Χαρακτηριστικά, ιδιότητες και μέθοδοι εκχύλισης του αβοκαντελαίου
Characteristics, properties and extraction of avocado oil
Πτυχιακή εργασία
Author
Κατσίκης, Δημήτριος
Σώτος, Νικόλαος Κωνσταντίνος
Date
2022-07Advisor
Revelou, Panagiota-KyriakiKeywords
Λειτουργικό τρόφιμο ; Μονοακόρεστα λιπαρά οξέα ; Παρθένο αβοκαντέλαιο ; Χοληστερόλη ; Καροτενοειδή ; ΑβοκάντοAbstract
Το αβοκάντο θεωρείται ένα τροπικό φρούτο ύψιστης βιολογικής και θρεπτικής αξίας. Το
αβοκαντέλαιο παράγεται από το αβοκάντο μέσω μιας σειράς από βιολογικές, φυσικές και
χημικές μεθόδους και χρησιμοποιείται στην βιομηχανία των τροφίμων και των φαρμάκων,
στην νανοτεχνολογία καθώς και στην μαγειρική, λόγω των υψηλών ποσοτήτων των
ευεργετικών συστατικών που περιέχονται σε αυτό. Ένα τυπικό παρθένο αβοκαντέλαιο είναι
πλούσιο σε βιοδραστικές ενώσεις όπως είναι η β-σιτοστερόλη και η α-τοκοφερόλη καθώς και
σε λιπαρά οξέα με κυριότερα το παλμιτικό, το ελαϊκό και το λινολεϊκό οξύ. Επιπροσθέτως,
περιέχονται σε αυτό σημαντικές ποσότητες αντιοξειδωτικών ουσιών και είναι πλούσιο σε
διάφορες φυσικές χρωστικές ουσίες όπως είναι τα καροτενοειδή και οι χλωροφύλλες. Όλα
αυτά τα προαναφερθέντα ευεργετικά συστατικά, που περιέχονται στο έλαιο αυτό, συντελούν
στο γεγονός ότι μπορεί να χαρακτηρισθεί ως λειτουργικό τρόφιμο. Σε πειραματικές μελέτες
που έχουν πραγματοποιηθεί, κυρίως σε αρουραίους, σχετικά με τη βιολογική του δράση,
αποδεικνύεται ότι η κατανάλωση αβοκαντέλαιου μπορεί να μειώσει την πιθανότητα εμφάνισης
διαφόρων ασθενειών, όπως ο καρκίνος και οι διάφορες καρδιαγγειακές παθήσεις και επιπλέον
συμβάλλει στην ρύθμιση του σακχαρώδους διαβήτη, της υπέρτασης, της χοληστερόλης στο
αίμα, ενώ συγχρόνως προστατεύει τους οφθαλμούς και το ήπαρ.
Abstract
Avocado is considered a tropical fruit of the highest biological and nutritional value. Avocado
oil is produced from avocados through a range of biological, natural and chemical methods and
is used in the food and drug industry, in nanotechnology as well as in cooking, due to the high
amounts of beneficial ingredients contained in it. A typical virgin avocado oil is rich in
bioactive compounds such as β-sitosterol and α-tocopherol as well as fatty acids mainly
palmitic, oleic and linoleic acid. In addition, it contains significant amounts of antioxidants and
is rich in various natural pigments such as carotenoids and chlorophyll. All of the above
beneficial ingredients contained in this oil contribute to the fact that it can be classified as a
functional food. Experimental studies, mainly in rats, on its biological activity, show that the
consumption of avocado oil can reduce the risk of various diseases, such as cancer and various
cardiovascular diseases, and in addition helps to regulate diabetes, hypertension, blood
cholesterol, while protecting the eyes and liver.