Food fraud: περιπτώσεις, συχνότητα, συνέπειες, κίνδυνοι
Food fraud: cases, frequency, consequences, hazards
Μεταπτυχιακή διπλωματική εργασία
Συγγραφέας
Νίκα, Νικολέττα
Ημερομηνία
2022-03-03Επιβλέπων
Λαμπροπούλου, ΚυριακήΛέξεις-κλειδιά
Food fraudΠερίληψη
Η νοθεία των τροφίμων είναι ένα πρόβλημα το οποίο απασχολεί την ανθρωπότητα για πολλά χρόνια. Οι επιχειρήσεις, δεδομένου του υψηλού ανταγωνισμού και της συνεχούς ανάγκης για εύρεση καινοτόμων προϊόντων με ιδιαίτερα χαρακτηριστικά και προϊόντα που αντέχουν στον χρόνο, προσπαθούν με κάθε μέσο να φτάσουν ή ακόμη και να ξεπεράσουν τους ανταγωνιστές τους. Όλο αυτό το «παιχνίδι» διαδραματίζεται μέσα σε σκοτεινά μονοπάτια των οποίων τα κύρια θύματα είναι οι καταναλωτές και κατ’ επέκταση οι ίδιες οι επιχειρήσεις. Η νοθεία των τροφίμων συνήθως αποσκοπεί σε οικονομικά οφέλη και σπανιότερα έχει ως σκοπό την πρόκληση προβλημάτων υγείας στους καταναλωτές. Ωστόσο σε αρκετές περιπτώσεις ένα νοθευμένο τρόφιμο για οικονομικούς λόγους είναι πιθανό να είναι και επικίνδυνο για την δημόσια υγεία. Στην παρούσα εργασία δίδεται ο ορισμός της νοθείας των τροφίμων και περιγράφονται οι κατηγορίες της. Αναλύονται όλοι οι πιθανοί κίνδυνοι οι οποίοι συσχετίζονται με κάθε κατηγορία νοθείας και η επικινδυνότητά τους για την υγεία των καταναλωτών. Περιγράφονται επίσης καταγεγραμμένες περιπτώσεις νοθείας κατηγοριοποιημένες ανάλογα με τις επιπτώσεις τους και παρουσιάζονται ορισμένα στατιστικά στοιχεία τα οποία αντλήθηκαν από το σύστημα RASSF της Ευρωπαϊκής Ένωσης προκειμένου να τεκμηριωθεί η συχνότητα των περιστατικών νοθείας σε ορισμένα τρόφιμα. Λόγω του ότι η τεχνολογία σχετικά με τους τρόπους ανίχνευσης της νοθείας έχει σημειώσει σημαντική πρόοδο τα τελευταία χρόνια, κρίθηκε σκόπιμο να περιγραφούν ορισμένες από τις σημαντικότερες μεθόδους ανίχνευσης των ουσιών και των τρόπων με τον οποίο πραγματοποιούνται οι διάφοροι τύποι νοθείας στα τρόφιμα. Οι εταιρίες παραγωγής και διακίνησης τροφίμων είναι υποχρεωμένες να λαμβάνουν όλα τα απαραίτητα μέτρα προκειμένου να αποτρέπουν την παραγωγή νοθευμένων τροφίμων. Τα συγκεκριμένα μέτρα περιγράφονται διεξοδικά. Τέλος, παρουσιάζονται όλες οι πιθανές συνέπειες της νοθείας των τροφίμων ανά κατηγορία νοθείας στην δημόσια υγεία, στην οικονομία και στην κοινωνία γενικότερα.
Το κύριο συμπέρασμα της μελέτης είναι ότι παρόλο που οι μέθοδοι ανίχνευσης και η νομοθεσία εξελίσσονται συνεχώς, η νοθεία των τροφίμων θα εξακολουθεί να υπάρχει. Ακόμη, όσο αυξάνονται οι τιμές στις πρώτες και βοηθητικές ύλες των τροφίμων τόσο οι βιομηχανίες θα ψάχνουν λύσεις για να αντισταθμίσουν την όποια οικονομική διαφορά προκύπτει. Ωστόσο είναι σημαντικό το ποσοστό των νοθευμένων τροφίμων σε σχέση με το σύνολο των παραχθέντων τροφίμων να περιοριστεί στο ελάχιστο δυνατό ποσοστό μέσω διαρκούς εξέλιξης των μεθόδων ανίχνευσης και αύξησης των διενεργούμενων ελέγχων με παράλληλη συνεργασία επιστημονικών, κρατικών και διακρατικών φορέων.
Περίληψη
Food fraud is a problem that has plagued mankind since ages. Companies, due to the high competition and the constant finding of innovative products with special features and products that stand the test of time, try by all means to reach or even surpass their competitors. This is a "game", that takes place in dark paths with main victims are the consumers and consequently the companies themselves. Food adulteration is usually for financial gain and is rarely intended to cause health problems to consumers. However, in many cases, adulterated food for financial reasons may also be hazardous for the public health.
In the present work the definition of food fraud is given and its categories are described. All possible risks associated with each category of fraud and their risk to the health of consumers are analyzed. Some recorded cases of adulteration categorized according to their effects are also described and some statistics drawn from the RASSF system of the European Union in order to document the frequency of adulteration in certain foods are presented. As technology for detecting adulteration has made significant progress in recent years, some of the most important methods for detecting substances and the ways in which different types of adulteration are carried out in food to be described. Food production and distribution companies are obliged to take all necessary measures in order to prevent the production of adulterated food. The specific measures are described in detail. Finally, all the possible consequences of food fraud by category of adulteration to public health, the economy and society in general are presented.
The main conclusion of the study is that although detection methods and legislation are constantly evolving, food adulteration will continue to exist. Also, as prices rise for food raw materials and auxiliaries, industries will look for solutions to offset any economic disparities. However, it is important that the proportion of adulterated food in relation to the total amount of food produced be kept to a minimum. This can be achieved by constantly evolving detection methods and increasing the number of inspections carried out in parallel with scientific, governmental and transnational cooperation.