Βελτιστοποίηση εφοδιαστικής αλυσίδας τροφίμων – Η βιώσιμη γαστρονομία
Food supply chain optimization - The sustainable gastronomy
Λέξεις-κλειδιά
Εφοδιαστική αλυσίδα ; Βιωσιμότητα ; Προϊόντα ; Τεχνολογίες ; Σαντορίνη ; Τρόφιμα ; Περιβάλλον ; Απορρίμματα ; Διαχείριση εφοδιαστικής αλυσίδας ; Αειφορία ; Βέλτιστες πρακτικέςΠερίληψη
Τα τρόφιμα αποτελούν ζωτικό συστατικό της καθημερινής ζωής, ωστόσο τα σημερινά πρότυπα κατανάλωσης και παραγωγής αποτελούν απειλή για το περιβάλλον και την επισιτιστική ασφάλεια των μελλοντικών γενεών. Έτσι, καθώς τα περιβαλλοντικά βάρη γίνονται πιο εμφανή και η ευαισθητοποίηση της κοινωνίας αυξάνεται, είναι καιρός να επανεξεταστούν οι διατροφικές επιλογές και το σύστημα διατροφής πίσω από αυτό. Λαμβάνοντας υπόψη πολλά κλιμάκια και διασυνδέσεις μεταξύ διαφορετικών αλυσίδων εφοδιασμού τροφίμων, το έγγραφο διευρύνει το πεδίο εφαρμογής του υπό εξέταση δικτύου και ενσωματώνει αποφάσεις προμήθειας, επεξεργασίας και μεταφοράς σε ένα κοινό πλαίσιο. Ενώ ελαχιστοποιεί διαφορετικούς περιβαλλοντικούς και οικονομικούς στόχους, το μοντέλο στοχεύει στη διατήρηση ενός επαρκούς διατροφικού επιπέδου πρόσληψης. Οι αποφάσεις για την κατανάλωση ενσωματώνονται στο μοντέλο μέσω διαφορετικών τύπων απαιτήσεων των καταναλωτών. Διερευνώντας εναλλακτικά σενάρια παραγωγής και κατανάλωσης καθώς και συμβιβασμούς μεταξύ των αντικρουόμενων στόχων, η μελέτη απεικονίζεται με βάση μια διατροφική μελέτη περίπτωσης και υποστηρίζεται από πραγματικά δεδομένα Life Cycle Analysis (LCA). Τα ευρήματα αυτής της έρευνας είναι πολλαπλά, υπογραμμίζοντας τη σημασία της εξέτασης των αποφάσεων κατανάλωσης και παραγωγής σε ένα ολοκληρωμένο και παγκόσμιο περιβάλλον. Επιπλέον, η επιλογή του δείκτη βιωσιμότητας διαδραματίζει κρίσιμο ρόλο δεδομένης της συχνά αντικρουόμενης φύσης των διαφορετικών πτυχών της βιωσιμότητας.
Περίληψη
Food is a vital component of daily life, but current consumption and production patterns are a threat to the environment and food security of future generations. So, as environmental burdens become more apparent and public awareness grows, it is time to reconsider the food choices and the nutrition system behind it. Taking into account the many scales and interconnections between different food supply chains, the document expands the scope of the network in question and integrates procurement, processing and transport decisions into a common framework. While minimizing different environmental and economic goals, the model aims to maintain an adequate nutritional intake. Consumption decisions are integrated into the model through different types of consumer requirements. Exploring alternative production and consumption scenarios as well as compromises between conflicting goals, the study is illustrated based on a nutritional case study and supported by real Life Cycle Analysis (LCA) data. The findings of this research are multiple, emphasizing the importance of examining consumption and production decisions in an integrated and global environment. In addition, the choice of sustainability index plays a critical role given the often conflicting nature of the different aspects of sustainability.