Browsing Μεταπτυχιακές διπλωματικές εργασίες - Επιστήμη Οίνου και Ζύθου by Title
Now showing items 26-39 of 39
-
Νομοθεσία, ιστορία και μεθοδολογία των συστημάτων αξιολόγησης αμπελουργικών ζωνών στη Γαλλία και του χαρακτηρισμού αμπελώνων Grand cru και Premier cru: Δυνατότητες εφαρμογής στην Ελλάδα και τον Νέο Κόσμο
(Πανεπιστήμιο Δυτικής Αττικής, 2023-09-25)Η παρούσα διατριβή παρουσιάζει τη μεθοδολογία των συστημάτων αξιόλογησης των αμπελουργικών ζωνών στις μεγαλύτερες οινικές περιοχές της Γαλλίας ξεκινώντας από μια ιστορική αναδρομή η οποία δίνει τα πρώτα στοιχεία του πως ... -
Ο ζύθος με χαμηλό ή χωρίς αλκοόλ
(Πανεπιστήμιο Δυτικής Αττικής, 2021-07)Η πρώτη μη αλκοολούχα μπύρα έκανε την εμφάνισή της στις Ηνωμένες Πολιτείες το 1919, λόγω της ποτοαπαγόρευσης. Κατά τη διάρκεια αυτής της περιόδου, το αλκοόλ ήταν εκτός νόμου από τη χώρα. Η κυβέρνηση αποφάσισε ότι το ... -
Ο κλάδος του ζύθου και οι προοπτικές ανάπτυξης ζυθοτουρισμού. Παρουσίαση επιχειρηματικού σχεδίου ίδρυσης μικροζυθοποιίας και ανάπτυξης ζυθοτουριστικών δραστηριοτήτων
(Πανεπιστήμιο Δυτικής Αττικής, 2022-06-14)Η παρούσα διπλωματική εργασία εστιάζει στις ευκαιρίες ανάπτυξης τουρισμού μέσα από πρακτικές του γαστρονομικού τουρισμού και ιδιαίτερα της παραγωγής βιοτεχνικής μπίρας σε μη αστικές περιοχές. Σκοπός της είναι να διερευνήσει ... -
Ο λυκίσκος και η τεχνική του Dry-hopping
(Πανεπιστήμιο Δυτικής Αττικής, 2021-08-01)Ο λυκίσκος είναι το άνθος του φυτού Humulus lupulus και χρησιμοποιείται στη ζυθοποιία για να προσδώσει άρωμα και πικρή γεύση στην μπύρα, ενώ ταυτόχρονα συμβάλλει στη μικροβιακή σταθερότητά της. Για την πικρή γεύση της ... -
Οδηγός εγκατάστασης και καλλιέργειας λυκίσκου στην Ελλάδα
(Πανεπιστήμιο Δυτικής Αττικής, 2022-07-30)Η καλλιέργεια λυκίσκου (Humulus lupulus L.) στην Ελλάδα, παρόλο την δυνατότητα αποδοτικής καλλιέργειας και ευδοκίμησης, δεν είναι διαδεδομένη και σχεδόν εκλείπει, όπως επίσης και η επιστημονική έρευνα στο πεδίο αυτό, ... -
Οι μετρήσεις του αζώτου στην μπύρα
(Πανεπιστήμιο Δυτικής Αττικής, 2022-08-01)Η παρούσα διπλωματική εργασία έχει ως κεντρικό αντικείμενο πραγμάτευσης τις μεθόδους μέτρησης του αζώτου στην μπύρα. Για την μελέτη του ερευνητικού αντικειμένου επιλέχθηκε η μέθοδος της βιβλιογραφικής ανασκόπησης. Μέσα από ... -
Οξειδωσιμότητα των οίνων και παράγοντες που την επηρεάζουν
(Πανεπιστήμιο Δυτικής Αττικής, 2023-09)Ο οίνος, ένα σύνθετο και αγαπημένο ποτό, είναι ευαίσθητο στην οξείδωση, μια διαδικασία που μπορεί να επηρεάσει σημαντικά την ποιότητα και τα οργανοληπτικά χαρακτηριστικά του. Η εργασία αυτή εμβαθύνει στο πολύπλευρο ... -
