Εμφάνιση απλής εγγραφής

Παρασκευή ενυδατικής κρέμας περιποίησης προσώπου με χρήση πολυφαινολών από οινολάσπες

dc.contributor.advisorΕυαγγέλου, Αλεξάνδρα
dc.contributor.authorΑγκά, Μαρία- Χρυσάνθη
dc.contributor.authorΑλούπη, Ελισάβετ
dc.date.accessioned2024-07-09T08:17:53Z
dc.date.available2024-07-09T08:17:53Z
dc.date.issued2024-07-01
dc.identifier.urihttps://polynoe.lib.uniwa.gr/xmlui/handle/11400/6975
dc.identifier.urihttp://dx.doi.org/10.26265/polynoe-6810
dc.description.abstractΚατά την οινοποίηση, ένα μεγάλο μέρος υποπροϊόντων παράγεται, τα οποία γίνεται προσπάθεια διεθνώς για την κατάλληλη αξιοποίησή τους στο πλαίσιο κυκλικής οικονομίας. Οι οινολάσπες αποτελούν το 14% των συνολικών οργανικών αποβλήτων της παραγωγής του οίνου. Για την αξιοποίηση των συστατικών που περιέχουν υφίστανται φυγοκέντρηση, όπου το υπερκείμενο μέρος είναι περιέχει πολυφαινόλες, το ποσοστό των οποίων εξαρτάται και από το είδος οινοποίησης. Οι πολυφαινόλες είναι γνωστό ότι παρέχουν τόσο αντιοξειδωτικές όσο και αντιφλεγμονώδεις, αντιαλλεργικές και αντιβακτηριακές ιδιότητες, που μπορούν να βοηθήσουν στην καταπολέμηση της αντιγήρανσης του δέρματος και να συμβάλλουν στον καθαρισμό των ελεύθερων ριζών. Σκοπός της παρούσας εργασίας ήταν η αξιοποίηση οινολασπών για την παραλαβή πολυφαινολών με στόχο την χρήση τους- μεταξύ άλλων συστατικών- στην παρασκευή ενυδατικής κρέμας προσώπου. Χρησιμοποιήθηκαν οινολάσπες από ερυθρή οινοποίηση, από Κρητικές ποικιλίες κυρίως Λιάτικο, Μαντηλάρι και Κοτσιφάλι. Η παραλαβή πολυφαινολών πραγματοποιήθηκε συνοπτικά έπειτα από φυγοκέντρηση των οινολασπών, παραλαβή του υπερκειμένου, συμπύκνωση και εκχύλιση στερεάς φάσης (SPE). Το ποσοστό των πολυφαινολών προσδιορίστηκε με τη μέθοδο αναφοράς του OIV Folin-Ciocalteau, έγινε ανάλυση και με Υγρή Χρωματογραφία Υψηλής Απόδοσης (HPLC), ενώ επίσης προσδιορίστηκε η αντιοξειδωτική ικανότητα του δείγματος με χρήση της μεθόδου DPPH. Παράλληλα, ως συστατικό για την παρασκευή κρέμας χρησιμοποιήθηκε επίσης γιγαρτέλαιο και μαστιχέλαιο με στόχο να συνεισφέρουν στην βαθιά ενυδάτωση και αναδόμηση της επιδερμίδας. Το πειραματικό μέρος έλαβε χώρα στους εργαστηριακούς χώρους του Τμήματος Επιστημών Οίνου, Αμπέλου και Ποτών. Δημιουργήθηκαν δύο διαφορετικές κρέμες ως προς την σύσταση σε πολυφαινόλες και μαστιχέλαιο: η κρέμα (Α) που στα συστατικά της περιείχε 2 mL πολυφαινόλες και 4 g αιθέριο έλαιο μαστίχας (0,5 % w/w), και η κρέμα (Β) που στα συστατικά της περιείχε 4 mL πολυφαινόλες και 8 g αιθέριο έλαιο μαστίχας (1,0 % w/w). Τέλος, οι ενυδατικές κρέμες που παρασκευάστηκαν αξιολογήθηκαν από πλήθος δοκιμαστών μέσω ερωτηματολογίου που μοιράστηκε και αναλύθηκαν οι απαντήσεις. Όλες οι κρέμες παρουσίασαν θετική επίδραση σε κάθε τύπο επιδερμίδας ενώ φάνηκε ιδιαίτερη προτίμηση στην κρέμα (Α).el
dc.format.extent68el
dc.language.isoelel
dc.publisherΠανεπιστήμιο Δυτικής Αττικήςel
dc.rightsΑναφορά Δημιουργού - Μη Εμπορική Χρήση - Παρόμοια Διανομή 4.0 Διεθνές*
dc.rightsAttribution-NonCommercial-NoDerivatives 4.0 Διεθνές*
dc.rights.urihttp://creativecommons.org/licenses/by-nc-nd/4.0/*
dc.subjectΠολυφαινόλεςel
dc.subjectΟινολάσπεςel
