Μεταπτυχιακές διπλωματικές εργασίες - Καινοτομία, Ποιότητα και Ασφάλεια Τροφίμων
Πρόσφατες υποβολές
-
Ανάπτυξη ΣΔΑΤ κατά FSSC 22000 σε γραμμή παραγωγής επεξεργασίας βιολογικών και συμβατικών ξηρών καρπών
(Πανεπιστήμιο Δυτικής Αττικής, 2025-04-08)Η ασφάλεια των τροφίμων είναι ένας από τους πιο σημαντικούς τομείς στη βιομηχανία τροφίμων σήμερα, καθώς απαιτεί την τήρηση αυστηρών κανόνων. Στην παρούσα μελέτη, σχεδιάστηκε και εφαρμόστηκε ένα Σύστημα Διαχείρισης Ασφάλειας ... -
Comparative study of Greek fig cultivars using instrumental analytical techniques
(Πανεπιστήμιο Δυτικής Αττικής, 2025-04-01)The aim of the research was the comparative study of different fig varieties, specifically Vasilika and Mission, using instrumental analytical techniques. The studied figs were of different variety, peel color and ... -
Εφαρμογές ενεργού συσκευασίας τροφίμων σε προϊόντα τροφίμων για την επιμήκυνση διάρκειας ζωής
(Πανεπιστήμιο Δυτικής Αττικής, 2025-03-31)Είναι γνωστό ότι ο ρόλος της συσκευασίας ενός τροφίμου είναι πολλαπλός. Η συσκευασία συγκρατεί το τρόφιμο, διευκολύνει την μεταφορά του και αποτελεί μέσο επικοινωνίας ανάμεσα στην βιομηχανία τροφίμων και στον καταναλωτή. ... -
Επίδραση περιβαλλοντολογικών παραγόντων στην ανάπτυξη του Aspergillus carbonarius και στη παραγωγή ωχρατοξίνης Α
(Πανεπιστήμιο Δυτικής Αττικής, 2025-02)Η παρούσα μελέτη ασχολήθηκε με την ανάπτυξη τεσσάρων ωχρατοξινογόνων στελεχών (F24, F70, F71 και F80) του μύκητα Aspergillus carbonarius και τη παραγωγή της ωχρατοξίνης Α (ΟΤΑ) υπό διαφορετικές θερμοκρασίες ανάπτυξης. Η ... -
Συγκριτική μελέτη φλοιού εσπεριδοειδών με χρήση ενόργανων αναλυτικών τεχνικών και στατιστικής ανάλυσης
(Πανεπιστήμιο Δυτικής Αττικής, 2025-03-20)Τα φρούτα του γένους Citrus, γνωστά ως εσπεριδοειδή, συγκαταλέγονται στα πιο ευρέως καλλιεργούμενα είδη παγκοσμίως, η παραγωγή και η βιομηχανική επεξεργασία των οποίων παρουσιάζουν συνεχή αύξηση, λόγω της μεγάλης ζήτησής ... -
Κατασκευή εργοστασίου τροφίμων σύμφωνα με τις προδιαγραφές του συστήματος HACPP
(Πανεπιστήμιο Δυτικής Αττικής, 2025-02-17)Η παρούσα εργασία εξετάζει τη σύνδεση μεταξύ της νομοθεσίας που διέπει τη βιομηχανία τροφίμων, της τεχνολογικής καινοτομίας, και της εφαρμογής του συστήματος HACCP (Hazard Analysis and Critical Control Points). Η διασφάλιση ... -
Βιοδιαθεσιμότητα εναλλακτικών πηγών πρωτεΐνης ως συστατικό νέων τροφίμων
(Πανεπιστήμιο Δυτικής Αττικής, 2025-02)Βασικός σκοπός της παρούσας εργασίας είναι βιβλιογραφική ανασκόπηση -
Εφαρμογή in silico τεχνικών για την πρόβλεψη της αντιοξειδωτικής δράσης συστατικών τομάτας
(Πανεπιστήμιο Δυτικής Αττικής, 2025-02-25)Τα τελευταία χρόνια παρατηρείται μια συνεχής αυξανόμενη ζήτηση για κατανάλωση φρούτων και λαχανικών, δεδομένου ότι πρόκειται για τρόφιμα απαραίτητα για την ανθρώπινη υγεία και τη σωστή λειτουργία του οργανισμού. Η ... -
Ανάπτυξη και εφαρμογή συστήματος διαχείρισης ασφάλειας τροφίμων σύμφωνα με το πρότυπο ISO: 22000:2018 στην παραγωγή ιχθυοτροφών
(Πανεπιστήμιο Δυτικής Αττικής, 2025-02) -
Εφαρμογές της τεχνητής νοημοσύνης στη βιομηχανία τροφίμων
(Πανεπιστήμιο Δυτικής Αττικής, 2025-02-10)Η διπλωματική εργασία εξετάζει την εφαρμογή της τεχνητής νοημοσύνης (ΑΙ) στη βιομηχανία των τροφίμων αναδεικνύοντας τα οφέλη, τις εφαρμογές, αλλά και τις προκλήσεις που τη συνοδεύουν. Η AI έχει συμβάλει σημαντικά στην ... -
Τα εδώδιμα έντομα στη βιομηχανία τροφίμων: Εφαρμογές και ενδεχόμενα ζητήματα ασφάλειας
