Η μείωση της βλάβης στη δημόσια υγεία. Βασικές αρχές βιοηθικής
Reducing harm to public health. Basic principles of bioethics
Μεταπτυχιακή διπλωματική εργασία
Συγγραφέας
Πλακιά, Θεοδώρα
Ημερομηνία
2022-05-16Επιβλέπων
BARBOUNI, ANASTASIAΛέξεις-κλειδιά
Harm reduction ; Smoking ; Alternative tobacco products ; Public health ; Bioethics ; Κάπνισμα ; Δημόσια υγεία ; Βιοηθική ; Προϊόντα καπνούΠερίληψη
Η προσέγγιση μείωσης της βλάβης μπορεί να βοηθήσει εκείνους τους καπνιστές που για διάφορους λόγους αδυνατούν να διακόψουν το κάπνισμα.. Για πολλούς καπνιστές που αποτυγχάνουν επανειλημμένως να διακόψουν το κάπνισμα, η μετάβαση σε λιγότερο επιβλαβή προϊόντα θα έχει ευνοϊκά αποτελέσματα. Η τάση πολλών ρυθμιστικών αρχών σε διάφορες χώρες να επιτρέψουν την πώληση εναλλακτικών, δυνητικά χαμηλότερου κινδύνου καπνικών προϊόντων συνοδευόμενων από λεπτομερή πληροφόρηση σχετικά με τη δράση τους. Η Διεθνής Επιστημονική Εταιρεία αναμένεται να εστιάσει σε επιστημονικά δεδομένα, συμπεριλαμβανομένων της ανακοίνωσης και δημοσίευσης των τελευταίων επιστημονικών δεδομένων, του εντοπισμού ερευνητικών ελλείψεων, της επαλήθευσης των προερχόμενων από τη βιομηχανία δεδομένων από ένα ανεξάρτητο όργανο, σε συμπεριφορικά ζητήματα, με εστίαση στους καπνιστές, όσον αφορά το ποιες είναι οι ανάγκες αυτών που επιθυμούν να διακόψουν το κάπνισμα, καθώς και με ποιον τρόπο μπορούν να βοηθηθούν αποτελεσματικά εκείνοι που δεν είναι διατεθειμένοι να διακόψουν το κάπνισμα, σε συστάσεις για τον σχεδιασμό πολιτικών και στη θέσπιση ενός βήματος διαλόγου με ειδικούς στον σχεδιασμό πολιτικών και ρυθμιστικά όργανα σε διεθνές, ευρωπαϊκό και εθνικό επίπεδο. Όσον αφορά τα πλαίσια βιοηθικής, είναι γνωστό ότι το κάπνισμα είναι επικίνδυνο για την υγεία του καπνιστή και όσων εκτίθενται στον καπνό τους, και επειδή το κάπνισμα είναι εθιστικό, είναι φυσικό για τους επαγγελματίες της δημόσιας υγείας και τους νομοθέτες να θεωρούν το κάπνισμα ως πρόβλημα δημόσιας υγείας και να προσπαθούν να βρουν τρόπους μειώστε το ή τουλάχιστον θέστε το υπό έλεγχο. Αν και το κάπνισμα είναι ένα ευχάριστο χόμπι με κοινωνική και πολιτιστική σημασία για πολλούς καπνιστές, είναι φυσιολογικό για αυτούς τους καπνιστές να απορρίπτουν τις προσπάθειες ρύθμισης του καπνίσματος. Με πολλούς τρόπους, το κάπνισμα προκαλεί τις ίδιες περίπλοκες κοινωνικές, ηθικές και νομικές αντιδράσεις με εκείνες τις άλλες επικίνδυνες, σκανδαλώδεις και τυπικά ευχάριστες συμπεριφορές, το σεξ και το ποτό.
Περίληψη
The harm reduction approach can help those smokers who for various reasons are unable to quit smoking. For many smokers who repeatedly fail to quit smoking, switching to less harmful products will have beneficial effects. The tendency of many regulators in different countries to allow the sale of alternative, potentially lower risk tobacco products accompanied by detailed information about their action. The International Scientific Society is expected to focus on scientific data, including the announcement and publication of the latest scientific data, the detection of research deficiencies, the verification of industry-derived data by an independent body, on behavioral issues, and the needs of those who want to quit smoking, and how can those who are not willing to quit smoking be effectively helped, in policy-making recommendations and in establishing a dialogue with policy-making experts and regulators at international, European and national level. As far as bioethics is concerned, smoking is known to be dangerous to the health of the smoker and those exposed to their tobacco, and because smoking is addictive, it is natural for public health professionals and lawmakers to consider smoking a public health problem. health and try to find ways to reduce it or at least put it under control. Although smoking is a pleasurable hobby with social and cultural significance for many smokers, it is normal for these smokers to reject smoking cessation efforts. In many ways, smoking provokes the same complex social, moral, and legal reactions as those other dangerous, scandalous, and typically pleasurable behaviors, such as sex and drinking.
Keywords: