Εμφάνιση απλής εγγραφής

Trichinella Spiralis στα κρεατικά σκευάσματα

dc.contributor.advisorΜάντης, Φώτιος
dc.contributor.authorΚουρρής, Κωνσταντίνος
dc.date.accessioned2022-07-21T18:04:55Z
dc.date.available2022-07-21T18:04:55Z
dc.date.issued2022-07-14
dc.identifier.urihttps://polynoe.lib.uniwa.gr/xmlui/handle/11400/2604
dc.identifier.urihttp://dx.doi.org/10.26265/polynoe-2444
dc.description.abstractΗ παρούσα πτυχιακή εργασία έχει σαν θέμα την Trichinella spiralis στα κρεατικά σκευάσματα. Πρόκειται για ένα νηματώδες παράσιτο που μολύνει πολλά θηλαστικά και μέσω της τροφικής αλυσίδας μεταδίδεται και στον άνθρωπο. Οι ώριμες προνύμφες εισέρχονται στο γαστρεντερικό σύστημα, εγκαθίστανται στη βλεννογόνο του λεπτού εντέρου, μετατρέπονται σε ενήλικες σκώληκες, αναπαράγονται και οι νεογέννητες προνύμφες μεταφέρονται στους σκελετικούς μύες, όπου εγκαθίστανται. Η συχνότερη αιτία για την ανθρώπινη μόλυνση, γνωστή ως τριχινέλλωση, είναι η κατανάλωση ωμού ή μη σωστά μαγειρεμένου χοιρινού κρέατος. Ωστόσο, υπάρχουν αναφορές περιστατικών που σχετίζονται με την κατανάλωση κρέατος αλόγου, θηραμάτων ή ακόμη και θαλάσσιων θηλαστικών.Η αντιμετώπιση της τριχινέλλωσης είναι τόσο πιο αποτελεσματική όσο πιο έγκαιρα γίνεται. Η Ευρωπαϊκή Ένωση έχει θεσπίσει κανονισμούς που καθορίζουν τις απαιτήσεις υγιεινής για τα ζωικά σκευάσματα απέναντι στους βιολογικούς κινδύνους, αλλά και συγκεκριμένα απέναντι στην Trichinella. Η προστασία του καταναλωτή από την μόλυνση με T.spiralis είναι ευθύνη της μονάδας εκτροφής των ζώων που θα οδηγηθούν σε σφαγή, των σφαγείων, των μονάδων επεξεργασίας του κρέατος, των αρμόδιων αρχών ελέγχου, αλλά και του ίδιου του ατόμου που πρέπει να φροντίζει να μην καταναλώνει δυνητικά επικίνδυνα προϊόντα. Η ανίχνευση του μολυσμένου κρέατος ή κρεατοσκευάσματος μπορεί να γίνει με μεθόδους πέψης όπου ελευθερώνονται οι ώριμες προνύμφες και ελέγχεται μικροσκοπικά η παρουσίας τους, με μεθόδους ανίχνευσης αντισωμάτων, όπως η ELISΑ ή το τεστ Western blot.el
dc.format.extent53el
dc.language.isoelel
dc.publisherΠανεπιστήμιο Δυτικής Αττικήςel
dc.rightsΑναφορά Δημιουργού - Μη Εμπορική Χρήση - Παρόμοια Διανομή 4.0 Διεθνές*
dc.rightsAttribution-NonCommercial-NoDerivatives 4.0 Διεθνές*
dc.rights.urihttp://creativecommons.org/licenses/by-nc-nd/4.0/*
dc.subjectTrichinella Spiralisel
dc.titleTrichinella Spiralis στα κρεατικά σκευάσματαel
dc.title.alternativeTrichinella Spiralis in meat preparationsel
dc.typeΠτυχιακή εργασίαel
dc.contributor.committeeΤσάκαλη, Ευσταθία
dc.contributor.committeeΠαπαδοπούλου, Όλγα
dc.contributor.facultyΣχολή Επιστημών Τροφίμωνel
dc.contributor.departmentΤμήμα Επιστήμης και Τεχνολογίας Τροφίμωνel
dc.description.abstracttranslatedThis dissertation deals with Trichinella spiralis in meat preparations. It is a nematode parasite that infects many mammals and is transmitted to humans through the food chain. Mature larvae enter the gastrointestinal tract, settle in the mucosa of the small intestine, turn into adult worms, reproduce and the newborn larvae are transported to the skeletal muscles, where they settle. The most common cause of human infection, known as trichinosis, is the consumption of raw or improperly cooked pork. However, there are reports of cases related to the consumption of horse meat, prey or even marine mammals. The treatment of trichinosis is as effective as possible. The European Union has adopted regulations laying down the hygiene requirements for animal preparations against biological hazards, but also specifically for Trichinella. Protecting the consumer from T. spiralis infection is the responsibility of the slaughterhouse, the slaughterhouses, the meat processing plants, the competent control authorities, but also the person who must take care not to consumes potentially dangerous products. Detection of contaminated meat or meat products can be detected by digestion methods where mature larvae are released and their presence is microscopically monitored by antibody detection methods such as ELISA or the Western blot testel


Αρχεία σε αυτό το τεκμήριο

Thumbnail

Αυτό το τεκμήριο εμφανίζεται στις ακόλουθες συλλογές

Εμφάνιση απλής εγγραφής

Αναφορά Δημιουργού - Μη Εμπορική Χρήση - Παρόμοια Διανομή 4.0 Διεθνές
Εκτός από όπου επισημαίνεται κάτι διαφορετικό, το τεκμήριο διανέμεται με την ακόλουθη άδεια:
Αναφορά Δημιουργού - Μη Εμπορική Χρήση - Παρόμοια Διανομή 4.0 Διεθνές