Αειφορικός Σχεδιασμός Εστιατορίων & Βιώσιμο τρόφιμο
Sustainable Restaurants and Food
Keywords
Sustainable restaurant ; Sustainable food ; Well beingAbstract
Η παρούσα πτυχιακή εργασία περιλαμβάνει την επανάχρηση ενός
κτηρίου που αποτελεί χαρακτηριστικό δείγμα ενός μεταβατικού μοντερνισμού, σε αφαιρετικό μορφολογικό ύφος, διανθισμένο με νεοβυζαντινά στοιχεία (καμάρες και παραστάδες ανοιγμάτων ) σε ενα αειφορικό εστιατορίο με μια βιώσιμη αγορά στον ισόγειο χώρο κύριας χρήσεως για τους χρήστες. Σκοπός για την επιτευξή της εργασίας αυτής , σημαντικές είναι κατασκευαστικές τεχνικές για τη επανάχρηση του ιστορικού κτηρίου από υλικά τοπικής προέλευσης. Δεδομένου ότι τα συμβατικά κτίρια από χάλυβα και σκυρόδεμα είναι μη αποδοτικά από ενεργειακή άποψη καθώς αντιπροσωπεύουν το 36 % των εκπομπών CO2 στην Ευρώπη, αυτή η πρωτοποριακή χρήση υλικών αποτελεί σημαντικό βήμα προόδου προς την
πράσινη αρχιτεκτονική. Μεγάλη τάση της εποχής αποτελούν τα εστιατόρια, που ασπάζονται την άποψη ότι «γεύση και οικολογία είναι μία αδιαίρετη ενότητα». Γι’ αυτό και εστιάζουν κυρίως στην αειφόρο ανάπτυξη και τη μετάλλαξη των παραδοσιακών επιχειρήσεων σε πράσινα εστιατόρια. Σκοπός αυτής της εργασίας να προτείνει μια πιο βιώσημη εναλλακτική για τον σχεδιασμό των πράσινων εστιατορίων, συνδιάζοντας το βιώσιμο τρόφημο και τον αειφορικό σχεδιασμό των κτηρίων για μια πιο αποτελεσματική αειφορική
στρατηγική που αποσκοπεί στην αποτελεσματικότερη προστασία του
περιβάλλοντος και μια οικολογική ταυτότητα της επιχείρησης.
Abstract
This Thesis involves the reuse of one building that is a typical example of a transitional modernism, in an abstract morphological style, adorned with neo-Byzantine elements (arches and pilasters) in a sustainable restaurant with a sustainable market on the ground floor of main use for users. In order to achieve this work, construction techniques are important for the reuse of the historic building from materials of local origin. As conventional steel and concrete buildings are energy inefficient as they account for 36% of CO2 emissions in Europe, this pioneering use of materials is an important step towards green architecture.A big trend of the �me are the restaurants, which embrace the view that "taste and ecology are an indivisible unity". This is why they focus mainly on the sustainable development and transformaton of traditonal businesses into green restaurants. The purpose of this paper is to propose a more sustainable
alternatve to green restaurant design, combining sustainable food and sustainable building design for amore sustainable strategy aimed at more effectve protecton of theenvironment and an ecological identty of the com
pany.