• Βρετανομύκητας και ζύθος 

      Κάστανος, Μάριος (Πανεπιστήμιο Δυτικής Αττικής, 2021-07-31)
      Μετά την ανακάλυψη του Βρετανομύκητα στις αρχές του 20ου αιώνα, θεωρείται ο κύριος οργανισμός αλλοίωσης οργανοληπτικών χαρακτηριστικών κυρίως στο κρασί, στο μηλίτη και στη μπύρα. Αυτές όμως οι ζύμες μπορούν να προσθέσουν ...
    • Μελέτη της επίδρασης διαφόρων συνθηκών στη ζύμωση ζύθου με L. thermotolerans 

      Αβραμόπουλος, Χρήστος (Πανεπιστήμιο Δυτικής Αττικής, 2023-03-13)
      Τα τελευταία χρόνια παρατηρείται μια αύξηση στη χρήση ζυμών non- Saccharomyces στον τομέα των ποτών. Ο λόγος αυτού του παγκόσμιου ενδιαφέροντος είναι ότι παραγωγοί αλλά και οι επιστήμονες αναζητούν διαφορετικές ζύμες ...
    • Μικροοργανισμοί αλλοίωσης του ζύθου και τρόποι ανίχνευσης τους στο μικροζυθοποιείο 

      Μίντζας, Δημήτριος (Πανεπιστήμιο Δυτικής Αττικής, 2022-07-30)
      Τα χαρακτηριστικά του ζύθου όπως η περιεκτικότητα του σε αιθανόλη, τα ισομεριωμένα α οξέα του λυκίσκου και οι φαινολικές του ουσίες, το διοξείδιο του άνθρακα, η έλλειψη θρεπτικών συστατικών και το χαμηλό pH, τον καθιστούν ...
    • Ο ζύθος με χαμηλό ή χωρίς αλκοόλ 

      Μαλεζίδης, Φώτης (Πανεπιστήμιο Δυτικής Αττικής, 2021-07)
      Η πρώτη μη αλκοολούχα μπύρα έκανε την εμφάνισή της στις Ηνωμένες Πολιτείες το 1919, λόγω της ποτοαπαγόρευσης. Κατά τη διάρκεια αυτής της περιόδου, το αλκοόλ ήταν εκτός νόμου από τη χώρα. Η κυβέρνηση αποφάσισε ότι το ...
    • Ο λυκίσκος και η τεχνική του Dry-hopping 

      Σουπιώνη, Σπυριδούλα-Κωνσταντίνα (Πανεπιστήμιο Δυτικής Αττικής, 2021-08-01)
      Ο λυκίσκος είναι το άνθος του φυτού Humulus lupulus και χρησιμοποιείται στη ζυθοποιία για να προσδώσει άρωμα και πικρή γεύση στην μπύρα, ενώ ταυτόχρονα συμβάλλει στη μικροβιακή σταθερότητά της. Για την πικρή γεύση της ...
    • Οδηγός εγκατάστασης και καλλιέργειας λυκίσκου στην Ελλάδα 

      Αγγελίδης, Γεώργιος (Πανεπιστήμιο Δυτικής Αττικής, 2022-07-30)
      Η καλλιέργεια λυκίσκου (Humulus lupulus L.) στην Ελλάδα, παρόλο την δυνατότητα αποδοτικής καλλιέργειας και ευδοκίμησης, δεν είναι διαδεδομένη και σχεδόν εκλείπει, όπως επίσης και η επιστημονική έρευνα στο πεδίο αυτό, ...