Εμφάνιση απλής εγγραφής

Αξιοποίηση παραπροϊόντων ροδιού για το σχεδιασμό νέων προϊόντων τροφίμων με υψηλό φαινολικό περιεχόμενο.

dc.contributor.advisorΤσιάκα, Θάλεια
dc.contributor.authorΜανιφάβα, Αθηνά
dc.date.accessioned2024-11-04T07:52:40Z
dc.date.available2024-11-04T07:52:40Z
dc.date.issued2024-09
dc.identifier.urihttps://polynoe.lib.uniwa.gr/xmlui/handle/11400/7959
dc.identifier.urihttp://dx.doi.org/10.26265/polynoe-7791
dc.description.abstractΗ παρούσα διατριβή έχει ως κύριο σκοπό τη μελέτη των παραπροϊόντων του ροδιού, όπως ο φλοιός, και την αξιοποίησή τους για την ανάπτυξη νέων προϊόντων τροφίμων με υψηλό φαινολικό περιεχόμενο βασιζόμενη στις αρχές της κυκλικής οικονομίας και της βιωσιμότητας. Συγκεκριμένα, πραγματοποιήθηκε παραλαβή βιοδραστικών ενώσεων από τα παραπροϊόντα του ροδιού, όπως οι φαινολικές ενώσεις, με χρήση εκχύλισης υποβοηθούμενης με υπερήχους (ultrasound-assisted extraction, UAE), που αποτελεί μια μη συμβατική, γρήγορη και περιβαλλοντικά φιλική τεχνική εκχύλισης. Στη συνέχεια, έλαβε χώρα ο προσδιορισμός του ολικού φαινολικού περιεχομένου, της αντιοξειδωτικής και της αντιριζικής δράσης των εκχυλισμάτων με τις μεθόδους Folin-Ciocalteu, FRAP και ABTS•+. Επιπλέον, πραγματοποιήθηκε ανάλυση των ομάδων βιοδραστικών ενώσεων που περιέχονται στα μελετούμενα εκχυλίσματα με χρήση φασματοσκοπίας υπερύθρου μετασχηματισμού Fourier και αναλύθηκαν οι λειτουργικές τους ιδιότητες με τη χρήση αναλυτικών τεχνικών. Παράλληλα, πραγματοποιήθηκε έρευνα αγοράς με σχετικά εργαλεία (κατασκευή ερωτηματολογίου), με σκοπό την αποτύπωση των απόψεων των καταναλωτών σχετικά με την αποδοχή νέων προϊόντων με βάση τα παραπροϊόντα ροδιού. Τα αποτελέσματα έδειξαν ότι τα παραπροϊόντα του ροδιού, και κυρίως ο φλοιός του, είναι πλούσια σε βιοδραστικές ουσίες όπως φαινολικές ενώσεις, οι οποίες προσφέρουν σημαντικά αντιοξειδωτικά και αντιμικροβιακά οφέλη. Αυτές οι ιδιότητες καθιστούν τα παραπροϊόντα του ροδιού ιδιαίτερα υποσχόμενα για την ανάπτυξη νέων καινοτόμων τροφίμων με θετικά αποτελέσματα στη διατροφική αξία και στην υγεία των καταναλωτών. Με βάση τα ευρήματα, η παρούσα διατριβή συνεισφέρει στη γνώση της αξιοποίησης των παραπροϊόντων ροδιού, προσφέροντας προοπτικές για νέες εμπορικές εφαρμογές και υποστηρίζοντας τη βιώσιμη ανάπτυξη και την κυκλική οικονομία στον τομέα της βιομηχανίας των τροφίμων.el
dc.format.extent94el
dc.language.isoelel
dc.publisherΠανεπιστήμιο Δυτικής Αττικήςel
dc.rightsΑναφορά Δημιουργού - Μη Εμπορική Χρήση - Παρόμοια Διανομή 4.0 Διεθνές*
dc.rightsAttribution-NonCommercial-NoDerivatives 4.0 Διεθνές*
dc.rightsAttribution-NonCommercial-NoDerivatives 4.0 Διεθνές*
dc.rights.urihttp://creativecommons.org/licenses/by-nc-nd/4.0/*
dc.subjectΡόδιel
dc.subjectΠαραπροϊόνταel
dc.subjectΛυοφιλίωσηel
dc.subjectΔοκιμή FRAPel
dc.subjectΦασματοσκοπία IRel
dc.subjectΦλοιός ροδιούel
dc.subjectΦαινολικό περιεχόμενοel
dc.subjectΔέσμευση ρίζας ABTSel
dc.titleΑξιοποίηση παραπροϊόντων ροδιού για το σχεδιασμό νέων προϊόντων τροφίμων με υψηλό φαινολικό περιεχόμενο.el
dc.title.alternativeValorization of pomegranate byproducts for the design of new food products with high phenolic content.el
dc.typeΜεταπτυχιακή διπλωματική εργασίαel
dc.contributor.committeeΣινάνογλου, Βασιλεία
dc.contributor.committeeΣτρατή, Ειρήνη
dc.contributor.facultyΣχολή Επιστημών Τροφίμωνel
dc.contributor.departmentΤμήμα Επιστήμης και Τεχνολογίας Τροφίμωνel
dc.contributor.masterΚαινοτομία, Ποιότητα και Ασφάλεια Τροφίμωνel


Αρχεία σε αυτό το τεκμήριο

Thumbnail

Αυτό το τεκμήριο εμφανίζεται στις ακόλουθες συλλογές

Εμφάνιση απλής εγγραφής

Αναφορά Δημιουργού - Μη Εμπορική Χρήση - Παρόμοια Διανομή 4.0 Διεθνές
Εκτός από όπου επισημαίνεται κάτι διαφορετικό, το τεκμήριο διανέμεται με την ακόλουθη άδεια:
Αναφορά Δημιουργού - Μη Εμπορική Χρήση - Παρόμοια Διανομή 4.0 Διεθνές