• Ανίχνευση δευτερογενών μεταβολιτών του γένους Lactobacillus spp 

      Σαγώνα, Δήμητρα; Λουκογιαννάκη, Άννα Χριστίνα (Πανεπιστήμιο Δυτικής Αττικής, 2022-03-04)
      Η παρούσα πτυχιακή εργασία πραγματεύεται την Ανίχνευση Δευτερογενών Μεταβολιτών του γένους Lactobacillus spp. Αρχικά παρουσιάζεται ο μικροοργανισμός Lactobacillus spp. Πιο συγκεκριμένα, αναφέρονται θεωρητικά στοιχεία και ...
    • Ανίχνευση καζεϊνών αγελαδινού γάλακτος σε μητρικό γάλα με τη μέθοδο ELISA 

      Βρέλλου, Σουζάννα; Γκίνης, Μάριος (Πανεπιστήμιο Δυτικής Αττικής, 2021-10-03)
      Η απέκκριση πρωτεϊνών προερχόμενων από το αγελαδινό γάλα, στο μητρικό γάλα, ικανών να προκαλέσουν αλλεργικές αντιδράσεις στα βρέφη, αποτελεί μέχρι σήμερα αμφιλεγόμενο ζήτημα, παρά την πληθώρα μελετών που έχουν πραγματοποιηθεί ...
    • Ανίχνευση και ταυτοποίηση παθογόνων βακτηρίων σε δείγματα τροφίμων με τη χρήση καινοτόμων μοριακών τεχνικών 

      Μαγουλάς, Σωτήριος (Πανεπιστήμιο Δυτικής Αττικής, 2022-07-12)
      Οι τροφιμογενείς λοιμώξεις είναι ένα από τα σημαντικότερα θέματα που αφορούν, τη βιομηχανία των τροφίμων και την παγκόσμια υγεία. Ο υψηλός αριθμός ετήσιων λοιμώξεων καθιστά την έγκαιρη και έγκυρη ανίχνευση των παθογόνων ...
    • Ανίχνευση νοθείας σε κρεατοσκευάσματα με μοριακές μεθόδους 

      Τσαντού, Πηνελόπη; Κούρος, Θωμάς (Πανεπιστήμιο Δυτικής Αττικής, 2022-10-04)
      Το κρέας και τα προϊόντα με βάση το κρέας κατέχουν μια αξιοσημείωτη θέση στη διατροφή του σύγχρονου ανθρώπου. Αυτό έχει σαν αποτέλεσμα την αύξηση της παραγωγής , της διακίνησης και εμπορίας ποικίλων προϊόντων . Η αύξηση ...
    • Ανίχνευση νοθείας στα τρόφιμα με χρήση μοριακών μεθόδων 

      Τσόλης, Φίλιππος-Ηλίας (Πανεπιστήμιο Δυτικής Αττικής, 2024-02-12)
      Η νοθεία των τροφίμων είναι ένα σημαντικό πρόβλημα, το οποίο απασχολεί εδώ και χρόνια τόσο τους καταναλωτές όσο και τους αρμόδιους φορείς. Οι επιχειρήσεις, προκειμένου να αυξήσουν το κέρδος τους χρησιμοποιούν δόλιες πρακτικές ...
    • Ανίχνευση-ταυτοποίηση γονιδίων αντοχής Klebsiella pneumoniae σε τρόφιμα ζωϊκής προέλευσης με μεθόδους μοριακής βιολογίας 

      Θεοχαρίδη, Νικολέττα-Αργυρώ; Μπαλτά, Ηλιάνα (Πανεπιστήμιο Δυτικής Αττικής, 2022-02-28)
      Η εμφάνιση ανθεκτικών στα αντιμικροβιακά στελεχών, όπως το Klebsiella pneumoniae στην στον κλάδο των τροφίμων είναι ανησυχητική. Ο στόχος αυτής της μελέτης ήταν να προσδιοριστεί η συχνότητα εμφάνισης του Klebsiella ...
    • Αντιβιοτικά σε τρόφιμα ζωικής προέλευσης 

      Παπαδάκη, Λυδία Ζωή; Σαρικάγια, Ελισάβετ (Πανεπιστήμιο Δυτικής Αττικής, 2021-03-05)
      Στην παρούσα πτυχιακή εργασία το θέμα είναι τα αντιβιοτικά σε τρόφιμα ζωικής προέλευσης. Τα αντιβιοτικά εισήχθησαν στην ιατρική στις αρχές του 20ου αιώνα και πολύ σύντομα βρήκαν εφαρμογή και στον χώρο της κτηνοτροφίας. ...
    • Αντιβιοτικά στο κρέας και στα κρεατοσκευάσματα 

      Νασόπουλος, Σπυρίδων; Σκουρλής, Ευθύμιος (Πανεπιστήμιο Δυτικής Αττικής, 2021-03-05)
      Η παρούσα πτυχιακή εργασία έχει σαν θέμα τα αντιβιοτικά στο κρέας και στα κρεατοσκευάσματα. Είναι γεγονός ότι η ανακάλυψη των αντιβιοτικών στις αρχές του 20ου αιώνα έδωσε στον άνθρωπο τη δυνατότητα να καταπολεμήσει λοιμώξεις ...
    • Αντιοξειδωτικά στα τρόφιμα και τρόπος επίδρασης τους στον ανθρώπινο οργανισμό 

      Χαριδήμου, Μαρία; Κοντολαίμη, Άντρη (Πανεπιστήμιο Δυτικής Αττικής, 2022-03-04)
    • Αντιοξειδωτικές δράσεις από διάφορα φυσικά εκχυλίσματα 

