Μελέτη γενετικών πολυμορφισμών στις κύριες πρωτεΐνες του ελληνικού γάλακτος
Study of genetic polymorphisms in the main proteins of Greek milk
Πτυχιακή εργασία
Author
Πιτσινού, Αγγελική
Μήτραϊ, Νικολέτα
Date
2022-05-13Advisor
Αντωνόπουλος, ΔιονύσιοςKeywords
Πρωτεΐνες ; Mέθοδοι ανίχνευσης ; Αλβουμίνη ; Ένζυμα ; As1 καζεΐνη ; As2 καζεΐνη ; Γενετικός πολυμορφισμός ; Γάλα ; Ηλεκτροφόρηση ; ΑνοσογλοβουλίνεςAbstract
Σκοπός της παρούσας πτυχιακής εργασίας είναι η μελέτη του πολυμορφισμού των πρωτεϊνών του γάλακτος. Οι κυριότερες αυτόχθονες φυλές βοοειδών που εκτρέφονται στην Ελλάδα είναι η Βραχυκερατική, η φυλή Κατερίνης, η Συκιάς και ο Ελληνικός Βούβαλος. Από τις φυλές που εισήχθησαν στον ελληνικό χώρο, ο κυριότερος εκπρόσωπος είναι η φυλή Holstein.Στο γάλα διακρίνουμε δύο ομάδες πρωτεϊνών : τις καζεΐνες και τις πρωτεΐνες ορού γάλακτος . Οι γενετικές παραλλαγές των πρωτεϊνών μπορούν να επηρεάσουν τα τεχνολογικά χαρακτηριστικά του γάλακτος, όπως το σημείο πήξης, τη θερμική σταθερότητα, την απόδοση και την αναλογία πρωτεϊνών. Έχουν εντοπισθεί τα υπεύθυνα γονίδια για την κωδικοποίηση των πρωτεϊνών. Ο προσδιορισμός του γενετικού πολυμορφισμού μπορεί να πραγματοποιηθεί με ηλεκτροφόρηση, τεχνικές HPLC, με τη μέθοδο της αλυσιδωτής αντίδρασης πολυμεράσης (PCR) και αλυσιδωτή αντίδραση πολυμεράσης – ανάλυση μονόκλωνου διαμορφωτικού πολυμορφισμού (PCR-SSCP). Μελέτες έχουν πραγματοποιηθεί στις ελληνικές αυτόχθονες ποικιλίες αιγών, προβάτων και βοοειδών και τα αποτελέσματα έδειξαν ότι οι γενετικές παραλλαγές των πρωτεϊνών του γάλακτος σχετίζονται με την απόδοση και διαμορφώνουν τα χαρακτηριστικά του ελληνικού γάλακτος.
Abstract
The purpose of this thesis is to study the polymorphism of milk proteins. The main indigenous breeds of cattle bred in Greece are Vrachykeratiki, the breed of Katerini, the Sykia and the Greek Buffalo. Of the breeds introduced in Greece, the main representative is the Holstein breed. In milk we distinguish two groups of proteins: caseins and whey proteins. Genetic variations of proteins can affect the technological characteristics of milk, such as coagulation point, thermal stability, yield and protein ratio. The genes responsible for encoding proteins have been identified. The determination of genetic polymorphism can be performed by electrophoresis, HPLC techniques, by the method of polymerase chain reaction (PCR) and polymerase chain reaction - single-stranded polymorphism analysis (PCR-SSCP). Studies have been carried out on the Greek indigenous varieties of goats, sheep and cattle and the results showed that the genetic variants of milk proteins are related to performance and shape the characteristics of Greek milk.