(Πανεπιστήμιο Δυτικής Αττικής, 2025-02-10)Τα εδώδιμα έντομα είναι ένα καινοτόμο τρόφιμο σε πολλές χώρες καθώς έχουν υψηλή περιεκτικότητα σε πρωτεΐνη, χαμηλή περιεκτικότητα σε λιπίδια και υψηλή διατροφική αξία προσδίδοντας πολλά οφέλη για την υγεία. Είναι εύκολα ... -
Ο ρόλος των πεπτιδίων γεύσης στην Επιστήμη των Τροφίμων
(Πανεπιστήμιο Δυτικής Αττικής, 2025-02-07)Η ραγδαία εξέλιξη της βιομηχανίας τροφίμων έχει οδηγήσει στη δημιουργία μιας ευρείας ποικιλίας διατροφικών προϊόντων, προσφέροντας ποικίλες γευστικές εμπειρίες. Τα πεπτίδια γεύσης, που είναι ολιγοπεπτίδια, διαδραματίζουν ... -
Νέες μέθοδοι επεξεργασίας για την ήπια επεξεργασία του κρέατος και των προϊόντων του
(Πανεπιστήμιο Δυτικής Αττικής, 2024-11)Η επεξεργασία τροφίμων αναφέρεται στην μετατροπή των προϊόντων της κτηνοτροφίας και της γεωργίας, μέσω πολλαπλών μονάδων λειτουργίας, σε πιο εύκολα στο μαγείρεμα ή την κατανάλωση, νόστιμα, μακράς διαρκείας, και ασφαλή για ... -
Ζύμωση Saccharomyces cerevisiae για την παραγωγή αλκοολούχου ροφήματος εμπλουτισμένου σε βιοδραστικά συστατικά
(Πανεπιστήμιο Δυτικής Αττικής, 2024-09-18)Τα τελευταία χρόνια ο τομέας παραγωγής του ζύθου φαίνεται να παρουσιάζει σημαντική εξέλιξη και να δοκιμάζει νέες καινοτομίες στα προϊόντα ακολουθώντας την ροή της αγοράς και τις αυξανόμενες απαιτήσεις των καταναλωτών. Στο ... -
Μονάδα Catering: Διαδικασία παραγωγής προϊόντων, διαχείρισης, αποθήκευσης και διάρκειας ζωής
(Πανεπιστήμιο Δυτικής Αττικής, 2024-11-26)Η διαχείριση των Α΄ υλών, η παραγωγική διαδικασία, η αποθήκευση και η διάρκεια ζωής των τροφίμων σε μία μονάδα catering κατέχουν πρωταρχικό ρόλο για τη δημιουργία ποιοτικών προϊόντων. Από την άλλη η διαχείριση των αποβλήτων ... -
Εναλλακτικά τρόφιμα ως πηγές βιοδραστικών ενώσεων
(Πανεπιστήμιο Δυτικής Αττικής, 2024-09)Στην παρούσα διπλωματική εργασία πραγματοποιείται μια εκτενής βιβλιογραφική ανασκόπηση με στόχο την ανάλυση των βιοδραστικών ενώσεων που εντοπίζονται σε εναλλακτικές πηγές τροφίμων, όπως τα φυτικής προέλευσης και τα εδώδιμα ... -
Προϊόντα αρτοποιίας και ζαχαροπλαστικής από βυνοποιημένους σπόρους: Τεχνο-λειτουργικές και οργανοληπτικές ιδιότητες
(Πανεπιστήμιο Δυτικής Αττικής, 2024-09-16)Τα προϊόντα αρτοποιίας και ζαχαροπλαστικής αποτελούν αναπόσπαστο κομμάτι της ζωής ανθρώπων πολλών διαφορετικών πολιτισμών και κοινωνικών ομάδων, και απαρτίζουν μεγάλο μέρος της παγκόσμιας παραγωγής τροφίμων. Η βελτίωση της ... -
Μελέτη νανοδομών από γαλακτώματα ως μέσο μεταφοράς βακτηρίων που παράγουν λιπαρά οξέα κοντής αλύσου (SCFA) κατά το πέρασμά τους μέσα από προσομοίωση της γαστρεντερικής οδού
(Πανεπιστήμιο Δυτικής Αττικής, 2024-11)Τα προβιοτικά και τα πρεβιοτικά είναι ζωντανοί μικροοργανισμοί, ωφέλιμοι για τον ανθρώπινο οργανισμό. Ωστόσο, οι μικροοργανισμοί αυτοί για να είναι ζωντανοί πρέπει να προστατευθούν από το εχθρικό για τα βακτήρια γαστρικό ... -
Βιώσιμες εναλλακτικές πηγές πρωτεϊνών τελευταίας γενιάς: Μέθοδοι επεξεργασίας και ιδιότητες για εφαρμογή σε τρόφιμα
(Πανεπιστήμιο Δυτικής Αττικής, 2024-09-23)Η ασφάλεια των τροφίμων και τα περιβαλλοντικά προβλήματα έχουν εξελιχθεί σε παγκόσμιες κρίσεις που απαιτούν ριζικές λύσεις. Ο παγκόσμιος πληθυσμός αναμένεται να φτάσει τα 9,8 δισεκατομμύρια μέχρι το 2050, και η πλειονότητα ... -
Αξιοποίηση γιγάρτων σταφυλής και μελέτη δυνητικών εφαρμογών στη βιομηχανία τροφίμων
(Πανεπιστήμιο Δυτικής Αττικής, 2024-09-12)Η Βιομηχανία Τροφίμων και Ποτών παράγει πληθώρα παραπροϊόντων, πολλά εκ των οποίων χαίρουν ιδιαίτερων ποιοτικών χαρακτηριστικών. Από τη Βιομηχανία του Οίνου, ως τέτοια, προκύπτουν μεταξύ άλλων, τα γίγαρτα σταφυλής, τα ...