      Ψαρόπουλος, Ιάκωβος; Γρηγοράτος, Χριστόφορος (Πανεπιστήμιο Δυτικής Αττικής, 2022-10-04)
    • Αξιολόγηση αντιμικροβιακής δράσης αιθέριων ελαίων φυτών 

      Κόμης, Λουκιανός; Σιούτη, Μαρίνα (Πανεπιστήμιο Δυτικής Αττικής, 2024-07-26)
      Τα αιθέρια έλαια είναι συμπυκνωμένα υγρά με πολύπλοκη σύνθεση, πλούσια σε βιοδραστικές ενώσεις, όπως τερπένια, αλδεΰδες, εστέρες, φαινόλες και αλκοόλες, οι οποίες συμβάλλουν στις μοναδικές ιδιότητες τους. Αυτές οι ενώσεις ...
    • Αξιολόγηση αντιμικροβιακής δράσης εκχυλισμάτων φυτών 

      Νάζου, Αικατερίνη; Φίτσιου, Βασιλεία (Πανεπιστήμιο Δυτικής Αττικής, 2024-07-22)
      Τα φυτικά εκχυλίσματα από την αρχαιότητα έως σήμερα χρησιμοποιούνται ευρέως σε διάφορους κλάδους, όπως στη φαρμακευτική, αισθητική και ιατρική. Η παρούσα ερευνητική εργασία πραγματεύεται την εκχύλιση δύο φυτών, της ...
    • Βιβλιογραφική ανασκόπηση στη διατροφική τοξικολογία με έμφαση στο ακρυλαμίδιο 

      Μενοίκου, Μαρία (Πανεπιστήμιο Δυτικής Αττικής, 2023-09-29)
      Θέμα της παρούσας πτυχιακής εργασίας είναι η βιβλιογραφική ανασκόπηση στη διατροφική τοξικολογία με έμφαση στο ακρυλαμίδιο. Η τοξικότητα ενός τροφίμου αναφέρεται στην παρουσία ουσιών που είναι επιβλαβείς για τον άνθρωπο, ...
    • Βιβλιογραφική ανασκόπηση του ρόλου του εντερικού μικροβιώματος στους αθλητές 

      Ζωγράφος, Αλέξανδρος; Πολυμενάκου, Φωτείνη (Πανεπιστήμιο Δυτικής Αττικής, 2024-03-06)
      Στόχος όλων των επαγγελματιών αθλητών αποτελεί διαχρονικά η βελτιστοποίηση των επιδόσεων τους. Τα τελευταία χρόνια, ωστόσο, οι απαιτήσεις και οι προσδοκίες έχουν αυξηθεί με το επιβαρυμένο πρόγραμμα αγώνων που καλούνται ...
    • Γενετικά τροποποιημένα τρόφιμα: άνθρωπος και περιβάλλον 

      Πασιανίδη, Κυριακή (Πανεπιστήμιο Δυτικής Αττικής, 2023-09)
      Στην παρούσα εργασία πραγματοποιείται μία λεπτομερής ανάλυση του αμφιλεγόμενου θέματος των γενετικά τροποποιημένων οργανισμών (ΓΤΟ). Με σκοπό το θέμα του έργου να αναλυθεί πλήρως θα δοθούν εκτενείς απαντήσεις σε ερωτήματα ...
    • Γονίδια αντοχής στην τροφική αλυσίδα 

      Τσιριγκάκης, Αχιλλέας (Πανεπιστήμιο Δυτικής Αττικής, 2024-09-13)
    • Διατροφική τοξικολογία κατά την επεξεργασία των τροφίμων 

      Άστον, Στέλλα Ανν; Ρηγόπουλος, Ηλίας (Πανεπιστήμιο Δυτικής Αττικής, 2022-07-25)
      Θέμα της παρούσας πτυχιακής εργασίας είναι η διατροφική τοξικολογία κατά την επεξεργασία των τροφίμων. Η τοξικότητα των τροφίμων οφείλεται σε επιβλαβείς για τον άνθρωπο ουσίες. Διακρίνονται: i) σε θρεπτικά συστατικά, ...
    • Διερεύνηση του ρόλου των αντιβιοτικών στην επιστήμη των τροφίμων 

      Μπαρμπέρης, Δημήτρης; Λιούλης, Φανούρης (Πανεπιστήμιο Δυτικής Αττικής, 2023-07-07)
      Αυτή η βιβλιογραφική ανασκόπηση παρέχει μια εις βάθος ανάλυση των αντιβιοτικών, συμπεριλαμβανομένου του ιστορικού, των μηχανισμών δράσης και της τρέχουσας χρήσης τους σε ιατρικές και γεωργικές πρακτικές. Η ανασκόπηση ...
    • Δράση οξυγαλακτικών βακτηρίων από προβιοτικά του εμπορίου 

      Μαυροκεφαλίδου, Ηλιάνα Νόνα (Πανεπιστήμιο Δυτικής Αττικής, 2022-07-13)
      Η παρούσα πτυχιακή εργασία, εκπονήθηκε στο πολυδύναμο Εργαστήριο Μοριακής Βιολογίας της σχολής Επιστήμης και Τεχνολογίας Τροφίμων του Πανεπιστημίου Δυτικής Αττικής. Τα πειράματα εκτελέστηκαν κατά τη διάρκεια του εαρινού ...
    • Εξέλιξη των τροφίμων. Ασφάλεια και νέες τάσεις 

      Μυλόρδου, Πολυξένη (Πανεπιστήμιο Δυτικής Αττικής, 2021-10-28)
      Το θέμα της παρούσας πτυχιακής εργασίας είναι η εξέλιξη των τροφίμων, η ασφάλεια και οι νέες διατροφικές τάσεις που παρουσιάζονται. Ο άνθρωπος μέσα από τη διατροφή του λαμβάνει τα απαραίτητα θρεπτικά συστατικά ώστε να ...