Τμήμα Επιστήμης και Τεχνολογίας Τροφίμων
Collections in this community
-
Διδακτορικές διατριβές
Διδακτορικές διατριβές τμήματος Επιστήμης και Τεχνολογίας Τροφίμων -
Μεταπτυχιακές διπλωματικές εργασίες - Καινοτομία, Ποιότητα και Ασφάλεια Τροφίμων
Μεταπτυχιακές διπλωματικές εργασίες ΠΜΣ Καινοτομία, Ποιότητα και Ασφάλεια Τροφίμων -
Πτυχιακές εργασίες
Πτυχιακές εργασίες τμήματος Επιστήμης και Τεχνολογίας Τροφίμων
Recent Submissions
-
Μελέτη νανοδομών από γαλακτώματα ως μέσο μεταφοράς βακτηρίων που παράγουν λιπαρά οξέα κοντής αλύσου (SCFA) κατά το πέρασμά τους μέσα από προσομοίωση της γαστρεντερικής οδού
(Πανεπιστήμιο Δυτικής Αττικής, 2024-11)Τα προβιοτικά και τα πρεβιοτικά είναι ζωντανοί μικροοργανισμοί, ωφέλιμοι για τον ανθρώπινο οργανισμό. Ωστόσο, οι μικροοργανισμοί αυτοί για να είναι ζωντανοί πρέπει να προστατευθούν από το εχθρικό για τα βακτήρια γαστρικό ... -
Σύγχρονες τεχνολογίες και τάσεις για την αξιοποίηση παραπροϊόντων τροφίμων στη βιομηχανία των καλλυντικών
(Πανεπιστήμιο Δυτικής Αττικής, 2024-09-24)Τις τελευταίες δεκαετίες οι ανησυχίες για τα προβλήματα που προκαλούν τα παραπροϊόντα της αγροτικής βιομηχανίας στο περιβάλλον, έχουν οδηγήσει στην ανα- ζήτηση νέων τρόπων αξιοποίησής τους στα πλαίσια της βιωσιμότητας ... -
Διαφορετικοί ορότυποι E.coli σε τρόφιμα και μέθοδοι ανίχνευσής τους
(Πανεπιστήμιο Δυτικής Αττικής, 2024-11)Θέμα της παρούσας πτυχιακής εργασίας είναι οι διαφορετικοί ορότυποι των βακτηρίων Escherichia Coli στα τρόφιμα και οι μέθοδοι ανίχνευσής τους. Φέρει 4 ομάδες αντιγόνων: τα Ο - σωματικά αντιγόνα, τα Η- αντιγόνα μαστιγίου, ... -
Βιώσιμες εναλλακτικές πηγές πρωτεϊνών τελευταίας γενιάς: Μέθοδοι επεξεργασίας και ιδιότητες για εφαρμογή σε τρόφιμα
(Πανεπιστήμιο Δυτικής Αττικής, 2024-09-23)Η ασφάλεια των τροφίμων και τα περιβαλλοντικά προβλήματα έχουν εξελιχθεί σε παγκόσμιες κρίσεις που απαιτούν ριζικές λύσεις. Ο παγκόσμιος πληθυσμός αναμένεται να φτάσει τα 9,8 δισεκατομμύρια μέχρι το 2050, και η πλειονότητα ... -
Αξιοποίηση γιγάρτων σταφυλής και μελέτη δυνητικών εφαρμογών στη βιομηχανία τροφίμων
(Πανεπιστήμιο Δυτικής Αττικής, 2024-09-12)Η Βιομηχανία Τροφίμων και Ποτών παράγει πληθώρα παραπροϊόντων, πολλά εκ των οποίων χαίρουν ιδιαίτερων ποιοτικών χαρακτηριστικών. Από τη Βιομηχανία του Οίνου, ως τέτοια, προκύπτουν μεταξύ άλλων, τα γίγαρτα σταφυλής, τα ... -
Εφαρμογές των τεχνικών NGS στα προϊόντα γάλακτος