dc.subjectΕνυδατική κρέμα προσώπουel
dc.subjectΜαστιχέλαιοel
dc.subjectΓιγαρτέλαιοel
dc.subjectΑντιοξειδωτική ικανότηταel
dc.titleΠαρασκευή ενυδατικής κρέμας περιποίησης προσώπου με χρήση πολυφαινολών από οινολάσπεςel
dc.title.alternativePreparation of moisturizing face cream using polyphenols from wine leesel
dc.typeΠτυχιακή εργασίαel
dc.contributor.committeeChatzilazarou, Arhontoula
dc.contributor.committeeKyraleou, Maria
dc.contributor.committeeKyraleou
dc.contributor.facultyΣχολή Επιστημών Τροφίμωνel
dc.contributor.departmentΤμήμα Επιστημών Οίνου, Αμπέλου και Ποτώνel
dc.description.abstracttranslatedDuring winemaking, a large amount of by-products are produced, which are being used internationally for their proper utilisation in the context of a circular economy. Wine lees constitute 14% of the total organic waste from wine production. To recover the constituents they contain, they are centrifuged, where the supernatant part contains polyphenols, the proportion of which depends on the type of vinification. Polyphenols are known to provide both antioxidant and anti-inflammatory, anti-allergic and anti-bacterial properties, which can help to combat anti-ageing of the skin and help to cleanse free radicals. The aim of the present study was the utilization of wine lees for the extraction of polyphenols in order to use them- among other ingredients- in the preparation of a moisturizing face cream. Wine lees from red vinification, from Cretan varieties mainly Liatiko, Mandalari and Kotsifali were used. The polyphenols were obtained in brief after centrifugation of the wine lees, extraction of the supernatant, concentration and solid phase extraction (SPE). The percentage of polyphenols was determined by the OIV Folin-Ciocalteau reference method, analysis was also performed by High Performance Liquid Chromatography (HPLC), and the antioxidant capacity of the sample was also determined using the DPPH method. At the same time, yarrow oil and mastic oil were also used as ingredients for the preparation of the cream in order to contribute to the deep hydration and reconstruction of the skin. The experimental part took place in the laboratories of the Department of Wine, Vine and Beverage Sciences. Two different creams were created in terms of polyphenols and mastic oil composition: cream (A) containing 2 mL of polyphenols and 4 g of mastic essential oil (0,5 % w/w) in its ingredients, and cream (B) containing 4 mL of polyphenols and 8 g of mastic essential oil (1,0 % w/w) in its ingredients. Finally, the moisturizers prepared were evaluated by a number of testers through a questionnaire distributed and the answers were analyzed. All creams showed a positive effect on each skin type and a particular preference was shown for cream (A).el


Αρχεία σε αυτό το τεκμήριο

Thumbnail

Αυτό το τεκμήριο εμφανίζεται στις ακόλουθες συλλογές

Εμφάνιση απλής εγγραφής

Αναφορά Δημιουργού - Μη Εμπορική Χρήση - Παρόμοια Διανομή 4.0 Διεθνές
Εκτός από όπου επισημαίνεται κάτι διαφορετικό, το τεκμήριο διανέμεται με την ακόλουθη άδεια:
Αναφορά Δημιουργού - Μη Εμπορική Χρήση - Παρόμοια Διανομή 4.0 Διεθνές