Πλοήγηση Τμήμα Επιστήμης και Τεχνολογίας Τροφίμων ανά ημερομηνία δημοσίευσης
Αποτελέσματα 1-20 από 476
-
Γάλα καμήλας: λειτουργικές Ιδιότητες και δυνατότητα αξιοποίησής του
(Πανεπιστήμιο Δυτικής Αττικής, 2020-02)ΠΕΡΙΛΗΨΗ Στα πλαίσια της συγκεκριμένης πτυχιακής εργασίας πραγματοποιήθηκε μέσω βιβλιογραφικής ανασκόπησης η παράθεση στοιχείων που αποδεικνύουν ότι η κατανάλωση καμηλίσιου γάλακτος επιδρά θετικά στην υγεία και στον ... -
Ανάπτυξη εδώδιμων βιοπολυμερών τροποποιημένης δομής και αξιολόγηση των ποιοτικών τους παραμέτρων
(Πανεπιστήμιο Δυτικής Αττικής, 2021)Η υφή των τροφίμων είναι ένα βασικό αισθητηριακό χαρακτηριστικό που όχι μόνο εκτιμάται καλά από τους καταναλωτές αλλά χρησιμοποιείται επίσης από τους καταναλωτές ως δείκτης ποιότητας ενός τροφίμου. Η μελέτη της υφής των ... -
Μικροενθυλάκωση βιοδραστικών και συστατικών τροφίμων σε κύτταρα ζύμης
(Πανεπιστήμιο Δυτικής Αττικής, 2021)Οι σύγχρονες ανάγκες στο κλάδο των τροφίμων απαιτούν καινοτόμες και εφαρμόσιμες τεχνολογίες για την κάλυψη των καταναλωτικών και βιομηχανικών αναγκών. Οι τεχνολογίες μικροενθυλάκωσης βιοδραστικών συστατικών έχουν κεντρίσει ... -
Το γαστρεντερικό μικροβίωμα και η διασύνδεσή του με τη διατροφή
(Πανεπιστήμιο Δυτικής Αττικής, 2021-02)Τα τελευταία χρόνια, η τεχνολογική πρόοδος αποτελεί πολύτιμο εργαλείο με σκοπό η εικόνα των μικροβίων που διαβιούν στο γαστρεντερικό μας σύστημα να γίνεται όλο και πιο σαφής. Χρησιμοποιώντας πλέον μια σειρά τεχνικών της ... -
Μέθοδοι επεξεργασίας των επιτραπέζιων ελιών. Η διαδικασία ζύμωσης και η προσθήκη εναρκτήριων καλλιεργειών
(Πανεπιστήμιο Δυτικής Αττικής, 2021-02)Η παρούσα εργασία περιγράφει μεθόδους επεξεργασίας της επιτραπέζιας ελιάς με έμφαση στην διαδικασία της ζύμωσης που αποτελεί το καθοριστικότερο στάδιο της συνολικής επεξεργασίας και την εφαρμογή των εναρκτήριων καλλιεργειών ... -
Χρήση προβιοτικών μικροοργανισμών σε επιδόρπια γάλακτος
(Πανεπιστήμιο Δυτικής Αττικής, 2021-02)Οι σύγχρονοι καταναλωτές στρέφουν το ενδιαφέρον τους όλο και περισσότερο στην διατήρηση της υγειάς τους μέσω της διατροφής, αναζητώντας οι ίδιοι τα οφέλη που προκύπτουν από την κατανάλωση προϊόντων που κυκλοφορούν στο ... -
Οι διαιτητικές ίνες και τα οφέλη τους στην υγεία των ανθρώπων
(Πανεπιστήμιο Δυτικής Αττικής, 2021-02) -
Φασκόμηλο και Τριαντάφυλλο. Φαρμακευτικές και Καλλυντικές Ιδιότητες
(Πανεπιστήμιο Δυτικής Αττικής, 2021-02)Η παρούσα πτυχιακή εργασία εξετάζει τις φαρμακευτικές και καλλυντικές ιδιότητες του φασκόμηλου και του τριαντάφυλλου. Τα δραστικά συστατικά των φυτών είναι ουσίες που επιδρούν στον ανθρώπινο οργανισμός, όπως τα αλκαλοειδή, ... -
Εμπορικά ασπόνδυλα:Ολοθούρια - Καλλιέργεια, Μέθοδοι επεξεργασίας & Προϊόντα
(Πανεπιστήμιο Δυτικής Αττικής, 2021-02-24)Τα Ολοθούρια ταξινομούνται στα εχινόδερμα και είναι θαλάσσιοι οργανισμοί με παγκόσμια εξάπλωση. Αρκετά είδη ολοθούριων θεωρούνται εκλεκτά εδέσματα και αφού υποβληθούν σε κατάλληλη επεξεργασία, διατίθενται προς πώληση, ... -
Αντιμικροβιακές ουσίες στο αγελαδινό και αιγοπρόβειο γάλα-Ένα πρόβλημα Δημόσιας Υγείας
(Πανεπιστήμιο Δυτικής Αττικής, 2021-02-25)Το γάλα αποτελεί σημαντικό στοιχείο στην διατροφή του ανθρώπου από πολύ παλιά και συνέβαλε σημαντικά στην επιβίωση και στην υγεία του. Οι συνθήκες διαβίωσης ,η διατροφή, και η υγεία των γαλακτοφόρων ζώων επηρεάζουν την ... -
