Methicillin Resistant Staphylococcus aureus στα τρόφιμα
Methicillin Resistant Staphylococcus aureus in food products
Keywords
Staphylococcus aureus ; Methicillin ; ΑντιβιοτικάAbstract
Πολλοί άνθρωποι παγκοσμίως επηρεάζονται από διάφορα είδη μικροοργανισμών
που υπάρχουν στο περιβάλλον. Αυτοί οι μικροοργανισμοί εμφανίζουν την
δυνατότητα πρόκλησης πολλαπλών ασθενειών, μέσα στις οποίες
συμπεριλαμβάνονται και οι τροφικές δηλητηριάσεις. Ο Staphylococcus aureus είναι
ένας από τους πιο επικίνδυνους παθογόνους μικροοργανισμόυς που επηρεάζει τα
τρόφιμα, καθώς μέσω της ανάπτυξης του παράγει τοξίνες, οι οποίες όταν
καταναλωθούν μπορούν να προκαλέσουν ασθένειες με ήπια ή σοβαρά συμπτώματα.
Ένα από τα σημαντικότερα χαρακτηριστικά του Staphylococcus aureus είναι η
δυνατότητα του να αποκτά με ευκολία ανθεκτικότητα σε αντιβιοτικά που
χρησιμοποιούνται εναντίων του. Μέσω της χρήσης της μεθικιλίνης για την
καταπολέμηση του, προέκυψε το MRSA (Methicillin-Resistant Staphylococcus aureus),
το οποίο είναι ένα παθογόνο βακτήριο με μεγάλη επικινδυνότητα. Ακόμη και αν
παρατηρήθηκε αρχικα σε νοσοκομειακό περιβάλλον, δεν άργησε να εξαπλωθεί και
εκτός αυτού, στην κοινότητα αλλά και σε επιχηρήσεις τροφίμων, επηρεάζοντας έναν
μεγάλο αριθμό ανθρώπων και ζώων. Στην ανασκόπηση αυτή, αναφέρονται
γενικότερες πληροφορίες σχετικά με τον παθογόνο Staphylococcus aureus και τα
διάφορα είδη αντιβιοτικών παγκοσμίως. Εκτός αυτού, περιγράφονται πολλαπλές
πληροφορίες σχετικά με τον MRSA, όπως για παράδειγμα τα βασικότερα
χαρακτηριστικά του, τρόποι απόκτησης αντοχής στα αντιβιοτικά, τρόποι ανίχνευσης
και καταπολέμησης, με σκοπό να παρουσιαστεί μία πλήρης εικόνα των πρόσφατων
δεδομένων σχετικά με το παθογόνο αυτό.
Abstract
A lot of people worldwide get affected by different type of microorganisms that exist
in the environment. These microorganisms are able to provoke multiple diseases,
including food poisoning. Staphylococcus aureus is one of the dangerous pathogens
that affect food products, because through its growth it can produce toxins, which
when consumed can cause diseases with mild or severe symptoms. One of the most
important characteristics of Staphylococcus aureus is its ability to easily acquire
resistance to antibiotics used against it. Through the use of methicillin to combat it,
MRSA (Methicillin-Resistant Staphylococcus aureus) emerged, which is a highly
dangerous pathogenic bacterium. Even if it was initially observerd in a hospital
environment, it did not take long to spread outside of it, in the community but also in
food businesses, affecting a large number of people and animals. This review provides
general information on the pathogen Staphylococcus aureus and on the different type
of antibiotics used worldwide. In addition, this study analyses the basic characteristics
of MRSA, the mechanisms of acquiring antibiotic resistance and the ways of detecting
and controlling it, with the aim to present the recent data concerning this pathogen.