Μεταπτυχιακές διπλωματικές εργασίες - Καινοτομία, Ποιότητα και Ασφάλεια Τροφίμων
Recent Submissions
-
Ζύμωση Saccharomyces cerevisiae για την παραγωγή αλκοολούχου ροφήματος εμπλουτισμένου σε βιοδραστικά συστατικά
(Πανεπιστήμιο Δυτικής Αττικής, 2024-09-18)Τα τελευταία χρόνια ο τομέας παραγωγής του ζύθου φαίνεται να παρουσιάζει σημαντική εξέλιξη και να δοκιμάζει νέες καινοτομίες στα προϊόντα ακολουθώντας την ροή της αγοράς και τις αυξανόμενες απαιτήσεις των καταναλωτών. Στο ... -
Μονάδα Catering: Διαδικασία παραγωγής προϊόντων, διαχείρισης, αποθήκευσης και διάρκειας ζωής
(Πανεπιστήμιο Δυτικής Αττικής, 2024-11-26)Η διαχείριση των Α΄ υλών, η παραγωγική διαδικασία, η αποθήκευση και η διάρκεια ζωής των τροφίμων σε μία μονάδα catering κατέχουν πρωταρχικό ρόλο για τη δημιουργία ποιοτικών προϊόντων. Από την άλλη η διαχείριση των αποβλήτων ... -
Εναλλακτικά τρόφιμα ως πηγές βιοδραστικών ενώσεων
(Πανεπιστήμιο Δυτικής Αττικής, 2024-09)Στην παρούσα διπλωματική εργασία πραγματοποιείται μια εκτενής βιβλιογραφική ανασκόπηση με στόχο την ανάλυση των βιοδραστικών ενώσεων που εντοπίζονται σε εναλλακτικές πηγές τροφίμων, όπως τα φυτικής προέλευσης και τα εδώδιμα ... -
Προϊόντα αρτοποιίας και ζαχαροπλαστικής από βυνοποιημένους σπόρους: Τεχνο-λειτουργικές και οργανοληπτικές ιδιότητες
(Πανεπιστήμιο Δυτικής Αττικής, 2024-09-16)Τα προϊόντα αρτοποιίας και ζαχαροπλαστικής αποτελούν αναπόσπαστο κομμάτι της ζωής ανθρώπων πολλών διαφορετικών πολιτισμών και κοινωνικών ομάδων, και απαρτίζουν μεγάλο μέρος της παγκόσμιας παραγωγής τροφίμων. Η βελτίωση της ... -
Μελέτη νανοδομών από γαλακτώματα ως μέσο μεταφοράς βακτηρίων που παράγουν λιπαρά οξέα κοντής αλύσου (SCFA) κατά το πέρασμά τους μέσα από προσομοίωση της γαστρεντερικής οδού
(Πανεπιστήμιο Δυτικής Αττικής, 2024-11)Τα προβιοτικά και τα πρεβιοτικά είναι ζωντανοί μικροοργανισμοί, ωφέλιμοι για τον ανθρώπινο οργανισμό. Ωστόσο, οι μικροοργανισμοί αυτοί για να είναι ζωντανοί πρέπει να προστατευθούν από το εχθρικό για τα βακτήρια γαστρικό ... -
Σύγχρονες τεχνολογίες και τάσεις για την αξιοποίηση παραπροϊόντων τροφίμων στη βιομηχανία των καλλυντικών
