Εμφάνιση απλής εγγραφής

Ανάπτυξη συστήματος διαχείρισης ποιότητας τροφίμων σε μικρό τυροκομείο

dc.contributor.advisorΑντωνόπουλος, Διονύσιος
dc.contributor.authorΚυμιωνή, Μαρία
dc.contributor.authorΣωτηριανού, Μαρία
dc.date.accessioned2022-07-25T17:12:11Z
dc.date.available2022-07-25T17:12:11Z
dc.date.issued2022-07-14
dc.identifier.urihttps://polynoe.lib.uniwa.gr/xmlui/handle/11400/2665
dc.identifier.urihttp://dx.doi.org/10.26265/polynoe-2505
dc.description.abstractΑντικείμενο της παρούσας πτυχιακής εργασίας είναι η ανάπτυξη συστήματος διασφάλισης της υγιεινής τροφίμων HACCP σε παραδοσιακό τυροκομείο. Η επιχείρηση στην οποία αναπτύχθηκε η μελέτη αυτή είναι το τυροκομείο “ Η ΦΕΤΑ’’. Το HACCP (Hazard Analysis and Critical Control Points) αποτελεί σύστημα διασφάλισης της υγιεινής και της ασφάλειας τροφίμων σε όλα τα στάδια παραγωγής και περιλαμβάνει 7 βασικές αρχές. Με το HACCP ελέγχονται όλα τα στάδια της παραγωγικής διαδικασίας και εξαλείφονται όλοι οι πιθανοί κίνδυνοι που επιφέρουν αρνητικές επιπτώσεις στην υγεία του καταναλωτή. Τα σημεία όπου εντοπίζονται οι κίνδυνοι χαρακτηρίζονται ως Κρίσιμα Σημεία Ελέγχου (Critical Control Points). Υπάρχουν διάφοροι κίνδυνοι που μπορεί να προκληθούν από το γάλα και τα γαλακτοκομικά προϊόντα και χωρίζονται σε φυσικούς, χημικούς, βιολογικούς. Ένας από τους σημαντικότερους κινδύνους που μπορεί να εντοπιστεί στα γαλακτοκομικά προϊόντα είναι τα αντιβιοτικά, τα οποία χρησιμοποιούνται για τη θεραπεία ασθενειών στα γαλακτοπαραγωγά ζώα. Η ύπαρξή τους σε αυτά τα προϊόντα μπορεί να προκαλέσει αλλεργία και άλλα προβλήματα σε ορισμένους ανθρώπους. Στην παρούσα εργασία, αξιολογήσαμε τους κινδύνους κατά την παραλαβή των προϊόντων, καθώς και το είδος και το επίπεδο επικινδυνότητας τους. Αναφερθήκαμε επίσης στην καταλληλότητα και στη συντήρηση του εξοπλισμού του τυροκομείου, καθώς και στις γενικές απαιτήσεις για το προσωπικό.el
dc.format.extent86el
dc.language.isoelel
dc.publisherΠανεπιστήμιο Δυτικής Αττικήςel
dc.rightsΑναφορά Δημιουργού - Μη Εμπορική Χρήση - Παρόμοια Διανομή 4.0 Διεθνές*
dc.rightsAttribution-NonCommercial-NoDerivatives 4.0 Διεθνές*
dc.rights.urihttp://creativecommons.org/licenses/by-nc-nd/4.0/*
dc.subjectHACCPel
dc.subjectΤυροκομείοel
dc.subjectΓαλακτοκομικά προϊόνταel
dc.subjectΚρίσιμα σημείαel
dc.titleΑνάπτυξη συστήματος διαχείρισης ποιότητας τροφίμων σε μικρό τυροκομείοel
dc.title.alternativeDevelopment of a food quality management system in a small dairyel
dc.typeΠτυχιακή εργασίαel
dc.contributor.committeeΤσάκαλη, Ευσταθία
dc.contributor.committeeΚοντελές, Σπυρίδων
dc.contributor.facultyΣχολή Επιστημών Τροφίμωνel
dc.contributor.departmentΤμήμα Επιστήμης και Τεχνολογίας Τροφίμωνel
dc.description.abstracttranslatedThe subject of this thesis is the development of a food hygiene assurance system HACCP in a traditional cheese dairy. The company in which this study was developed is the cheese dairy '' FETA '' . HACCP (Hazard Analysis and Critical Control Points) is a system for ensuring food hygiene and safety at all stages of production and includes 7 basic principles. HACCP controls all stages of the production process and eliminates all potential hazards that could have a negative impact on the health of the consumer. The points where risks are identified are called Critical Control Points. There are various hazards that can be caused by milk and dairy products and they are divided into physical, chemical and biological hazards. One of the most important hazards that can be identified in dairy products is antibiotics which are used to treat diseases in dairy animals. Their presence in these products can cause allergies and other problems in some people. In this paper we evaluated the risks when receiving the products and their type and level of risk. We also mentioned the suitability and maintenance of the dairy equipment and the general requirements for staff.el


Αρχεία σε αυτό το τεκμήριο

Thumbnail

Αυτό το τεκμήριο εμφανίζεται στις ακόλουθες συλλογές

Εμφάνιση απλής εγγραφής

Αναφορά Δημιουργού - Μη Εμπορική Χρήση - Παρόμοια Διανομή 4.0 Διεθνές
Εκτός από όπου επισημαίνεται κάτι διαφορετικό, το τεκμήριο διανέμεται με την ακόλουθη άδεια:
Αναφορά Δημιουργού - Μη Εμπορική Χρήση - Παρόμοια Διανομή 4.0 Διεθνές