ΣΧΟΛΗ ΕΠΙΣΤΗΜΩΝ ΤΡΟΦΙΜΩΝ
Sub-communities within this community
Recent Submissions
-
Μελέτη αρωματικού προφίλ ελληνικών Orange οίνων
(Πανεπιστήμιο Δυτικής Αττικής, 2023-09-21)Στόχος της εργασίας είναι η μελέτη του αρωματικού προφίλ Orange οίνων από την ελληνική αγορά και ο εντοπισμός στα δείγματα αυτά, των χαρακτηριστικών αρωματικών ενώσεων που προέρχονται από την συγκεκριμένη τεχνική οινοποίησης. -
Γονίδια αντοχής στην τροφική αλυσίδα
(Πανεπιστήμιο Δυτικής Αττικής, 2024-09-13) -
Διατροφή και διάθεση
(Πανεπιστήμιο Δυτικής Αττικής, 2024-07-11)Στην παρούσα εργασία γίνεται προσπάθεια τεκμηρίωσης ή κατάρριψης θεωριών που συνδέουν την κατανάλωση ορισμένων τροφίμων με τη διάθεση του ατόμου. Συγκεκριμένα, γίνεται αναφορά στους πέντε κύριους νευροδιαβιβαστές του ... -
Ανάπτυξη και επικύρωση μεθόδου υγρής χρωματογραφίας-φασματομετρία μάζας με αναλυτή χρόνου πτήσης (LC-QTOF MS) για τον προσδιορισμό μεταβιοτικών
(Πανεπιστήμιο Δυτικής Αττικής, 2024-09-05)Σήμερα, μία νέα κατηγορία ενώσεων, που ονομάζονται μεταβιοτικά (metabiotics), έχει κερδίσει το ενδιαφέρον της βιομηχανίας τροφίμων και συμπληρωμάτων διατροφής. Τα μεταβιοτικά αποτελούν βακτηριακούς μεταβολίτες που έχουν ... -
Μελέτη της επίδρασης της θερμοκρασίας σε αυθόρμητες ζυμώσεις της ποικιλίας Βιδιανό
(Πανεπιστήμιο Δυτικής Αττικής, 2024-07)Το θέμα της παρούσας διπλωματικής εργασίας είναι η αξιοποίηση της Κρητικής ποικιλίας «Βιδιανό» με αυθόρμητες ζυμώσεις. Πρόκειται για μία αυτόχθονη ποικιλία λευκών σταφυλιών, με πολύ μεγάλο οινολογικό ενδιαφέρον, καθώς ... -
Μελέτη της επίδρασης θερμικών και μη θερμικών μεθόδων επεξεργασίας τροφίμων στη βιοδιαθεσιμότητα βιοδραστικών συστατικών φυτικής προέλευσης
(Πανεπιστήμιο Δυτικής Αττικής, 2024-07-11)Η παρούσα εργασία αποτελεί μια βιβλιογραφική ανασκόπηση μελέτης της επίδρασης των κυριότερων θερμικών και μη θερμικών μεθόδων επεξεργασίας/συντήρησης τροφίμων στη βιοδιαθεσιμότητα βιοδραστικών συστατικών φυτικής προέλευσης. ... -
Μέθοδοι ανάλυσης µυκοτοξινών στα σταφύλια και στα παραγόµενα προϊόντα τους
(Πανεπιστήμιο Δυτικής Αττικής, 2024-07-26)Οι µυκοτοξίνες είναι δευτερογενείς µεταβολίτες νηµατωδών µυκήτων που µπορούν να προκαλέσουν δυσµενείς επιπτώσεις στην υγεία των ανθρώπων και των ζώων. Οι µύκητες που παράγουν µυκοτοξίνες, µαζί µε τις µυκοτοξίνες, αποτελούν ... -
Κατανάλωση ζωϊκής πρωτεΐνης και επιπτώσεις στην υγεία
(Πανεπιστήμιο Δυτικής Αττικής, 2024-07-11)Η ζωική πρωτεΐνη, παρούσα σε πολλά τρόφιμα ζωϊκής πρόελευσης, παίζει καίριο ρόλο στη διατροφή. Κρέας, ψάρια, γαλακτοκομικά προϊόντα και αυγά αποτελούν κύριες πηγές ζωικής πρωτεΐνης, παρέχοντας αναγκαία αμινοξέα και ... -
Επίδραση των συστατικών στο φάσμα του οίνου
(Πανεπιστήμιο Δυτικής Αττικής, 2023-09)Στην οινολογία, θεωρούμε τον οίνο ως ένα σύνολο συστατικών που αναδιαμορφώνεται από ένα ευρύ φάσμα πολλών μεταβλητών. Σημαντικός παράγοντας που επιδρά στο τελικό προϊόν είναι η αλληλεπίδραση των συστατικών του που ... -
Παρασκευή Ζυμώμενου Προβιοτικού Ροφήματος Mε Συμβιοτική Καλλιέργεια Ζυμών Kαι Βακτηρίων Mε Προσθήκη Χαρουπόμελου
(Πανεπιστήμιο Δυτικής Αττικής, 2024-07-26)Η συγκεκριμένη πτυχιακή εργασία ασχολείται με την παρασκευή ενός ζυμωμένου προβιοτικού ροφήματος με βάση το χαρουπόμελο, όπου παρασκευάστηκε kombucha με διάφορες συνταγές, με διάφορα είδη, δηλαδή με αρχικό προϊόν από ... -
Ταυτοποίηση Μεταβολιτών Οξυγαλακτικών Βακτηρίων Σε Μοντέλα Εξομοίωσης Ζυμωμένων Τροφίμων
(Πανεπιστήμιο Δυτικής Αττικής, 2024-06-25)Τα βακτήρια γαλακτικού οξέος (LAB) διαδραματίζουν σημαντικό ρόλο ως φυσικά συντηρητικά τροφίμων. Ωστόσο, ο χαρακτηρισμός των μεταβολιτών τους είναι περιορισμένος. Στην παρούσα διδακτορική διατριβή, μελετήσαμε το δυναμικό ... -
Οργανοληπτική αξιολόγηση ενός δείγματος λευκών ξηρών οίνων της ποικιλίας Ασύρτικο, παρασκευασμένων με αυτόχθονες γηγενείς ζύμες
(Πανεπιστήμιο Δυτικής Αττικής, 2024-03-14)Η παρούσα πτυχιακή εργασία αποσκοπεί στην αναγνώριση της επίδρασης των γηγενών ζυμών στην παρασκευή οίνων, από την ποικιλία Ασύρτικο, ως προς τα οργανοληπτικά χαρακτηριστικά που προσφέρουν . Η οργανοληπτική αξιολόγηση ... -
Φυτοχημεία, Διατροφική αξία, Παραδοσιακές χρήσεις και Θεραπευτική δράση της κάπαρης (Capparis spinosa L.)
