dc.contributor.advisor | Τσιάκα, Θάλεια | |
dc.contributor.author | Μανιφάβα, Αθηνά | |
dc.date.accessioned | 2024-11-04T07:52:40Z | |
dc.date.available | 2024-11-04T07:52:40Z | |
dc.date.issued | 2024-09 | |
dc.identifier.uri | https://polynoe.lib.uniwa.gr/xmlui/handle/11400/7959 | |
dc.identifier.uri | http://dx.doi.org/10.26265/polynoe-7791 | |
dc.description.abstract | Η παρούσα διατριβή έχει ως κύριο σκοπό τη μελέτη των παραπροϊόντων του ροδιού, όπως ο φλοιός, και την αξιοποίησή τους για την ανάπτυξη νέων προϊόντων τροφίμων με υψηλό φαινολικό περιεχόμενο βασιζόμενη στις αρχές της κυκλικής οικονομίας και της βιωσιμότητας. Συγκεκριμένα, πραγματοποιήθηκε παραλαβή βιοδραστικών ενώσεων από τα παραπροϊόντα του ροδιού, όπως οι φαινολικές ενώσεις, με χρήση εκχύλισης υποβοηθούμενης με υπερήχους (ultrasound-assisted extraction, UAE), που αποτελεί μια μη συμβατική, γρήγορη και περιβαλλοντικά φιλική τεχνική εκχύλισης. Στη συνέχεια, έλαβε χώρα ο προσδιορισμός του ολικού φαινολικού περιεχομένου, της αντιοξειδωτικής και της αντιριζικής δράσης των εκχυλισμάτων με τις μεθόδους Folin-Ciocalteu, FRAP και ABTS•+. Επιπλέον, πραγματοποιήθηκε ανάλυση των ομάδων βιοδραστικών ενώσεων που περιέχονται στα μελετούμενα εκχυλίσματα με χρήση φασματοσκοπίας υπερύθρου μετασχηματισμού Fourier και αναλύθηκαν οι λειτουργικές τους ιδιότητες με τη χρήση αναλυτικών τεχνικών. Παράλληλα, πραγματοποιήθηκε έρευνα αγοράς με σχετικά εργαλεία (κατασκευή ερωτηματολογίου), με σκοπό την αποτύπωση των απόψεων των καταναλωτών σχετικά με την αποδοχή νέων προϊόντων με βάση τα παραπροϊόντα ροδιού. Τα αποτελέσματα έδειξαν ότι τα παραπροϊόντα του ροδιού, και κυρίως ο φλοιός του, είναι πλούσια σε βιοδραστικές ουσίες όπως φαινολικές ενώσεις, οι οποίες προσφέρουν σημαντικά αντιοξειδωτικά και αντιμικροβιακά οφέλη. Αυτές οι ιδιότητες καθιστούν τα παραπροϊόντα του ροδιού ιδιαίτερα υποσχόμενα για την ανάπτυξη νέων καινοτόμων τροφίμων με θετικά αποτελέσματα στη διατροφική αξία και στην υγεία των καταναλωτών. Με βάση τα ευρήματα, η παρούσα διατριβή συνεισφέρει στη γνώση της αξιοποίησης των παραπροϊόντων ροδιού, προσφέροντας προοπτικές για νέες εμπορικές εφαρμογές και υποστηρίζοντας τη βιώσιμη ανάπτυξη και την κυκλική οικονομία στον τομέα της βιομηχανίας των τροφίμων. | el |
dc.format.extent | 94 | el |
dc.language.iso | el | el |
dc.publisher | Πανεπιστήμιο Δυτικής Αττικής | el |
dc.rights | Αναφορά Δημιουργού - Μη Εμπορική Χρήση - Παρόμοια Διανομή 4.0 Διεθνές | * |
dc.rights | Attribution-NonCommercial-NoDerivatives 4.0 Διεθνές | * |
dc.rights | Attribution-NonCommercial-NoDerivatives 4.0 Διεθνές | * |
dc.rights.uri | http://creativecommons.org/licenses/by-nc-nd/4.0/ | * |
dc.subject | Ρόδι | el |
dc.subject | Παραπροϊόντα | el |
dc.subject | Λυοφιλίωση | el |
dc.subject | Δοκιμή FRAP | el |
dc.subject | Φασματοσκοπία IR | el |
dc.subject | Φλοιός ροδιού | el |
dc.subject | Φαινολικό περιεχόμενο | el |
dc.subject | Δέσμευση ρίζας ABTS | el |
dc.title | Αξιοποίηση παραπροϊόντων ροδιού για το σχεδιασμό νέων προϊόντων τροφίμων με υψηλό φαινολικό περιεχόμενο. | el |
dc.title.alternative | Valorization of pomegranate byproducts for the design of new food products with high phenolic content. | el |
dc.type | Μεταπτυχιακή διπλωματική εργασία | el |
dc.contributor.committee | Σινάνογλου, Βασιλεία | |
dc.contributor.committee | Στρατή, Ειρήνη | |
dc.contributor.faculty | Σχολή Επιστημών Τροφίμων | el |
dc.contributor.department | Τμήμα Επιστήμης και Τεχνολογίας Τροφίμων | el |
dc.contributor.master | Καινοτομία, Ποιότητα και Ασφάλεια Τροφίμων | el |