(Πανεπιστήμιο Δυτικής Αττικής, 2024-09)Το τυρί αποτελεί σημαντικό διατροφικό στοιχείο της δίαιτας. Το περιεχόμενο του σε ασβέστιο και πρωτεΐνη καθώς και βιταμίνες το καθιστούν από τα καλύτερα τρόφιμα αν και η υπερβολική κατανάλωση του έχει συσχετισθεί και ... -
Ανασκόπηση της επίδρασης γαλακτοκομικών προϊόντων στο εντερικό μικροβίωμα
(Πανεπιστήμιο Δυτικής Αττικής, 2024-07-22)Η παρούσα ανασκόπηση εξετάζει τη σχέση μεταξύ του εντερικού μικροβιώματος και της κατανάλωσης γαλακτοκομικών προϊόντων. Το εντερικό μικροβίωμα διαδραματίζει κρίσιμο ρόλο στην υγεία του ξενιστή, με τη δυσβίωση να συνδέεται ... -
Μελέτη αντιμυκητιακής δράσης φυσικών εκχυλισμάτων
(Πανεπιστήμιο Δυτικής Αττικής, 2024-07)Στα πλαίσια του μαθήματος της διπλωματικής εργασίας πραγματοποιήθηκε μία εργαστηριακή μελέτη για τη χρήση ενός μοντέλου Saccharomyces cerevisiae που αποτελείται από τρία διαφορετικά βιομηχανικά στελέχη (ένα κρασί, μια ... -
Χρήση φυσικών εκχυλισμάτων για την ανάπτυξη ενεργούς συσκευασίας και την επιμήκυνση της διάρκειας ζωής τροφίμων
(Πανεπιστήμιο Δυτικής Αττικής, 2024-08-30)Οι σημερινές περιβαλλοντικές απαιτήσεις και οι κανονισμοί της Ευρωπαϊκής Ένωσης επιβάλλουν την αναζήτηση εναλλακτικών πρακτικών, φιλικότερων προς το περιβάλλον σε όλες τις πτυχές της καθημερινότητας. Ένα μέρος αυτής της ... -
Νοθεία και αυθεντικότητα καφέ και τσαγιού με χρήση μη στοχευμένων αναλυτικών τεχνικών
(Πανεπιστήμιο Δυτικής Αττικής, 2024-09-27)Ο καφές και τσάι είναι κάποια από τα πιο δημοφιλή ροφήματα του κόσμου. Τα ιδιαίτερα χημικά χαρακτηριστικά τους προσφέρουν μοναδική γεύση και ιδιαίτερα αρώματα, μελέτες που έχουν γίνει και για τα δύο προϊόντα έχουν ... -
Η χρήση γαλακτωμάτων στη γαστρονομία
(Πανεπιστήμιο Δυτικής Αττικής, 2024-07)Τα γαλακτώματα, τα οποία ορίζονται ως μείγματα δύο μη αναμίξιμων υγρών, όπου το ένα είναι διεσπαρμένο στο άλλο με τη μορφή σταγονιδίων, έχουν καθοριστική σημασία στη σύγχρονη γαστρονομία λόγω των μοναδικών υφολογικών και ... -
Κατανάλωση κρέατος και προϊόντων του και επιπτώσεις στην υγεία του ανθρώπου
(Πανεπιστήμιο Δυτικής Αττικής, 2024-10-24)Το κρέας αποτελεί ένα από τα βασικά συστατικά της διατροφής του ανθρώπου προσδίδοντας του απαραίτητα θρεπτικά συστατικά τα οποία είναι υψίστης σημασίας για τη φυσιολογική λειτουργία και ανάπτυξη του οργανισμού. Σύμφωνα με ... -
Αξιοποίηση παραπροϊόντων ροδιού για το σχεδιασμό νέων προϊόντων τροφίμων με υψηλό φαινολικό περιεχόμενο.