(Πανεπιστήμιο Δυτικής Αττικής, 2024-07-16)Η Capparis spinosa ή στα ελληνικά κάπαρη είναι ένας πολυετής θάμνος που ανήκει στην οικογένεια των καπαροειδών, αναπτύσσεται σε όλη την Μεσόγειο και έχει μια αξιοσημείωτη προσαρμοστικότητα στις αντίξοες συνθήκες του ... -
Υγιεινή σε βιομηχανίες παραγωγής αρτοσκευασμάτων : CIP συστήματα καθαρισμού και έλεγχος μιασμάτων
(Πανεπιστήμιο Δυτικής Αττικής, 2024-07-29)Η διασφάλιση της ασφάλειας και την ποιότητας των παραγόμενων προϊόντων μιας εταιρίας αποτελεί τη βάση οποιασδήποτε παραγωγικής διαδικασίας. Η παρούσα διπλωματική εργασία παρουσιάζει ένα ιδιαίτερο και ταυτοχρόνως αποτελεσματικό ... -
Βιολειτουργικά τρόφιμα: Τάσεις, προοπτικές και προαγωγή της υγείας
(Πανεπιστήμιο Δυτικής Αττικής, 2024-06-18)Τα τελευταία χρόνια οι άνθρωποι έχουν αλλάξει την αντίληψη για τη διατροφή και δεν καταναλώνουν μόνο τρόφιμα που θα τους μειώσουν το αίσθημα πείνας αλλά θα τους παρέχουν και θρεπτικά συστατικά συμβάλλοντας στην προαγωγή ... -
Αξιολόγηση αντιμικροβιακής δράσης εκχυλισμάτων φυτών
(Πανεπιστήμιο Δυτικής Αττικής, 2024-07-22)Τα φυτικά εκχυλίσματα από την αρχαιότητα έως σήμερα χρησιμοποιούνται ευρέως σε διάφορους κλάδους, όπως στη φαρμακευτική, αισθητική και ιατρική. Η παρούσα ερευνητική εργασία πραγματεύεται την εκχύλιση δύο φυτών, της ... -
Τρόποι αξιοποίησης αποβλήτων αινοποίησης - Νομοθεσία και πρόσφατες ερευνητικές μελέτες
(Πανεπιστήμιο Δυτικής Αττικής, 2024-07-19)Ο αμπελοοινικός τομέας τα τελευταία χρόνια έρχεται αντιμέτωπος με ανησυχίες και προβληματισμούς που αφορούν την επίδραση των διεργασιών στο περιβάλλον μέσω της παραγωγής, επεξεργασίας και διάθεσης αποβλήτων και υποπροϊόντων. ... -
Αξιολόγηση αντιμικροβιακής δράσης αιθέριων ελαίων φυτών
(Πανεπιστήμιο Δυτικής Αττικής, 2024-07-26)Τα αιθέρια έλαια είναι συμπυκνωμένα υγρά με πολύπλοκη σύνθεση, πλούσια σε βιοδραστικές ενώσεις, όπως τερπένια, αλδεΰδες, εστέρες, φαινόλες και αλκοόλες, οι οποίες συμβάλλουν στις μοναδικές ιδιότητες τους. Αυτές οι ενώσεις ... -
Τεχνητή νοημοσύνη (Artificial Intelligence - AI) και μηχανική μάθηση (Machine Learning-ML) σε εφαρμογές διατροφής
(Πανεπιστήμιο Δυτικής Αττικής, 2024-07-18)Στη σύγχρονη εποχή που χαρακτηρίζεται από τεχνολογικές εξελίξεις, η ενσωμάτωση της τε- χνητής νοημοσύνης (Artificial Intelligence) και της μηχανικής μάθησης (Machine Learning) σε διατροφικές εφαρμογές έχει συγκεντρώσει ... -
Καταναλωτικές προτιμήσεις σε προϊόντα οίνου : μια συγκριτική ανάλυση ( Αττική και Κρήτη)
(Πανεπιστήμιο Δυτικής Αττικής, 2024-07-22)Ο οίνος αποτελεί σε παγκόσμιο επίπεδο ένα δημοφιλές προϊόν. Οι καταναλωτές έχοντας αποκτήσει περισσότερες γνώσεις στον οινικό τομέα έχουν γίνει περισσότερο απαιτητικοί ως προς τις προτιμήσεις τους, οδηγώντας τα οινοποιεία ...