Μελέτη της χρήσης φασματοσκοπίας υπερύθρου μετασχηματισμού Fourier (FT-IR) στο διαχωρισμό οίνων από περισσότερες από μια ποικιλίες
Feasibility study on the use of FT-IR for the discrimination of wine blends
Πτυχιακή εργασία
Συγγραφέας
Στέφου, Άννα
Γεωργουλάκη, Άννα
Ημερομηνία
2022-03-15Επιβλέπων
Basalekou, MarianthiΛέξεις-κλειδιά
Μετασχηματισμός Fourier ; Ξινόμαυρο ; Αγιωργίτικο ; Υπέρυθρη φασματοσκοπία (IR) ; Ταξινόμηση οίνωνΠερίληψη
Η ποικιλία και η προέλευση ενός οίνου αποτελούν παράγοντες που καθορίζουν την ποιότητά του, καθώς και την τιμή στην οποία θα προωθηθεί στο εμπόριο και την αγορά. Για το λόγο αυτό κρίνεται αναγκαία η ταξινόμηση των οίνων με βάση τα παραπάνω χαρακτηριστικά με στόχευση στην αυθεντικότητα. Τα τελευταία χρόνια η ανάλυση της σύστασης των ελληνικών ποικιλιών έχει αποκτήσει μεγάλο ενδιαφέρον αφού γίνεται μια προσπάθεια «χαρακτηρισμού» όλων των καλλιεργήσιμων ποικιλιών παγκοσμίως. Χρησιμοποιώντας τις κατάλληλες αναλυτικές τεχνικές, για την ταξινόμηση οίνων από διαφορετικές ποικιλίες ή/και περιοχές μπορεί γίνει διάκριση μεταξύ των ποικιλιών και έλεγχος της αυθεντικότητας.
Στην παρούσα πτυχιακή μελέτη αξιολογήθηκε η καταλληλότητα της φασματοσκοπίας υπερύθρου μετασχηματισμού Fourier (FTIR), η οποία έχει χρησιμοποιηθεί με επιτυχία στην ταξινόμηση οίνων με βάση τον τόπο παραγωγής τους, για την ανίχνευση της νοθείας. Πιο συγκεκριμένα μελετήθηκαν οίνοι από τις ποικιλίες Ξινόμαυρο, Αγιωργίτικο και μίγματα αυτών. Το συμπέρασμα που προέκυψε είναι ότι με την χρήση της υπέρυθρης φασματοσκοπίας (IR) μπορεί να επιτευχθεί διαχωρισμός των μονοποικιλιακών δειγμάτων από τα μίγματα. Η μέθοδος παρουσιάζει ενδιαφέρον λόγω της ευκολίας λήψης φασμάτων και θα μπορούσε να χρησιμοποιηθεί τόσο για να γίνει διάκριση μεταξύ των ποικιλιών όσο και περιπτώσεις που είναι απαραίτητος ο έλεγχος της αυθεντικότητας.
Περίληψη
The variety and origin of a wine are factors which define it's quality, and consequently the price at which it will be promoted in the marketplace. For that reason it is considered essential to classify wines based on the above criteria with the aim of ensuring it's authenticity. In the past few years the analysis of the composition of Greek varieties has acquired great interest as there has been a concerted effort to 'characterize' all the cultivated varieties worldwide. Using the suitable analytical techniques for the classification of wines from different cultivars or regions, distinctions can be made between varieties and authenticity can be determined and controlled. In this diplomatic study the suitability of Fourier transform infrared spectroscopy was evaluated. The forementioned FTIR has been used successfully to classify wines based on their origin and to detect adulteration. Specifically we studied Agiorghitiko and Xynomavro wines and blends of those two varieties. The resultant findings were that using infrared fasmatoscopy one can detect and distinguish the single variety samples from the blends. The method is of interest because of the ease of Spectral reception and could be used as much for identifying different varieties and where it is deemed necessary, as a method to determine and control authenticity.