Ποιότητα ζωής και διατροφικές συνήθειες του νοσηλευτικού προσωπικού που εργάζεται σε τριτοβάθμιο νοσοκομείο
Quality of life and nutritional habits of nurses working in a tertiary care hospital
Keywords
Ποιότητα ζωής ; Νοσηλευτές ; Διατροφικές συνήθειες ; Μεσογειακή διατροφή ; Quality of life ; Nurses ; Mediterranean diet ; Eating habitsAbstract
Εισαγωγή: Η εργασία των νοσηλευτών τις περισσότερες φορές γίνεται σε κυκλικό ωράριο, το οποίο περιλαμβάνει νυχτερινές βάρδιες. Η εργασία με βάρδιες έχει αναφερθεί ότι έχει αρνητικό αντίκτυπο στην υγεία των εργαζομένων και συνοδεύεται από μεγαλύτερη επίπτωση μη μεταδοτικών ασθενειών όπως ο καρκίνος, καρδιαγγειακά νοσήματα, μεταβολικές και γαστρεντερικές διαταραχές και διαταραχές του ύπνου.
Σκοπός: Σκοπός της παρούσας μελέτης ήταν η διερεύνηση της σχέσης μεταξύ των διατροφικών συνηθειών και της ποιότητας ζωής των νοσηλευτών που εργάζονται σε δημόσιο νοσοκομείο.
Μεθοδολογία: Πρόκειται για μία περιγραφική συγχρονική μελέτη. Τον πληθυσμό της μελέτης αποτέλεσε το νοσηλευτικό προσωπικό μεγάλου δημόσιου νοσοκομείου του νομού Αττικής, που εργάζεται σε κυκλικό ωράριο τουλάχιστον 1 έτος, μιλάει και κατανοεί την Ελληνική γλώσσα και εργάζεται στο χειρουργικό ή παθολογικό τομέα. Η συλλογή των δεδομένων έγινε με το ερωτηματολόγιο επισκόπησης της Υγείας (SF-36) και το Mediterranean diet score. Η στατιστική ανάλυση έγινε με το στατιστικό πρόγραμμα SPSS για Windows version 24.
Αποτελέσματα: Στην παρούσα μελέτη συμπεριλήφθηκαν 73 νοσηλευτές ηλικίας 43,4±10,2 έτη. Οι διαστάσεις της σχετιζόμενης με την υγεία ποιότητα ζωής κατά φθίνουσα σειρά ήταν η σωματική λειτουργικότητα (78,6±21,2), ο σωματικός πόνος (72,6±36,9), η κοινωνική λειτουργικότητα (71,9±24,6), ο σωματικός ρόλος (70,9±34,6), ο συναισθηματικός ρόλος (67,6±26,8), η πνευματική-ψυχική υγεία (66,2±16,7), η ζωτικότητα (62,5±21,1) και η γενική υγεία (59,2±20,2). Η μέση βαθμολογία στο ερωτηματολόγιο Mediterranean diet score ήταν 31,1±6,3. Οι άνδρες είχαν σημαντικά μεγαλύτερη βαθμολογία σε σχέση με τις γυναίκες στη διάσταση του σωματικού πόνου και του συναισθηματικού ρόλου (87,5±20,6 έναντι 68,4±39,6 και 75,3±30,6 έναντι 65,5±25,5, p<0,05, αντίστοιχα). Οι έγγαμοι είχαν σημαντική μικρότερη βαθμολογία στις διαστάσεις της σωματικής λειτουργικότητας (p<0,05), του σωματικού ρόλου (p<0,05), του συναισθηματικού ρόλου (p<0,05) και της πνευματικής-ψυχικής υγείας (p<0,05). Οι συμμετέχοντες πανεπιστημιακής εκπαίδευσης είχαν σημαντικά μεγαλύτερη βαθμολογία στη διάσταση της σωματικής λειτουργικότητας (p<0,05) και του συναισθηματικού ρόλου (p<0,05) σε σχέση με τους υπόλοιπους.
Συμπεράσματα: Οι υπεύθυνοι χάραξης πολιτικής θα πρέπει να εφαρμόσουν παρεμβάσεις προαγωγής της υγείας στο νοσηλευτικό προσωπικό για να βελτιώσουν τη σχετιζόμενη με την υγεία ποιότητα ζωής τους, καθώς και τις διατροφικές τους συνήθειες.
Abstract
Introduction: The work of nurses is most often done in rotation shifts, which includes night shifts. Shift work has been reported to have a negative impact on workers' health and is associated with a higher incidence of non-communicable diseases such as cancer, cardiovascular disease, metabolic and gastrointestinal disorders, and sleep disorders.
Aim: The aim of this study was to investigate the relationship between eating habits and quality of life of nurses working in a public hospital.
Methodology: This is a descriptive cross-sectional study. The study population consisted of the nursing staff of a large public hospital in the prefecture of Attica, who works part-time for at least 1 year, speaks and understands the Greek language and works in the surgical or pathological departments. Data were collected using the Short Form Health Survey (SF-36) and the Mediterranean diet score. The statistical analysis was performed with the statistical program SPSS for Windows version 24.
Results: Totally, 73 nurses aged 43.4±10.2 years were included in the study. The dimensions of health-related quality of life in descending order were physical functionality (78.6±21.2), physical pain (72.6±36.9), social functionality (71.9±24.6), the physical role (70.9±34.6), the emotional role (67.6±26.8), the mental-mental health (66.2±16.7), the vitality (62.5±21.1) and general health (59.2±20.2). The mean score on the Mediterranean diet score questionnaire was 31.1±6.3. Men had a significantly higher score than women in the dimension of physical pain and emotional role (87.5±20.6 vs. 68.4±39.6 and 75.3±30.6 vs. 65.5±25.5, p <0.05, respectively). Married women had a significantly lower score in the dimensions of physical functionality (p<0.05), physical role (p<0.05), emotional role (p<0.05) and mental health (p<0.05). University participants had significantly higher scores in the dimension of physical function (p<0.05) and emotional role (p<0.05) than the others.
Conclusions: Health policy makers should implement health promotion interventions in nursing staff to improve their health-related quality of life as well as their eating habits.