Ανάπτυξη νέου προϊόντος vegan gyros
New product development of vegan gyros
Πτυχιακή εργασία
Author
Ιωάννου, Βασίλειος
Τσιτούρης, Γεώργιος
Date
2021-07Advisor
Kanellou, AnastasiaKeywords
Χορτοφαγικός γύροςAbstract
Τα τελευταία χρόνια παρατηρείται μία τάση για αυξανόμενη ζήτηση vegan προϊόντων. Αυτή η τάση
οφείλεται τόσο στην ευαισθητοποίηση των καταναλωτών προς τροφές με μικρότερο αντίκτυπο στο
περιβάλλον όσο και στην τάση των καταναλωτών για στροφή σε πιο υγιεινά πρότυπα διατροφής.
Ταυτόχρονα τα σημαντικά οφέλη των φυτικών τροφών συνέβαλαν στην στροφή αυτή των
καταναλωτών.
Στα πλαίσια της αυξανόμενης ζήτησης για vegan προϊόντα έχει δημιουργηθεί και ο vegan γύρος.
Ο vegan γύρος αποτελεί υποκατάστατο του τυπικού ζωικού γύρου με φυτικά τρόφιμα. Τα φυτικά
συστατικά που χρησιμοποιούνται είναι ποίκιλλα και περιλαμβάνουν αρκετά όσπρια, φυτικά έλαια,
σπόρους καθώς και μπαχαρικά ώστε η γεύση και υφή να είναι όμοια με αυτή του ζωικού γύρου. Τα
συστατικά αυτά συνδυάζονται με τέτοιο τρόπο ώστε να δημιουργήσουν ένα πλήρες γεύμα που
αποτελείται από πρωτεΐνες, υδατάνθρακες, λιπαρά καθώς και βασικά θρεπτικά συστατικά.
Τα διάφορα φυτικά συστατικά εκτός από την δημιουργία ενός πλήρους γεύματος προσφέρουν κι
άλλα οφέλη για την υγεία. Τα διάφορα συστατικά που χρησιμοποιούνται για την δημιουργία του
vegan γύρου αποτελούν τρόφιμα υψηλής διατροφικής αξίας τα οποία προσφέρουν σημαντικά οφέλη
για την υγεία βοηθώντας ακόμα και στην αντιμετώπιση διαφόρων παθήσεων. Με αυτό τον τρόπο ο
vegan γύρος μπορεί να αποτελέσει ένα τρόφιμα υψηλής θρεπτικής αξίας που εκτός από γευστικά
οφέλη να μπορέσει να καταστεί και τρόφιμο υψηλής διατροφικής αξίας προσφέροντας σημαντικά
οφέλη για την υγεία.
Abstract
In recent years there has been a trend for increasing demand for vegan products. This trend is due
both to the awareness of consumers towards foods with less impact on the environment and to the
tendency of consumers to switch to healthier eating patterns. At the same time the significant benefits
of plant foods contributed to this shift of consumers.
In the context of the growing demand for vegan products, the vegan round has been created. The
vegan tour is a replacement for the typical animal tour with plant foods. The plant foods used are
varied including enough legumes, vegetable oils, seeds as well as spices so that the taste and texture
are similar to that of the animal round. These ingredients are combined in such a way as to create a
complete meal consisting of proteins, carbohydrates, fats as well as essential nutrients.
The various plant ingredients in addition to creating a complete meal offer other health benefits. The
various foods used to create the vegan gyrus are foods of high nutritional value that offer significant
health benefits even helping to treat various ailments. In this way, the vegan tour can be a food of
high nutritional value that, in addition to tasty benefits, can also become a food of high nutritional
value, offering significant health benefits.