(Πανεπιστήμιο Δυτικής Αττικής, 2024-09-24)Τις τελευταίες δεκαετίες οι ανησυχίες για τα προβλήματα που προκαλούν τα παραπροϊόντα της αγροτικής βιομηχανίας στο περιβάλλον, έχουν οδηγήσει στην ανα- ζήτηση νέων τρόπων αξιοποίησής τους στα πλαίσια της βιωσιμότητας ... -
Αξιοποίηση γιγάρτων σταφυλής και μελέτη δυνητικών εφαρμογών στη βιομηχανία τροφίμων
(Πανεπιστήμιο Δυτικής Αττικής, 2024-09-12)Η Βιομηχανία Τροφίμων και Ποτών παράγει πληθώρα παραπροϊόντων, πολλά εκ των οποίων χαίρουν ιδιαίτερων ποιοτικών χαρακτηριστικών. Από τη Βιομηχανία του Οίνου, ως τέτοια, προκύπτουν μεταξύ άλλων, τα γίγαρτα σταφυλής, τα ... -
Βιώσιμες εναλλακτικές πηγές πρωτεϊνών τελευταίας γενιάς: Μέθοδοι επεξεργασίας και ιδιότητες για εφαρμογή σε τρόφιμα
(Πανεπιστήμιο Δυτικής Αττικής, 2024-09-23)Η ασφάλεια των τροφίμων και τα περιβαλλοντικά προβλήματα έχουν εξελιχθεί σε παγκόσμιες κρίσεις που απαιτούν ριζικές λύσεις. Ο παγκόσμιος πληθυσμός αναμένεται να φτάσει τα 9,8 δισεκατομμύρια μέχρι το 2050, και η πλειονότητα ... -
Εφαρμογές των τεχνικών NGS στα προϊόντα γάλακτος
(Πανεπιστήμιο Δυτικής Αττικής, 2024-09)Το τυρί αποτελεί σημαντικό διατροφικό στοιχείο της δίαιτας. Το περιεχόμενο του σε ασβέστιο και πρωτεΐνη καθώς και βιταμίνες το καθιστούν από τα καλύτερα τρόφιμα αν και η υπερβολική κατανάλωση του έχει συσχετισθεί και ... -
Μελέτη αντιμυκητιακής δράσης φυσικών εκχυλισμάτων
(Πανεπιστήμιο Δυτικής Αττικής, 2024-07)Στα πλαίσια του μαθήματος της διπλωματικής εργασίας πραγματοποιήθηκε μία εργαστηριακή μελέτη για τη χρήση ενός μοντέλου Saccharomyces cerevisiae που αποτελείται από τρία διαφορετικά βιομηχανικά στελέχη (ένα κρασί, μια ... -
Χρήση φυσικών εκχυλισμάτων για την ανάπτυξη ενεργούς συσκευασίας και την επιμήκυνση της διάρκειας ζωής τροφίμων
(Πανεπιστήμιο Δυτικής Αττικής, 2024-08-30)Οι σημερινές περιβαλλοντικές απαιτήσεις και οι κανονισμοί της Ευρωπαϊκής Ένωσης επιβάλλουν την αναζήτηση εναλλακτικών πρακτικών, φιλικότερων προς το περιβάλλον σε όλες τις πτυχές της καθημερινότητας. Ένα μέρος αυτής της ... -
Αξιοποίηση παραπροϊόντων ροδιού για το σχεδιασμό νέων προϊόντων τροφίμων με υψηλό φαινολικό περιεχόμενο.
