Ανίχνευση δευτερογενών μεταβολιτών του γένους Lactobacillus spp
Detection of secondary metabolites of the genus Lactobacillus spp.
Πτυχιακή εργασία
Author
Σαγώνα, Δήμητρα
Λουκογιαννάκη, Άννα Χριστίνα
Date
2022-03-04Advisor
HOUHOULA, DIMITRAKeywords
Ανίχνευση ; Μεταβολίτες ; Δευτερογενείς μεταβολίτεςAbstract
Η παρούσα πτυχιακή εργασία πραγματεύεται την Ανίχνευση Δευτερογενών Μεταβολιτών του γένους Lactobacillus spp.
Αρχικά παρουσιάζεται ο μικροοργανισμός Lactobacillus spp. Πιο συγκεκριμένα, αναφέρονται θεωρητικά στοιχεία και χαρακτηριστικά των γαλακτικών βακτηρίων, τα οφέλη τους, οι καλλιέργειες εκκίνησης τους καθώς και πιο συγκεκριμένα στοιχεία για τον ίδιο τον λακτοβάκιλλο. Έπειτα, αναλύονται οι δευτερογενείς μεταβολίτες του γαλακτοβάκιλλου. Ειδικότερα, γίνεται εκτενής ανάλυση της δράσης τους, των τρόπων και μεθόδων ανίχνευσης τους καθώς και εφαρμογές αυτών στην καθημερινή ζωή των ανθρώπων. Βασικό κομμάτι της εργασίας αυτής αποτελεί η πιο ειδική ανάλυση του μικροοργανισμού Lactobacillus spp, βασιζόμενοι σε ειδικές και εστιασμένες εφαρμογές, δράσεις και μεθόδους απομόνωσης αυτού. Τέλος, αναλύονται οι αντιμικροβιακές ιδιότητες του παραπάνω μικροοργανισμού και η ανθεκτικότητα του στα αντιβιοτικά στηριζόμενοι πάντα σε έγκυρες επιστημονικές και εξακριβωμένες μελέτες.
Τέλος, το γενικό συμπέρασμα που προκύπτει από την συγκεκριμένη εργασία είναι ότι ο μικροοργανισμός Lactobacillus spp έχει πολλά οφέλη και μεγάλη χρησιμότητα σε πολλούς τομείς αλλά ακόμα υπάρχει περιθώριο για την συνέχιση της επιστημονικής έρευνας και αναζήτησης.
Abstract
The present dissertation examines the Detection of Secondary Metabolites of the genus Lactobacillus spp.
Initially, the microorganism Lactobacillus spp is presented. More specifically, data and characteristics of lactic acid bacteria are reported, their benefits, their functional starter cultures and more specific data for lactobacilli. The lactobacilli secondary metabolites are then analyzed. In particular, there is an extensive analysis of their actions, ways and methods of detecting them as well as their applications in people's daily lives. A key part of this work is the most specific analysis of the microorganism Lactobacillus spp, based on specific and focused applications, actions and methods of its isolation. Finally, the antimicrobial properties of the above microorganism and its resistance to antibiotics are analyzed, always based on valid scientific and verified studies.
To conclude, the general conclusion that emerges from this work is that the microorganism Lactobacillus spp has many benefits and great utility in many areas but there is still room for further scientific research and research.