Μέθοδοι προσδιορισμού διαφόρων φαρμακευτικών ουσιών και αντιβιοτικών στα τρόφιμα
Methods for the determination of several pharmaceutical substances and antibiotics in food
Keywords
Φαρμακευτικές ουσίες ; Αντιβιοτικά ; Κτηνιατρικά φάρμακα ; Προετοιμασία δείγματος ; Αναλυτικοί μέθοδοιAbstract
Τα τελευταία χρόνια, η χρήση των κτηνιατρικών φαρμάκων (όπως τα αντιβιοτικά) και των φυτοφαρμάκων στην κτηνοτροφία, στην υδατοκαλλιέργεια και στη γεωργία είναι ένα φαινόμενο το οποίο αυξάνεται με ραγδαίο ρυθμό. Με τη χρήση αυτών καθίσταται δυνατή η πρόληψη και η θεραπεία ζωικών ασθενειών οφειλόμενων σε μικροοργανισμούς όπως είναι τα παράσιτα, τα βακτήρια κ.α. Ωστόσο, η εμφάνιση φαρμακευτικών καταλοίπων σε προϊόντα που παράγονται από αυτά τα ζώα και καταναλώνονται από τον άνθρωπο, μπορεί να θέσει σε σοβαρό κίνδυνο την υγεία του ανθρώπου. Γι’ αυτό καθίσταται απαραίτητος ο προσδιορισμός των ουσιών αυτών με διάφορες μεθόδους. Η συγκεκριμένη εργασία στοχεύει στην αναφορά των κύριων και πιο συχνών μεθόδων προετοιμασίας των δειγμάτων τροφίμων προς ανάλυση, αλλά και των αναλυτικών τεχνικών που χρησιμοποιούνται για τον προσδιορισμό των υπολειμμάτων φαρμακευτικών ουσιών στα τρόφιμα. Πιο συγκεκριμένα οι αναλυτικές τεχνικές διαχωρίζονται σε μικροβιακές, ανοσολογικές και φυσικοχημικές, με τις τελευταίες να κυριαρχούν σε αυτόν τον τομέα. Ανάμεσα στις χρωματογραφικές τεχνικές, η συνδυασμένη LC-MS/MS φαίνεται να υπερτερεί καθώς χαρακτηρίζεται από μεγάλη ευαισθησία και επιλεκτικότητα, ενώ παράλληλα με μία μόνο ανάλυση καθίσταται δυνατή η ποσοτικοποίηση πολλαπλών αναλυτών στόχων σε σύνθετες μήτρες τροφίμων.
Abstract
In recent years, the use of veterinary drugs (such as antibiotics) and pesticides in animal husbandry, aquaculture and agriculture has been growing rapidly. By using them, the prevention and the treatment of animal diseases due to microorganisms such as parasites, bacteria etc., becomes possible. However, the appearance of drug residues in products produced by these animals and the consumption by human, can pose a serious risk to the human health. Therefore, it is necessary the identification of these substances by various methods. This paper aims to report the main and the most common methods of preparing food samples for analysis, but also the analytical techniques which are used to determine drug residues in food. More specifically, analytical techniques are divided into microbial, immunological and physico-chemical, with the last one dominating in this sector. Among the chromatographic techniques, the combined LC-MS/MS seems to be superior, as it is characterized by great sensitivity and selectivity, while in parallel, only one analysis is capable of quantifying multiple target analyzers in complex food matrices.