(Πανεπιστήμιο Δυτικής Αττικής, 2024-09)Η παρούσα διατριβή έχει ως κύριο σκοπό τη μελέτη των παραπροϊόντων του ροδιού, όπως ο φλοιός, και την αξιοποίησή τους για την ανάπτυξη νέων προϊόντων τροφίμων με υψηλό φαινολικό περιεχόμενο βασιζόμενη στις αρχές της κυκλικής ... -
Ανάπτυξη μοντέλου πρόβλεψης του ορίου ανάπτυξης/μη ανάπτυξης των Zygosaccharomyces bailii και Zygosaccharomyces rouxii σε προσομοιωμένα μη αεριούχα αναψυκτικά ως συνάρτηση εμπορικά διαθέσιμων συντηρητικών ενώσεων
(Πανεπιστήμιο Δυτικής Αττικής, 2024-09-04)The main goal of this study was the development of two “Growth-No Growth” predictive models for the microorganisms Zygosaccharomyces bailii and Zygosaccharomyces rouxii based on simulated non-carbonated soft drinks. ... -
Μελέτη διατηρησιμότητας αγγουριού με χρήση αναλυτικών τεχνικών
(Πανεπιστήμιο Δυτικής Αττικής, 2024-10)Το αγγούρι είναι ο καρπός που προέρχεται από το έρπον και αναρριχώμενο ετήσιο φυτό της αγγουριάς Cucumis Sativus, γνωστή στην Ελλάδα από την αρχαιότητα ως «Σίκυος» ή «Σίκυς» ο ήμερος (Φραγκούλης, 2022). Η παρούσα εργασία ... -
Χρήση μαθηματικών μοντέλων πρόρρησης της διάρκειας ζωής τροφίμων ζωικής προέλευσης σε προσομοιώσεις θερμοκρασιακών συνθηκών στη ψυκτική αλυσίδα
(Πανεπιστήμιο Δυτικής Αττικής, 2024-09-17)Η παρούσα μεταπτυχιακή εργασία στοχεύει στη διερεύνηση της χρήσης μαθηματικών μοντέλων για την πρόβλεψη της ανάπτυξης αλλοιογόνων μικροοργανισμών σε τρόφιμα ζωικής προέλευσης, λαμβάνοντας υπόψη θερμοκρασιακές αποκλίσεις ... -
Μελέτης της αντιοξειδωτικής και αντιριζικής δράσης φυτών της οικογένειας Brassicaceae(Cruciferae)
(Πανεπιστήμιο Δυτικής Αττικής, 2024-09-27)Η οικογένεια των φυτών Brassicaceae ή γνωστή και ως Cruciferae, αποτελεί πολύ σημαντικό κομμάτι της αγροτικής αλλά και της παγκόσμιας οικονομίας. Η παραγωγή της αυξάνεται διαρκώς σε όλο τον κόσμο καθώς πρόκειται για ... -
Μέθοδοι και Διεργασίες για την αύξηση της διατηρησιμότητας Φρούτων και Λαχανικών
(Πανεπιστήμιο Δυτικής Αττικής, 2024-07-19)Αντικείμενο της παρούσας βιβλιογραφικής εργασίας αποτέλεσε αφενός η ανασκόπηση της βιβλιογραφίας σχετικά με τα είδη των αλλοιώσεων στις οποίες υπόκεινται τα φρούτα και τα λαχανικά, με βάση τις ιδιομορφίες τους ως μήτρες. ... -
Λαχανάκια Βρυξελλών: Μελέτη προφίλ βιοδραστικών ενώσεων με αναλυτικές τεχνικές
(Πανεπιστήμιο Δυτικής Αττικής, 2024-09-26)Η βιομηχανία τροφίμων πρόκειται για έναν συνεχώς αναπτυσσόμενο κλάδο∙ του οποίου η κατευθυντήρια πυξίδα αποτελεί η κάλυψη των αναγκών των καταναλωτών τόσο σε διατροφικό όσο και σε οργανοληπτικό/ποιοτικό επίπεδο. Τα σταυρανθή ... -
Ολιστική προσέγγιση της Διατροφικής Τοξικολογίας στην αλυσίδα παραγωγής τροφίμων
(Πανεπιστήμιο Δυτικής Αττικής, 2024-09-27)Η διατροφική τοξικολογία διαδραματίζει ζωτικό ρόλο στη διαφύλαξη της δημόσιας υγείας, αξιολογώντας τις δυσμενείς συνέπειες των χημικών και φυσικών μολυσματικών παραγόντων στην τροφική αλυσίδα. Ο τομέας αυτός επικεντρώνεται ...