Πλοήγηση Τμήμα Επιστήμης και Τεχνολογίας Τροφίμων ανά Τίτλο
Αποτελέσματα 17-36 από 424
-
Portulaca oleracea (Ανδράχλη η ολησθηρίς ή Πορτουλάκη η λαχανώδης): Ανασκόπηση στη σύσταση και στη χρήση της ως πηγή αντιοξειδωτικών και βιοδραστικών ουσιών
(Πανεπιστήμιο Δυτικής Αττικής, 2021-07-22)Το τελευταίο διάστημα προέκυψε μία αυξανόμενη τάση στην εύρεση καινοτόμων τροφίμων και προϊόντων από είδη/ενώσεις που βρίσκονται στη φύση. Ως εκ τούτου, το «κυνήγι του θησαυρού» για την εύρεση αυτών των νέων πιθανών ... -
Trichinella Spiralis στα κρεατικά σκευάσματα
(Πανεπιστήμιο Δυτικής Αττικής, 2022-07-14)Η παρούσα πτυχιακή εργασία έχει σαν θέμα την Trichinella spiralis στα κρεατικά σκευάσματα. Πρόκειται για ένα νηματώδες παράσιτο που μολύνει πολλά θηλαστικά και μέσω της τροφικής αλυσίδας μεταδίδεται και στον άνθρωπο. ... -
Utilization of brewers’ spent grain in the making process of reconstituted potato crisps
(Πανεπιστήμιο Δυτικής Αττικής, 2024-03)Recently, there has been a great deal of interest in the utilization of materials, and in specific by-products, derived from the food industry, with the aim of improving the recycling process, reducing the environmental ... -
Yersinia enterocolitica στα τρόφιμα
(Πανεπιστήμιο Δυτικής Αττικής, 2023-06-29)Το Yersinia enterocolitica, ένα gram-αρνητικό βακτήριο που ανήκει στο γένος Yersinia, έχει αναδειχθεί ως σημαντικό παθογόνο που προκαλεί εντερικές λοιμώξεις παγκοσμίως. Αυτή η περίληψη στοχεύει να παρέχει μια συνοπτική ... -
Άγριο τριαντάφυλλο, λεβάντα, πράσινο τσάι: χημική σύσταση, αντιοξειδωτική και βιολογική δράση
(Πανεπιστήμιο Δυτικής Αττικής, 2021-07-16)Τα τελευταία χρόνια το ενδιαφέρον των ανθρώπων για φυσικές λύσεις τόσο στη διατροφή όσο και στα καλλυντικά σκευάσματα, έχει αυξηθεί. Τα βότανα αποτελούν ιδανική επιλογή λόγω της υψηλής βιοδιαθεσιμότητας θρεπτικών συστατικών ... -
Αλλεργιογόνα συστατικά στα τρόφιμα
(Πανεπιστήμιο Δυτικής Αττικής, 2024-03)Σκοπός της παρούσας πτυχιακής εργασίας είναι η αναφορά των κυριότερων αλλεργιογόνων συστατικών στα τρόφιμα. Οι τροφικές αλλεργίες αποτελούσαν και αποτελούν ένα από τα πιο σημαντικά ζητήματα της δημόσιας υγείας, επηρεάζοντας ... -
Αλληλεπίδραση ανθρώπινου μικροβιώματος με τρόφιμα
(Πανεπιστήμιο Δυτικής Αττικής, 2024-02)Θέμα της παρούσας πτυχιακής εργασίας είναι η αλληλεπίδραση του ανθρώπινου μικροβιώματος με τα τρόφιμα. Το ανθρώπινο μικροβίωμα και, κυρίως, ο γαστρεντερικός σωλήνας του ανθρώπου, φιλοξενεί ένα σύνολο μικροοργανισμών, ποικίλης ... -
Αλληλεπίδραση γονιδίων και διατροφικών παραγόντων σε διάφορες παθήσεις
(Πανεπιστήμιο Δυτικής Αττικής, 2022-09-30)Η ανησυχία τoυ ανθρώπου για την διατροφή μπορεί να παρατηρηθεί από τα αρχαία κιόλας χρόνια, όταν ο Ιπποκράτης ήδη από το 400 π.Χ. είχε αναφέρει το γνωστό «Η τροφή σου να είναι το φάρμακό σου και το φάρμακό σου να είναι ... -
Αλληλεπίδραση γονιδίων και διατροφικών παραγόντων σε διάφορες παθήσεις
(Πανεπιστήμιο Δυτικής Αττικής, 2023-09-25)Η διατροφή κατέχει εξέχουσα θέση στη ζωή του ανθρώπου αφού συμβάλλει στην επιβίωση, την ευεξία αλλά και στην καλή ποιότητα ζωής του. Αποτελεί αναπόσπαστο κομμάτι της καθημερινότητάς των ανθρώπων και η διαμόρφωση μιας ... -
Αλλοιογόνος μικροχλωρίδα νωπών ψαριών. Διαφορές μεταξύ αερόβιας συσκευασίας και συσκευασίας τροποποιημένης ατμόσφαιρας
(Πανεπιστήμιο Δυτικής Αττικής, 2023-07)Ο σκοπός της παρούσας πτυχιακής εργασίας ήταν η διερεύνηση της αλλοιογόνου μικροχλωρίδας νωπών ιχθυηρών και οι διαφορές που βρίσκονται μεταξύ αερόβιας συσκευασίας και συσκευασίας τροποποιημένης ατμόσφαιρας. Τα φρέσκα ... -
Ανάκτηση συστατικών υψηλής διατροφικής αξίας από υποπροϊόντα βιομηχανιών μεταποίησης φρούτων και λαχανικών
(Πανεπιστήμιο Δυτικής Αττικής, 2022-07-11)Η παρούσα εργασία αποτελεί μια βιβλιογραφική ανασκόπηση, με βασικό στόχο την παρουσίαση στοιχείων σχετικά με τα υποπροϊόντα που παράγονται στη βιομηχανία τροφίμων κατά την επεξεργασία των φρούτων και των λαχανικών. Πολλά ... -
Ανάλυση και σύγκριση των δημοφιλέστερων διατροφών που επικρατούν στη σημερινή εποχή, καθώς και η επίδρασή τους στην ανθρώπινη υγεία.