Οι Μύκητες Aspergillus και Penicillium στις Αλλοιώσεις Τροφίμων
(Πανεπιστήμιο Δυτικής Αττικής, 2021-02-25)Στην παρούσα πτυχιακή περιγράφεται η συμβολή των μυκήτων στις αλλοιώσεις των τροφίμων. Το φάσμα των μυκήτων είναι πάρα πολύ μεγάλο κι έτσι περιγράφεται η δράση δύο από τους πιο διαδεδομένους μύκητες Aspergillus και ... -
Listeria monocytogenes στα τυριά
(Πανεπιστήμιο Δυτικής Αττικής, 2021-02-25)Η Listeria monocytogenes είναι ένα παθογόνο τροφιμογενές βακτήριο, που έχει συσχετιστεί με αρκετά κρούσματα λοίμωξης του ανθρώπου και ανακλήσεις τροφίμων σε παγκόσμιο επίπεδο. Η λιστερίωση, η λοίμωξη δηλαδή από την ... -
Συγκριτική μελέτη του γένους Campylobacter ως παθογόνο βακτήριο
(Πανεπιστήμιο Δυτικής Αττικής, 2021-02-25)Στα πλαίσια του μαθήματος της πτυχιακής εργασίας πραγματοποιήθηκε μία συγκριτική μελέτη για το γένος Campylobacter ως προς την παθογένεια του. Σκοπός αυτής της εργασίας είναι η περιγραφή του βακτηρίου, η κατανόηση των ... -
Μελέτη της επίδρασης της συσκευασίας σε τροποποιημένες ατμόσφαιρες στην μικροβιολογική αλλοίωση με την μέθοδο NGS και στην ποιότητα των νωπών ιχθύων
(Πανεπιστήμιο Δυτικής Αττικής, 2021-02-26)Ολόκληρη η τσιπούρα συσκευάστηκε (α) αερόβια (AIR) σε φελιζόλ από πολυστυρένιο με επαρκή ποσότητα πάγου, με βάση τις συμβατικές πρακτικές και (β) υπό τροποποιημένη ατμόσφαιρα (συγκέντρωσης 60% CO2, 30% N2, 10% O2). Η ... -
Χημική σύσταση και διατροφική αξία των ξηρών καρπών
(Πανεπιστήμιο Δυτικής Αττικής, 2021-02-26)Οι ξηροί καρποί είναι πυκνά θρεπτικά τρόφιμα και αποτελούν τακτικό συστατικό της διατροφής του ανθρώπου από τους προ-γεωργικούς χρόνους. Παρόλο που οι ξηροί καρποί περιέχουν μεγάλο ποσοστό θερμίδων, αρκετές έρευνες έχουν ... -
Φαρμακευτικές ιδιότητες του κρόκου (Σαφράν)
(Πανεπιστήμιο Δυτικής Αττικής, 2021-02-26)Η παρούσα εργασία ασχολείται με τις φαρμακευτικές ιδιότητες του κρόκου (saffron), ο οποίος χρησιμοποιείται ευρέως σε τροπικές και υποτροπικές χώρες με διάφορους τρόπους τόσο στο νοικοκυριό όσο και για ιατρικούς σκοπούς. ... -
Σύγκριση διατροφικής αξίας μεταξύ light και συμβατικών προϊόντων τροφίμων
(Πανεπιστήμιο Δυτικής Αττικής, 2021-03)Στις μέρες μας επικρατεί όλο και περισσότεροι άνθρωποι ενδιαφέρονται για τη διατροφή τους. Δεν είναι λίγοι αυτοί που προσπαθούν να υιοθετήσουν μια υγιεινή και ισορροπημένη διατροφή μειώνοντας την πρόσληψη λιπαρών, σακχάρων ... -
Ανάπτυξη ΣΔΑΤ σε μονάδα τυποποίησης ελαιολάδου σύμφωνα με το πρότυπο ISO 22000:2018
(Πανεπιστήμιο Δυτικής Αττικής, 2021-03) -
Η εξέλιξη των γαλακτοκομικών προϊόντων από την φάρμα στην βιομηχανία του 21ου αιώνα
(Πανεπιστήμιο Δυτικής Αττικής, 2021-03-02)Η εξέλιξη των τροφίμων στις μέρες μας αποτελεί ένα μείζον θέμα για την επιστημονική και την κοινωνία. Ένας βασικός κλάδος των τροφίμων είναι εκείνος των γαλακτοκομικών προϊόντων πάνω στον οποίο βασίζεται και η παρούσα ... -
Εφαρμογή ωσμωτικής αφυδάτωσης ως προκατεργασίας ξήρανσης ιπποφαούς
(Πανεπιστήμιο Δυτικής Αττικής, 2021-03-02)Η διατροφή είναι ένας από τους κυριότερους παράγοντες για την εξασφάλιση της καλής υγείας. Τα φρούτα και τα λαχανικά είναι απαραίτητο κομμάτι της διατροφής μας. Ωστόσο λόγω της ευαισθησίας που παρουσιάζουν και της σύντομης ...