Μελέτη της αντιοξειδωτικής επίδρασης των βοτάνων θυμάρι και φλισκούνι στον οίνο
Study of the antioxidant effect of the thyme and pennyroyal herbs on wine
Πτυχιακή εργασία
Author
Ντουραμάκος, Κωνσταντίνος
Σαΐνη, Αναστασία
Date
2022-03-10Advisor
Σεχάντε, ΑντνάνKeywords
Αντιοξειδωτική επίδραση ; Φλισκούνι ; Θυμάρι ; Dpph ; Folin CiocalteuAbstract
Στην παρούσα εργασία μελετήθηκε η δυνατότητα εκχύλισης των φαινολικών και των
αντιοξειδωτικών συστατικών των βοτάνων θυμαριού και φλισκουνιού στον έτοιμο
οίνο παραγωγής του τμήματος Επιστημών Οίνου, Αμπέλου και Ποτών ποικιλίας
Ροδίτη-Μοσχάτου Αλεξανδρείας. Πιο συγκεκριμένα, τοποθετήθηκαν βότανα δύο
συγκεντρώσεων στον έτοιμο οίνο, όπου και γινόταν ανάδευση δύο φορές την ημέρα.
Η εκχύλιση διήρκεσε δύο εβδομάδες και ακολούθως οι οίνοι φιλτραρίστηκαν και
οδηγήθηκαν στο εργαστήριο για ανάλυση. Οι αναλύσεις που έγιναν είναι ο
προσδιορισμός των ολικών φαινολικών συστατικών με τη μέθοδο Folin-Ciocalteu και
ο προσδιορισμός των αντιοξειδωτικών συστατικών με τη μέθοδο DPPH, για να
μελετηθεί το σύνολο των αντιοξειδωτικών ουσιών των φαινολικών ενώσεων
εντοπίστηκαν στον οίνο . Για τον προσδιορισμό των τιμών χρησιμοποιήθηκαν
φασματοσκοπικές τεχνικές. Στόχος της παρούσας έρευνας ήταν η μελέτη της
συγκέντρωσης των ολικών φαινολικών που εντοπίστηκαν στον οίνο και εν τέλει η
μέτρηση της συγκέντρωσης των αντιοξειδωτικών ουσιών στα δείγματά μας. Τέλος,
σημαντικό στοιχείο της έρευνας ήταν η σύγκριση των συγκεντρώσεων των βοτάνων,
με κριτήριο τη μεγαλύτερη εκχυλισιμότητα, καθώς τα πειράματα περιελάμβαναν δύο
συγκεντρώσεις για κάθε βότανο.
Abstract
In the present work, the possibility of extracting the phenolic and antioxidant
components of the thyme and pennyroyal herbs in the ready-made wine of the
Department of Wine, Vine and Beverage of the Roditi-Moschato Alexandria variety
was studied. More specifically, herbs of two concentrations were placed in the
prepared wine, where it was stirred twice a day. The extraction lasted two weeks and
afterwards the wines were filtered and taken to the laboratory for analysis. The
analyses performed were the determination of the antioxidant components by the
Folin-Ciocalteu method and the determination of the antioxidant components by the
DPPH method, in order to study all the antioxidants of the phenolic compounds
detected in the wine. Sprectroscopic techniques were used to determine the values.
The aim of the present research was to study the concentration of total phenolic
detected in the wine and finally measure the concentration of antioxidants in our
samples. In conclusion, an important element of the research was the comparison of
the concentrations of herbs, with the criterion of the highest extractability, as the
experiments included two concentrations for each herb.