεγάλες ποσότητες απορριμμάτων που απαιτούν προσεκτική διαχείριση ώστε η απόρριψή τους να πραγματοποιείται με τρόπο βιώσιμο και ασφαλή για τους ανθρώπους και το οικοσύστημα. Συγκεκριμένα, ...
Άγριο τριαντάφυλλο, λεβάντα, πράσινο τσάι: χημική σύσταση, αντιοξειδωτική και βιολογική δράση
(Πανεπιστήμιο Δυτικής Αττικής, 2021-07-16)
Τα τελευταία χρόνια το ενδιαφέρον των ανθρώπων για φυσικές λύσεις τόσο στη διατροφή όσο και στα καλλυντικά σκευάσματα, έχει αυξηθεί. Τα βότανα αποτελούν ιδανική επιλογή λόγω της υψηλής βιοδιαθεσιμότητας θρεπτικών συστατικών ...