Αμπελοκομικές τεχνικές με σκοπό την καθυστέρηση της ωρίμανσης των σταφυλιών της ποικιλίας Sauvignon Blanc (Vitis vinifera L.)
Viticulture techniques in order to delay the ripening of the grapes of the Sauvignon Blanc variety (Vitis vinifera L.)
Μεταπτυχιακή διπλωματική εργασία
Author
Πουτουρούδης, Κωνσταντίνος
Date
2022-07-19Advisor
Κόρκας, ΗλίαςKeywords
Sauvignon Blanc ; Κλιματική αλλαγή ; Αμπελοκομικές τεχνικέςAbstract
Ο στόχος αυτής της μελέτης ήταν να εξεταστούν τεχνικές διαχείρισης του θόλου ως αντισταθμιστικά μέτρα για τον μετριασμό των επιπτώσεων της κλιματικής αλλαγής με στόχο την καθυστέρηση της ωρίμανσης των σταφυλιών ώστε να φτάσουν στη βέλτιστη τεχνολογική τους ωρίμανση υπό σχετικά δροσερές συνθήκες. Κατά την παρούσα μελέτη αξιολογήθηκε η επίδραση του βαθιού κορφολογήματος μετά το πέρας της ανθοφορίας και του αυστηρού ξεφυλλίσματος σε τρία διαφορετικά στάδια ωριμότητας των σταφυλιών κατά τον περκασμό (10, 12 και 14 ⁰Brix) στην πορεία ωρίμανσης και στη χημική σύνθεση του γλεύκους και του οίνου (Brix / Baume, ολική οξύτητα, pH, πυκνότητα και δυναμικός αλκοολικός τίτλος - vol %) της ποικιλίας Sauvignon Blanc κατά το 2021 στην περιοχή Γερακλί του Δομοκού στον νομό Φθιώτιδος. Σύμφωνα με τα αποτελέσματα των μετρήσεων, οι εφαρμοσμένες επεμβάσεις δεν μετέβαλαν σημαντικά την χημική σύνθεση του γλεύκους και του οίνου με αποτέλεσμα να μην υπάρξει καθυστέρηση της τεχνολογικής ωριμότητας. Προτείνεται η διεξαγωγή περαιτέρω ερευνών τόσο για την ποικιλία Sauvignon Blanc όσο και για άλλες πρώιμες ποικιλίες αμπέλου που καλλιεργούνται στον ελλαδικό χώρο, με χρονικό ορίζοντα μεγαλύτερο των δύο ετών και εστιάζοντας επιπλέον στην επίδραση της εκάστοτε στρατηγικής άρδευσης.
Abstract
The aim of this study was to examine canopy management techniques as compensatory measures to mitigate the effects of climate change aiming to delay the ripening of grapes to reach their optimum technological ripening under relatively cool conditions. In the present study, the effect of severe shoot trimming after flowering and intense leaf removal during veraison at three different stages of grape ripening (10, 12 and 14 ⁰Brix) on the ripening process and on the chemical composition of the must and the wine was evaluated (Brix / Baume, total acidity, pH, density and dynamic alcoholic strength - vol%) on Sauvignon Blanc variety in 2021 in the area of Gerakli at Domokos in the prefecture of Fthiotida. According to the results of the analyzes, the applied interventions did not significantly change the chemical composition of the must and the wine. As a result, there was no delay on the technological grape ripeness. Further research should be conducted for Sauvignon Blanc variety, as well as for different early ripening vine varieties cultivated in Greece, in a time horizon longer than two years, while focusing on the impact of the respective irrigation strategy simultaneously.