Τεχνικές και μέθοδοι πιστοποίησης αυθεντικότητας οίνου
Techniques and methods for the certification of wine authenticity
Keywords
Οίνος ; Νομοθεσία οίνου ; Αυθεντικότητα οίνου ; Μέθοδοι επιβεβαίωσης αυθεντικότητας οίνου ; SNIF-NMRAbstract
Ο οίνος είναι ένα προϊόν άρρηκτα συνδεδεμένο με την ελληνική παράδοση και οικονομία, το οποίο παράγεται με αλκοολική ζύμωση σταφυλιών ή χυμού σταφυλιών. Τα τελικά χαρακτηριστικά του οίνου επηρεάζονται σημαντικά από διάφορους παράγοντες, όπως τα κλιματικά και εδαφικά χαρακτηριστικά της περιοχής που βρίσκονται τα αμπέλια καθώς και η ποσότητα και ποιότητα των σταφυλιών κατά τη φάση του τρύγου. Επομένως, τόσο οι καταναλωτές όσο και οι οινοπαραγωγοί έχουν δείξει ιδιαίτερο ενδιαφέρον στην επιβεβαίωση και τη διασφάλισης της ποιότητας του οίνου μέσω του προσδιορισμού της γεωγραφικής του προέλευσης. Για να διασφαλιστεί η προστασία της ονομασίας των συγκεκριμένων οίνων με σκοπό την ανάδειξη των ιδιαίτερων τους χαρακτηριστικών, τα οποία είναι άρρηκτα συνδεδεμένα με τη γεωγραφική τους προέλευση και με την παραδοσιακή τεχνογνωσία, η Ευρωπαϊκή Ένωση έχει θεσπιστεί η χρήση και εφαρμογή ετικετών γεωγραφικής ένδειξης.
Σκοπός της συγκεκριμένης εργασίας είναι η βιβλιογραφική μελέτη των μεθόδων που χρησιμοποιούνται για τον έλεγχο της αυθεντικότητας του οίνου. Ειδικότερα, παρουσιάζονται τόσο οι παραδοσιακές όσο και οι καινοτόμες μέθοδοι, οι οποίες βασίζονται σε συνδυασμό δύο ή περισσότερων τύπων κλασσικών αναλύσεων. Οι μέθοδοι για την πιστοποίηση της αυθεντικότητας του οίνου που αναλύονται στην εργασία είναι η ανάλυση ιχνοστοιχείων με φασματομετρία μάζας, η ανάλυση του οργανικού προφίλ με υγρή χρωματογραφία, η ανάλυση των πτητικών ουσιών με αέρια χρωματογραφία, η ανάλυση ισοτοπικών αναλογιών με πυρηνικό μαγνητικό συντονισμό και η ανάλυση DNA με τη διαδικασία της αλυσιδωτής αντίδρασης πολυμεράσης. Τέλος, ειδική ανάλυση πραγματοποιήθηκε για την ανάλυση ισοτοπικών αναλογιών, και συγκεκριμένα της site-specific isotopic fractionation-nuclear magnetic resonance (SNIF-NMR) λόγω του γεγονότος ότι η συγκεκριμένη μέθοδος έχει εξελιχτεί σημαντικά τα τελευταία χρόνια και μπορεί να χρησιμοποιηθεί για την ποιοτική και ποσοτική ανίχνευση των κύριων ενώσεων στον οίνο.
Abstract
Wine is a product inextricably linked to Greek tradition and economy, which is produced by alcoholic fermentation of grapes or grape juice. The final characteristics of the wine are significantly influenced by various factors, such as the climatic and soil characteristics of the area where the vines are located as well as the quantity and quality of the grapes during the harvest phase. Therefore, both consumers and winemakers have shown particular interest in confirming and ensuring the quality of wine by determining its geographical origin. In order to ensure the protection of the name of these wines in order to highlight their special characteristics, which are inextricably linked to their geographical origin and traditional know-how, the European Union has established the use and application of geographical indication labels.
The purpose of this study is the literature review of the methods used to verify the authenticity of wine. In particular, both the old and the innovative, which are based on a combination of two or more types of older analytes, methods are presented. The methods for certifying the authenticity of wine presented in this research are the analysis of minerals by mass spectrometry, the analysis of the organic profile by liquid chromatography, the analysis of volatile substances by gas chromatography, the analysis of isotopic proportions by nuclear magnetic resonance and DNA by the process of polymerase chain reaction. Finally, a special analysis was performed for the analysis of isotopic ratios, namely site-specific isotopic fractionation-nuclear magnetic resonance (SNIF-NMR) because this method has evolved significantly in recent years and can be used for qualitative and quantitative detection of the main compounds in wine.