Πειραματική αξιολόγηση φαινολικών συστατικών για τις ιδιότητές τους ως εναλλακτικά του θειώδους
Experimental evaluation of phenolic compounds for their properties as sulphite alternatives
Keywords
Εναλλακτικές θειώδους ; Βοτρύτης ; Φαινολικά συστατικά ; ΦαινόλεςAbstract
Το πείραμα έγινε ζυμώνοντας γλεύκος από σταφύλια τα οποία είχαν
προσβληθεί από βοτρύτη. Μετά την πίεση το γλέυκος χωρίστηκε σε τρία βαρέλια
δηλαδή ένα ανά κατεργασία. Έπειτα μετά την απολάσπωση προστέθηκαν ζύμες,
θρεπτικά και τα αντιοξειδωτικά σε δύο από αυτά, τα οποία ήταν θειώδες και το
προϊόν ESTAAN και η κάθε κατεργασία χωρίστηκε ξανά σε τρία δεξαμενάκια. Στο
τρίτο δεν προστέθηκε κανένα αντιοξειδωτικό και παρέμεινε ως τυφλό δείγμα.
Καθημερινά γινόταν μέτρηση πυκνότητας και δυναμικού οξειδοαναγωγής, κάθε δύο
μέρες γινόταν μέτρηση του πληθυσμού των κυττάρων και κατά την αλλαγή μέσου
αποθήκευσης δηλαδή πριν και μετά την ζύμωση μετρήθηκαν οι λάσπες ογκομετρικά
αλλά και με φυγοκέντριση. Σπανιότερα γίνονταν και γενικές αναλύσεις στο γλεύκος
και έπειτα στον τελικό οίνο. Τα αποτελέσματα που λήφθηκαν είχαν μεγάλο
ενδιαφέρον. Όσον αφορά τις πυκνότητες υπήρξε μικρό προβάδισμα για το θειώδες
ενώ δεύτερο με μικρή διαφορά τελείωσε το δείγμα με το ESTAAN. Τα κύτταρα ήταν
περισσότερα στο τυφλό δείγμα και αυτό είναι λογικό αφού δεν υπήρχε κάποιος
αντιμικροβιακός παράγοντας σε αυτό. Στα άλλα δύο δείγματα οι μετρήσεις ήταν
πολύ κοντά η μια με την άλλη με το δείγμα με το θειώδες να προηγείται ελάχιστα.
Στις γενικές αναλύσεις προζυμωτικά δεν υπήρχαν αξιοσημείωτες διαφορές
προζυμωτικά ενώ μεταζυμωτικά θετικότερες ως ήταν αναμενόμενο ήταν οι
μετρήσεις του θειώδους και του ESTAAN. Στη μέτρηση των λασπών σαφώς
περισσότερη ποσότητα έχει το τυφλό ενώ μετά έρχεται το δείγμα με το θειώδες και
αποδοτικότερο χωρίς σημαντική διαφορά είναι το ESTAAN. Όσον αφορά τα
οξειδώσιμα φαινολικά το ESTAAN έχει μακράν περισσότερα αφού εξάλλου στη
σύστασή του εμπεριέχονται αντιοξειδωτικές ουσίες από φαινολικά συστατικά.
Συνοψίζοντας το προϊόν ESTAAN δείχνει ενθαρρυντικά αποτελέσματα παρόλο που
χρειάζονται περαιτέρω μελέτες για να εξακριβωθεί η χρησιμότητα και η
αποδοτικότητα του.
Abstract
The experiment took place by fermenting must from grapes that were infected
by botrytis. After pressing the grape must was separated into three barrels one dor
each treatment. Following the racking yeast and nutrients were added as well as the
antioxidants into two out of three samples, those being sulphite and the product
ESTAAN and this treatment was once again separated into three little tanks. in the
third there was no antioxidant added and thus it remained as the control sample.
everyday density was measured as well as the redox, every two days the population
of cells capable to provide colonies was counted and whenever there was a change in
storage lees was also counted by volume and by centrifuge. Rarely general analysis
also took place in the masters well as in the final wine. The results that were produced
were of great interest. concerning the densities there was a small lead for the sulphite
while second came the product ESTAAN with little difference. There were more cells
in the control sample and that is to be expected because there was no antimicrobial
substances in it. in the other two samples the measuring we're pretty close with
sulphite having the lead buy a small amount. concerning the general analysis there
was no significant difference before racking there were more positive measuring's in
in the sulphite and in the ESTAAN sample. in the measuring of the lees there was
substantially more volume in the control sample while the sulphite sample being
second and the ESTAAN sample being the most efficient with no significant difference.
concerning the oxidative phenolic matter the the sample with the product ESTAAN
words by far leading because very well oxidative phenolics in its composition.
Summing up the product ESTAAN so some encouraging results even though further
study needs to be done in order to I validate its usefulness and its efficiency.