(Πανεπιστήμιο Δυτικής Αττικής, 2024-09)Η παρούσα διατριβή έχει ως κύριο σκοπό τη μελέτη των παραπροϊόντων του ροδιού, όπως ο φλοιός, και την αξιοποίησή τους για την ανάπτυξη νέων προϊόντων τροφίμων με υψηλό φαινολικό περιεχόμενο βασιζόμενη στις αρχές της κυκλικής ... -
Ανάπτυξη μοντέλου πρόβλεψης του ορίου ανάπτυξης/μη ανάπτυξης των Zygosaccharomyces bailii και Zygosaccharomyces rouxii σε προσομοιωμένα μη αεριούχα αναψυκτικά ως συνάρτηση εμπορικά διαθέσιμων συντηρητικών ενώσεων
(Πανεπιστήμιο Δυτικής Αττικής, 2024-09-04)The main goal of this study was the development of two “Growth-No Growth” predictive models for the microorganisms Zygosaccharomyces bailii and Zygosaccharomyces rouxii based on simulated non-carbonated soft drinks. ... -
Χρήση μαθηματικών μοντέλων πρόρρησης της διάρκειας ζωής τροφίμων ζωικής προέλευσης σε προσομοιώσεις θερμοκρασιακών συνθηκών στη ψυκτική αλυσίδα
(Πανεπιστήμιο Δυτικής Αττικής, 2024-09-17)Η παρούσα μεταπτυχιακή εργασία στοχεύει στη διερεύνηση της χρήσης μαθηματικών μοντέλων για την πρόβλεψη της ανάπτυξης αλλοιογόνων μικροοργανισμών σε τρόφιμα ζωικής προέλευσης, λαμβάνοντας υπόψη θερμοκρασιακές αποκλίσεις ... -
Οργανοληπτική αξιολόγηση ελληνικών ποικιλιών μελιού
(Πανεπιστήμιο Δυτικής Αττικής, 2024-07-19)Το μέλι, ένα φυσικό γλυκαντικό που εκτιμάται για τις ποικίλες γεύσεις και τις φαρμακευτικές του ιδιότητες, αποτελεί αναπόσπαστο μέρος του ελληνικού πολιτισμού εδώ και χιλιετίες. Η οργανοληπτική αξιολόγηση των ελληνικών ... -
Συγκριτική μελέτη διαφορετικών ειδών γάλακτος με χρήση φασματοσκοπίας υπερύθρου και χημειομετρίας
(Πανεπιστήμιο Δυτικής Αττικής, 2024-09)Η παρούσα διπλωματική μελέτη αποσκοπεί στη συγκριτική μελέτη μεταξύ διαφορετικών ειδών γάλακτος, συγκεκριμένα αγελαδινού και κατσικίσιου γάλακτος, υψηλής και χαμηλής περιεκτικότητας σε λίπος, χρησιμοποιώντας φασματοσκοπία ... -
Παραγωγή και διάθεση βρεφικού γάλακτος σε σκόνη και ο ρόλος των συστημάτων διαχείρισης ασφάλειας και ποιότητας
(Πανεπιστήμιο Δυτικής Αττικής, 2024-07-29) -
Μελέτη μικροβιακής ζύμωσης φυτικών προϊόντων με βάση μικροβιακή κοινότητα αποτελούμενη από ζύμες και βακτήρια
(Πανεπιστήμιο Δυτικής Αττικής, 2024-07)Η kombucha είναι ένα παραδοσιακό ρόφημα τσαγιού που έχει υποστεί ζύμωση, γνωστό για τη μοναδική του γεύση και τα πιθανά οφέλη για την υγεία. Παράγεται χρησιμοποιώντας μια συμβιωτική καλλιέργεια βακτηρίων και ζυμών (SCOBY), ... -
Επίδραση των πρώτων υλών, της σύνθεσης & της παραγωγικής διαδικασίας στην ποιότητα & στο κόστος προϊόντων σοκολατοποιίας
(Πανεπιστήμιο Δυτικής Αττικής, 2024-10-07)Η παρούσα διατριβή διερευνά τους κρίσιμους παράγοντες που επηρεάζουν την ποιότητα και το κόστος των προϊόντων σοκολάτας, εστιάζοντας στο ρόλο που διαδραματίζουν οι πρώτες ύλες, η σύνθεση αυτών και οι μέθοδοι παραγωγής. Μια ... -
Μελέτη της επίδρασης θερμικών και μη θερμικών μεθόδων επεξεργασίας τροφίμων στη βιοδιαθεσιμότητα βιοδραστικών συστατικών φυτικής προέλευσης
(Πανεπιστήμιο Δυτικής Αττικής, 2024-07-11)Η παρούσα εργασία αποτελεί μια βιβλιογραφική ανασκόπηση μελέτης της επίδρασης των κυριότερων θερμικών και μη θερμικών μεθόδων επεξεργασίας/συντήρησης τροφίμων στη βιοδιαθεσιμότητα βιοδραστικών συστατικών φυτικής προέλευσης. ...