Παραγωγή ξηρού οίνου από λιαστά σταφύλια των κυπριακών ποικιλιών Ξυνιστέρι και Μαύρο
(Πανεπιστήμιο Δυτικής Αττικής, 2024-07-25)Η παρούσα εργασία μελετά τόσο σε βιβλιογραφικό όσο και σε πειραματικό επίπεδο την ανάπτυξη ξηρών οίνων από λιαστά σταφύλια των γηγενών κυπριακών ποικιλιών Μαύρο και Ξυνιστέρι. Αρχικά, στο πρώτο κεφάλαιο της εργασίας ... -
Ποικιλίες αμπέλου ανθεκτικές σε μυκητολογικές ασθένειες (PIWI) και οι παραγόμενοι οίνοι τους
(Πανεπιστήμιο Δυτικής Αττικής, 2022-12-16)Η «ανθεκτικότητα» φυτοπαθολογικά ορίζεται ως η ικανότητα ενός φυτού να προστατευθεί από τις παθογένειες. Οι ανθεκτικές ποικιλίες δημιουργήθηκαν και εξελίχθηκαν με τη λογική να συνδυαστούν η ποιότητα και η παραγωγικότητα ... -
Πρακτικές διαχείρισης αμπελώνων που συμβάλουν στη μείωση του αποτυπώματος του άνθρακα
(Πανεπιστήμιο Δυτικής Αττικής, 2024-07)Διερχόμαστε τον αιώνα, όπου οι επιπτώσεις της κλιματικής είναι ορατές, αλλά ακόμα σε πρώιμο στάδιο. Οι ερευνητές χρησιμοποιώντας στατιστικά μοντέλα, προειδοποιούν και προετοιμάζουν την ανθρωπότητα ώστε να ανταπεξέλθει ... -
Σύγκριση μεθόδων εκτίμησης της αντιοξειδωτικής ικανότητας των οίνων
(Πανεπιστήμιο Δυτικής Αττικής, 2022-08-30)Σκοπός της παρούσας πτυχιακής είναι η εύρεση της βέλτιστης μεθόδου προσδιορισμού της αντιοξειδωτικής ικανότητας του οίνου. Αρχικά , λοιπόν, στο θεωρητικό μέρος ,έγινε μια εκτενής θεωρητική περιγραφή της οξείδωσης του ... -
Συγκριτική μελέτη μεθόδων ταυτοποίησης ποικιλιών αμπέλου
(Πανεπιστήμιο Δυτικής Αττικής, 2022-05-12)Η άμπελος ανήκει στην Οικογένεια Vitaceae η οποία έκανε την εμφάνιση της πριν από 100 εκατομμύρια χρόνια. Με το πέρασμα του χρόνου πολλά από τα είδη της προσαρμόστηκαν στις εδαφοκλιματικές συνθήκες διαφόρων περιοχών και ... -
Συγκριτική μελέτη παραγωγής ζύθου με χρήση εμπορικής ζύμης του είδους Lachancea thermotolerans σε ελεύθερη και ακινητοποιημένη μορφή
(Πανεπιστήμιο Δυτικής Αττικής, 2023-06-14)Οι ξινές μπύρες συνήθως παράγονται με την χρήση γαλακτικών βακτηρίων, η χρήση των οποίων επιφέρει τον κίνδυνο διασταυρούμενης επιμόλυνσης μέσα στο ζυθοποιείο. Γι’ αυτό το λόγο, πολλοί ζυθοποιοί που επιθυμούν να κάνουν ξινές ... -
Τρόποι απομάκρυνσης του DMS σε μπύρες από καλαμπόκι
(Πανεπιστήμιο Δυτικής Αττικής, 2023-05-25)Η μπύρα, αν και παράγεται κυρίως από βύνη κριθαριού, είναι εφικτό να παραχθεί και από άλλα σιτηρά ή συνδυασμό αυτών. Ένα από αυτά είναι το καλαμπόκι το οποίο αποτελεί μια από τις σπουδαιότερες καλλιέργειες στον πλανήτη. Η ...