Εμφάνιση απλής εγγραφής

Διαχείριση βιοαποβλήτων σε επιχειρήσεις υγειονομικού ενδιαφέροντος

dc.contributor.advisorDamikouka, Ioanna
dc.contributor.authorΜπαρμπαρόσου, Μαρία
dc.date.accessioned2022-07-29T08:17:03Z
dc.date.available2022-07-29T08:17:03Z
dc.date.issued2022-07-12
dc.identifier.urihttps://polynoe.lib.uniwa.gr/xmlui/handle/11400/2726
dc.identifier.urihttp://dx.doi.org/10.26265/polynoe-2566
dc.description.abstractΤα βιοαπόβλητα, τα απόβλητα δηλαδή που είναι βιοαποδομήσιμα και προέρχονται από τα απορρίμματα των σπιτιών, των χώρων πρασίνου, τους χώρους εστίασης και βιοτεχνίες και βιομηχανίες τροφίμων, περιλαμβάνουν γενικότερα όλα τα απορρίματα που μπορούν να αποδομηθούν και να κομποστοποιηθούν. Η διαχείριση των αποβλήτων αυτών θεωρείται κρίσιμης σημασίας για το περιβάλλον, την οικονομία, την υποβάθμιση του τοπίου και την κλιματική αλλαγή. Η παρούσα έρευνα διερευνά τον τρόπο με τον οποίο διαχειρίζονται τα βιοαπόβλητα και κυρίως τα απόβλητα τροφίμων οι εργαζόμενοι σε επιχειρήσεις υγειονομικού ενδιαφέροντος. Η έρευνα διενεργήθηκε μέσω ανώνυμων ερωτηματολογίων που διανεμήθηκαν σε εργαζόμενους καταστημάτων υγειονομικού ενδιαφέροντος. Έτσι, μελετάται η υφιστάμενη κατάσταση ως προς τη διαχείριση των αποβλήτων τροφίμων σε καταστήματα υγειονομικού ενδιαφέροντος, οι πρακτικές που εφαρμόζονται από τους διαχειριστές των τροφίμων καθώς και οι γνώσεις και οι αντιλήψεις του προσωπικού για τη διαχείριση των τροφικών αποβλήτων. Μέσα από την έρευνά μας, διαπιστώθηκε ότι στην χώρα μας γίνεται προσπάθεια σωστής απόρριψης των βιοαποβλήτων, αλλά απαιτείται περισσότερη και εστιασμένη ενημέρωση και εκπαίδευση στους εργαζομένους των επιχειρήσεων αυτών σχετικά με τις βασικές αρχές της διαχείρισης των απορριμμάτων. Η πολιτεία και οι υπηρεσίες που σχετίζονται με το θέμα αυτό, θα πρέπει να προωθήσουν την χωριστή συλλογή των βιοαποβλήτων, ενθαρρύνοντας τους Δήμους να τοποθετήσουν κάδους για χωριστή αποκομιδή των βιοαποβλήτων και δίνοντας κίνητρα στις επιχειρήσεις για να συμμετέχουν σε αυτό. Σε εθνικό και ευρωπαϊκό επίπεδο θα πρέπει να συνταχθούν οι κατάλληλες υποχρεωτικές οδηγίες για τη διαχείριση των βιοαποβλήτων σε όλη την τροφική αλυσίδα, από την παραγωγή των πρώτων υλών έως την τελική τους διάθεση στον καταναλωτή και την απόρριψη των τροφικών απορριμμάτων.el
dc.format.extent115el
dc.language.isoelel
dc.publisherΠανεπιστήμιο Δυτικής Αττικήςel
dc.rightsΑναφορά Δημιουργού - Μη Εμπορική Χρήση - Παρόμοια Διανομή 4.0 Διεθνές*
dc.rightsAttribution-NonCommercial-NoDerivatives 4.0 Διεθνές*
dc.rights.urihttp://creativecommons.org/licenses/by-nc-nd/4.0/*
dc.subjectΒιοαπόβληταel
dc.subjectΑπόβλητα τροφίμωνel
dc.subjectΕπιχειρήσεις υγειονομικού ενδιαφέροντοςel
dc.subjectΑξιοποίηση τροφικών υπολειμμάτωνel
dc.subjectΜείωση παραγωγής τροφίμωνel
dc.subjectΔιαλογή στην πηγήel
dc.subjectΑναερόβια χώνευσηel
dc.subjectΚομποστοποίησηel
dc.subjectΧΥΤΑel
dc.titleΔιαχείριση βιοαποβλήτων σε επιχειρήσεις υγειονομικού ενδιαφέροντοςel
dc.title.alternativeOrganic waste management from food service facilitiesel
dc.typeΜεταπτυχιακή διπλωματική εργασίαel
dc.contributor.committeeEvrenoglou, Lefkothea
dc.contributor.committeeΖέρβας, Γεώργιος
dc.contributor.facultyΣχολή Δημόσιας Υγείαςel
dc.contributor.departmentΤμήμα Πολιτικών Δημόσιας Υγείαςel
dc.contributor.masterΕπαγγελματική & Περιβαλλοντική Υγείαel
dc.description.abstracttranslatedBiowaste, that is, biodegradable waste and comes from the waste of homes, green spaces, restaurants and food industries, generally includes all waste that can be decomposed and composted. The management of this waste is considered crucial for the environment, the economy, landscape degradation and climate change. The present study explores how biowaste is managed by employees in food service facilities. Thus, the current situation regarding food waste management in health stores is studied, the practices applied by food managers as well as the knowledge and perceptions of staff on food waste management. Through our research, it was found that in our country an effort is made to properly dispose of biowaste, but more and focused information and training is required for employees of these companies on the basic principles of waste management. The state and the services related to this issue should promote the separate collection of biowaste, encouraging municipalities to place bins for a separate collection of biowaste and motivating the food health stores to participate in it. At national and European level, appropriate mandatory guidelines for the management of biowaste throughout the food chain should be presented, from the production of raw materials to their final disposal to the consumer and the rejection of food waste.el


Αρχεία σε αυτό το τεκμήριο

Thumbnail

Αυτό το τεκμήριο εμφανίζεται στις ακόλουθες συλλογές

Εμφάνιση απλής εγγραφής

Αναφορά Δημιουργού - Μη Εμπορική Χρήση - Παρόμοια Διανομή 4.0 Διεθνές
Εκτός από όπου επισημαίνεται κάτι διαφορετικό, το τεκμήριο διανέμεται με την ακόλουθη άδεια:
Αναφορά Δημιουργού - Μη Εμπορική Χρήση - Παρόμοια Διανομή 4.0 Διεθνές