Εκτίμηση της σωματικής δραστηριότητας, των διατροφικών συνηθειών και της ποιότητας ζωής ατόμων τρίτης ηλικίας που φροντίζουν τα εγγόνια τους
Assessment of the physical activity, the eating habits and the quality of life of the elderly care of their grandchildren
Μεταπτυχιακή διπλωματική εργασία
Author
Κελεκιάν, Γεωργία-Κασσάνδρα
Date
2022-06-28Advisor
Sakellari, EvanthiaKeywords
Σωματική δραστηριότητα ; Διατροφικές συνήθειες ; Ποιότητα ζωής ; Τρίτη ηλικία ; Εγγόνια ; Ηλικιωμένοι ; Physical activity ; Eating habits ; Quality of life ; ElderlyAbstract
Εισαγωγή: Στις μέρες μας όλο και περισσότεροι παππούδες και γιαγιάδες τρίτης ηλικίας ασχολούνται με τη φροντίδα των εγγονιών τους, γεγονός που μπορεί να επηρεάσει τη σωματική τους δραστηριότητα, τη διατροφή τους και την ποιότητα ζωής τους. Από τη μία πλευρά η ξαφνική και αναγκαστική φροντίδα των εγγονιών μπορεί να έχει αρνητική επίδραση στην υγεία των ατόμων τρίτης ηλικίας (άγχος κ.α.) και από την άλλη πλευρά, η συμμετοχή σε παραγωγικούς ρόλους μπορεί να προσφέρει στους ηλικιωμένους ενήλικες πρόσβαση σε σημαντικούς πόρους όπως η κοινωνική υποστήριξη, οι οποίοι μπορεί να μειώσουν τα αποτελέσματα του άγχους ή να ενισχύσουν τον ρόλο τους. Σκοπός: ο σκοπός αυτής της μελέτης ήταν η καταγραφή και η αξιολόγηση της επίδρασης της φροντίδας των εγγονιών στη σωματική δραστηριότητα, τη διατροφή και την ποιότητα ζωής ατόμων τρίτης ηλικίας που φροντίζουν τα εγγόνια τους. Μεθοδολογία: Στην έρευνα συμμετείχαν 152 άτομα Τρίτης Ηλικίας ≥65 ετών (69,2±4,5 ετών), που έχουν εγγόνια. Για την υλοποίηση της έρευνας χρησιμοποιήθηκε ερωτηματολόγιο για τη μελέτη 4 διαφορετικών πτυχών: κοινωνικοδημοκρατικών στοιχείων, αξιολόγησης σωματικής δραστηριότητας (IPAQ), διερεύνησης της προσκόλλησης στη μεσογειακή διατροφή (Med Diet Score) και εκτίμησης της ποιότητας ζωής (WHOQOL-BREF). Για τη στατιστική ανάλυση των δεδομένων χρησιμοποιήθηκε το λογισμικό SPSS 25. Αποτελέσματα: Βρέθηκαν σημαντικές συσχετίσεις αναφορικά με τη φροντίδα των εγγονιών τους με τη σωματική δραστηριότητα, τις διατροφικές συνήθειες και την ποιότητα ζωής των ατόμων τρίτης ηλικίας. Το 52,6% των συμμετεχόντων παρουσίασε χαμηλό επίπεδο δραστηριότητας, ο μέσος όρος προσκόλλησης στην μεσογειακή διατροφή ήταν μέτριος 33,4±2,1 και το μέσο σκορ 46,6 στη κλίμακα WHOQOL-BREF έδειξε μέτρια ποιότητα ζωής. Συμπεράσματα: Αναδεικνύεται η σημασία της προώθησης της σωματικής δραστηριότητας και και η σημασία δημιουργίας ενός υγιεινού διατροφικού προτύπου που είναι σημαντικό για τη διατήρηση μιας καλής ποιότητας ζωής και για την προαγωγή της υγείας των ατόμων τρίτης ηλικίας που φροντίζουν τα εγγόνια τους. Φάνηκε, η σημαντικότητα της διεπιστημονικής προσέγγισης της προαγωγής υγείας των ηλικιωμένων.
Abstract
Introduction: Nowadays more and more elderly grandparents are taking care of their grandchildren, a fact that can affect their lives and more specifically their physical activity, their diet and their quality of life. On the one hand, the sudden and forced care of grandchildren can have a negative impact on the health of the elderly (stress, etc.) and on the other hand, participation in productive roles can give older adults access to important resources. such as social support, which can reduce the effects of stress or enhance their role. Purpose: The purpose of this study was to record and evaluate the effect of grandchildren's care on physical activity, nutrition and quality of life of elderly caring for their grandchildren. Methodology: The study involved 152 older people ≥65 years old (69,2±4,5 years), who have grandchildren. For the implementation of the research, a questionnaire was used to study 4 different aspects: socio-democratic data, physical activity assessment (IPAQ), survey of compliance with the Mediterranean diet (Med Diet Score) and quality of life assessment (WHOQOL-BREF). SPSS 25 software was used for statistical analysis of the data. Results: Significant correlations were found regarding the care of their grandchildren with physical activity, eating habits and quality of life of the elderly. 52.6% of the participants had a low activity level, the mean adherence to the Mediterranean diet was moderate 33.4±2.1 and the mean score of 46.6 on the WHOQOL-BREF scale indicated a moderate quality of life. Conclusions: The importance of promoting physical activity and the importance of creating a healthy eating pattern which is important for maintaining a good quality of life and promoting the health of older people caring for their grandchildren is highlighted. The importance of a multidisciplinary approach to health promotion for older people was demonstrated.