(Πανεπιστήμιο Δυτικής Αττικής, 2021-03-03)Μια διατροφή θεωρείται ισορροπημένη όταν παρέχει στον άνθρωπο όλα τα απαραίτητα θρεπτικά συστατικά για την σωστή λειτουργία του οργανισμού και έχει ως στόχο την διατήρηση της υγείας. Τα απαραίτητα θρεπτικά συστατικά ... -
Ανάλυση πρωτεϊνών φυτικών σπόρων με ηλεκτροφόρηση
(Πανεπιστήμιο Δυτικής Αττικής, 2024-02-28)Στην παρούσα πτυχιακή εργασία, γίνεται χρήση ηλεκτροφορητικών τεχνικών για την ανάλυση πρωτεϊνών από σπόρους χαρουπιού. Οι συγκεκριμένοι σπόροι έχουν πρωτίστως ζυμωθεί ή μη από συγκεκριμένες καλλιέργειες μικροοργανισμών, ... -
Ανάπτυξη ανθεκτικότητας σε αντιβιοτικά των παθογόνων μικροοργανισμών σε τρόφιμα
(Πανεπιστήμιο Δυτικής Αττικής, 2022-03-03)Ways of treatment through a 7-micoorganism analysis, when the food is infected or contaminated. Use of antibiotics in food or animals. Closing we highlight the effects on public health and an analysis on resistant strains ... -
Ανάπτυξη εδώδιμων βιοπολυμερών τροποποιημένης δομής και αξιολόγηση των ποιοτικών τους παραμέτρων
(Πανεπιστήμιο Δυτικής Αττικής, 2021)Η υφή των τροφίμων είναι ένα βασικό αισθητηριακό χαρακτηριστικό που όχι μόνο εκτιμάται καλά από τους καταναλωτές αλλά χρησιμοποιείται επίσης από τους καταναλωτές ως δείκτης ποιότητας ενός τροφίμου. Η μελέτη της υφής των ... -
Ανάπτυξη και επικύρωση μεθόδου υγρής χρωματογραφίας-φασματομετρία μάζας με αναλυτή χρόνου πτήσης (LC-QTOF MS) για τον προσδιορισμό μεταβιοτικών
(Πανεπιστήμιο Δυτικής Αττικής, 2024-09-05)Σήμερα, μία νέα κατηγορία ενώσεων, που ονομάζονται μεταβιοτικά (metabiotics), έχει κερδίσει το ενδιαφέρον της βιομηχανίας τροφίμων και συμπληρωμάτων διατροφής. Τα μεταβιοτικά αποτελούν βακτηριακούς μεταβολίτες που έχουν ... -
Ανάπτυξη καινοτόμων εργαλείων για την πρόβλεψη διατροφικών κινδύνων
(Πανεπιστήμιο Δυτικής Αττικής, 2021-09)Το αντικείμενο της παρούσας εργασίας είναι η παρουσίαση της ανάπτυξης καινοτόμων εργαλείων με σκοπό την πρόβλεψη διατροφικών κινδύνων. Συγκεκριμένα επιλέχθηκαν τέσσερα τροπικά/υποτροπικά φρούτα, τα· αβοκάντο, μάνγκο, ... -
Ανάπτυξη καινοτόμων τροφίμων με συμβολή στην ανακούφιση του άγχους των καταναλωτών: Επίδραση της τυποποίησης
(Πανεπιστήμιο Δυτικής Αττικής, 2023-06-29)Τα τελευταία χρόνια, υπάρχει μια αυξανόμενη τάση όσον αφορά το ενδιαφέρον και την προσοχή των καταναλωτών στη διατροφή τους. Αυτοί απευθύνονται σε πιο υγιεινές επιλογές με αποδεδειγμένα οφέλη για την υγεία. Η προσθήκη ... -
Ανάπτυξη καινοτόμων τροφίμων με συμβολή στην ανακούφιση του άγχους των καταναλωτών: Ιδιότητες ποιότητας
(Πανεπιστήμιο Δυτικής Αττικής, 2023-06-29)Τα τελευταία χρόνια υπάρχει μία ολοένα και αυξανόμενη τάση ως προς την προσοχή και το ενδιαφέρον των καταναλωτών στη διατροφή τους, οι οποίοι στρέφονται σε πιο υγιεινές επιλογές με αποδεδειγμένα οφέλη για την υγεία. Η ... -
Ανάπτυξη καινοτόμων χορτοφαγικών τροφίμων επαλείψεως υψηλής διατροφικής αξίας με προσθήκη λειτουργικών συστατικών: Δοκιμές αποδοχής καταναλωτή
(Πανεπιστήμιο Δυτικής Αττικής, 2021-09-28)Τα τελευταία χρόνια έχει γίνει αισθητή η αυξημένη ανάγκη των καταναλωτών να αντικαταστήσουν τα ζωικά προϊόντα στη διατροφή τους. Η τάση αυτή φέρει στο προσκήνιο την ανάγκη εύρεσης υποκατάστατών τους και ανοίγει τους ορίζοντες ...