Εμφάνιση απλής εγγραφής

Συγκριτική μελέτη παλαιωμένων Brandy ως προς την φαινολική τους σύσταση και την αντιοξειδωτική τους ικανότητα

dc.contributor.advisorΕυαγγέλου, Αλεξάνδρα
dc.contributor.authorΣούγια, Λαμπρινή
dc.date.accessioned2022-04-11T08:41:55Z
dc.date.available2022-04-11T08:41:55Z
dc.date.issued2022-04-11
dc.identifier.urihttps://polynoe.lib.uniwa.gr/xmlui/handle/11400/2094
dc.identifier.urihttp://dx.doi.org/10.26265/polynoe-1945
dc.description.abstractΜπράντι (brandy) ορίζεται το αλκοολούχο ποτό που προέρχεται από την απόσταξη ζυμούμενων φρούτων , όπως σταφύλια,μήλα, αχλάδια, κεράσια ή δαμάσκηνα. Όταν παραχθεί από αποσταγμένο οίνο, προερχόμενο από σταφύλια ονομάζεται μπράντυ σταφυλιού(grape brandy), ενώ αν ο ζυμούμενος χυμός προέρχεται από δαμάσκηνα, τότε προκύπτει το μπράντυ δαμάσκηνου(plum brandy). Στην παρούσα εργασία πραγματοποιήθηκε σύγκριση ως προς την σύσταση των συνολικών φαινολικών ουσιών και ως προς την αντιοξειδωτική ικανότητα δύο ειδών brandy, δεκαετούς παλαίωσης:ενός brandy από σταφύλια και συγκεκριμένα του "Brandy Ararat" , που παράγεται στην Αρμενία και ενός Brandy από δαμάσκηνα και συγκεκριμένα του "Slivovitz Rudolf Jelinek" , που παράγεται στην Τσεχία. Ο προσδιορισμός των συνολικών φαινολικών ουσιών πραγματοποιήθηκε με τη μέθοδο Folin Ciocalteu και ο προσδιορισμός της αντιοξειδωτικής τους ικανότητας πραγματοποιήθηκε με τη μέθοδο DDPH και τη μέθοδο ABTS. Επίσης, πραγματοποιήθηκε μία ποιοτική σύγκριση των δύο ειδών brandy με υγρή χρωματογραφία υψηλής πιέσης, εστιάζοντας κυρίως σε ενώσεις κατεχίνης , γνωστές για την αντιοξειδωτική τους ικανότητα. Το plum brandy προσδιορίστηκε να έχει μεγαλύτερο ποσό φαινολικών ουσιών και μεγαλύτερη αντιοξειδωτική ικανότητα με τη μέθοδο DDPH. Με την υγρή χρωματογραφία HPLC , ανιχνεύτηκε πρωτοκατεχίνη μόνο στο δείγμα grape brandy , ενώ η επικατεχίνη ανιχνεύτηκε μόνο στο δείγμα plum brandy. Επίσης, κατεχίνη ανιχνεύτηκε και στα δύο είδη, σε μεγαλύτερη ποσότητα στο plum brandy , κρίνοντας από το ύψος της ανίστοιχης κορυφής.el
dc.format.extent96el
dc.language.isoelel
dc.publisherΠανεπιστήμιο Δυτικής Αττικήςel
dc.rightsΑναφορά Δημιουργού - Μη Εμπορική Χρήση - Παρόμοια Διανομή 4.0 Διεθνές*
dc.rightsAttribution-NonCommercial-NoDerivatives 4.0 Διεθνές*
dc.rightsAttribution-NonCommercial-NoDerivatives 4.0 Διεθνές*
dc.rights.urihttp://creativecommons.org/licenses/by-nc-nd/4.0/*
dc.subjectBrandyel
dc.subjectGrape Brandyel
dc.subjectPlum Brandyel
dc.subjectΑπόσταξηel
dc.subjectΔαμάσκηνοel
dc.subjectΣταφύλιel
dc.subjectΑντιοξειδωτικάel
dc.subjectΠολυφαινόλεςel
dc.subjectΜέθοδος Folin Ciocalteuel
dc.subjectΜέθοδος DDPHel
dc.subjectΜέθοδος ABTSel
dc.subjectBrandy ανά τον κόσμοel
dc.subjectΑλκοολούχο ποτό από δαμάσκηνοel
dc.subjectΑλκοολούχο ποτό από σταφύλιel
dc.subjectΕλεύθερες ρίζεςel
dc.subjectΔιαγράμμα ροής μπράντυ από δαμάσκηνοel
dc.subjectΔιαγράμμα ροής μπράντυ από σταφύλιel
dc.subjectΩφέλη πολυφαινολώνel
dc.subjectΑλκοολική ζύμωσηel
dc.titleΣυγκριτική μελέτη παλαιωμένων Brandy ως προς την φαινολική τους σύσταση και την αντιοξειδωτική τους ικανότηταel
dc.title.alternativeComparative study of aged brandy-evaluation of their phenolic composition and antioxidant capacityel
dc.typeΠτυχιακή εργασίαel
dc.contributor.committeeChatzilazarou, Arhontoula
dc.contributor.committeeΣεχάντε, Αντνάν
dc.contributor.facultyΣχολή Επιστημών Τροφίμωνel
dc.contributor.departmentΤμήμα Επιστημών Οίνου, Αμπέλου και Ποτώνel
dc.description.abstracttranslatedBrandy is an alcoholic beverage derived from the distillation of fermented fruits, such as grapes, apples, pears , cherries or plums. When produced from distilled wine, derived from grapes is called grape brandy, while if the fermented juice comes from plums, then plum brandy is obtained. In the present work a comparison was made in terms of the composition of phenolic substances and in terms of antioxidant capacity of two types of ten years old brandy: a grape brandy and specifically of "Brandy Ararat", produced in Armenia and a plum brandy, specifically of "Slivovitz Rudolf Jelinek", produced in Czech Republic. The determination of total phenolic substances was performed by the Folin Ciocalteu method and the determination of antioxidant capacity was performed by two methods , DDPH and ABTS. Also, a qualitative comparison of the two types of brandy with RP-HPLC was performed, focusing mainly on catechin compounds , known for their antioxidant capacity. Plum brandy was determined to have a higher amount of phenolic substances and greater antioxidant capacity by the DDPH method. By HPLC liquid chromatography, protocatechin was detected only in the grape brandy sample, while epicatechin was detected only in the plum brandy sample. Also , catechin was detected in both species, in larger quantities in plum brandy , judging by the height of the respective peak.el


Αρχεία σε αυτό το τεκμήριο

Thumbnail
Thumbnail

Αυτό το τεκμήριο εμφανίζεται στις ακόλουθες συλλογές

Εμφάνιση απλής εγγραφής

Αναφορά Δημιουργού - Μη Εμπορική Χρήση - Παρόμοια Διανομή 4.0 Διεθνές
Εκτός από όπου επισημαίνεται κάτι διαφορετικό, το τεκμήριο διανέμεται με την ακόλουθη άδεια:
Αναφορά Δημιουργού - Μη Εμπορική Χρήση - Παρόμοια Διανομή 4.0 Διεθνές