ΣΧΟΛΗ ΕΠΙΣΤΗΜΩΝ ΤΡΟΦΙΜΩΝ: Πρόσφατες υποβολές
Αποτελέσματα 1-20 από 738
-
Διατροφή και διάθεση
(Πανεπιστήμιο Δυτικής Αττικής, 2024-09)Η διατροφική συμπεριφορά κατά κύριο λόγο συνδέεται και καθορίζεται από τον τρόπο σκέψης του ατόμου σε συσχέτιση με το περιβάλλον και τον εαυτό του, καθώς και για το πως νιώθει για τον ίδιο του τον εαυτό. Η κατάθλιψη έχει ... -
Κανέλα : Φυτοχημικές ενώσεις και η ευεργετική επίδραση τους στον οργανισμό
(Πανεπιστήμιο Δυτικής Αττικής, 2024-10-22)Η παρούσα πτυχιακή εργασία έχει σαν θέμα την κανέλα, τις φυτοχημικές ενώσεις που περιέχει και την ευεργετική επίδραση που ασκούν στον ανθρώπινο οργανισμό. Η κανέλα είναι γνωστή στο άνθρωπο από την αρχαιότητα και έχει ... -
Μελέτη νανοδομών από γαλακτώματα ως μέσο μεταφοράς βακτηρίων που παράγουν λιπαρά οξέα κοντής αλύσου (SCFA) κατά το πέρασμά τους μέσα από προσομοίωση της γαστρεντερικής οδού
(Πανεπιστήμιο Δυτικής Αττικής, 2024-11)Τα προβιοτικά και τα πρεβιοτικά είναι ζωντανοί μικροοργανισμοί, ωφέλιμοι για τον ανθρώπινο οργανισμό. Ωστόσο, οι μικροοργανισμοί αυτοί για να είναι ζωντανοί πρέπει να προστατευθούν από το εχθρικό για τα βακτήρια γαστρικό ... -
Επίδραση του παλλόμενου ηλεκτρικού πεδίου στα κρασιά
(Πανεπιστήμιο Δυτικής Αττικής, 2024-04)Η τεχνική της χρήσης του παλλόμενου ηλεκτρικού πεδίου, βασίζεται στην χρήση υψηλής έντασης παλλόμενου ηλεκτρικού πεδίου για την διάρρηξη της κυτταρικής μεμβράνης. Χρησιμοποιείται ως μη θερμική μέθοδος για την αδρανοποίηση ... -
Σύγχρονες τεχνολογίες και τάσεις για την αξιοποίηση παραπροϊόντων τροφίμων στη βιομηχανία των καλλυντικών
(Πανεπιστήμιο Δυτικής Αττικής, 2024-09-24)Τις τελευταίες δεκαετίες οι ανησυχίες για τα προβλήματα που προκαλούν τα παραπροϊόντα της αγροτικής βιομηχανίας στο περιβάλλον, έχουν οδηγήσει στην ανα- ζήτηση νέων τρόπων αξιοποίησής τους στα πλαίσια της βιωσιμότητας ... -
Διαφορετικοί ορότυποι E.coli σε τρόφιμα και μέθοδοι ανίχνευσής τους
(Πανεπιστήμιο Δυτικής Αττικής, 2024-11)Θέμα της παρούσας πτυχιακής εργασίας είναι οι διαφορετικοί ορότυποι των βακτηρίων Escherichia Coli στα τρόφιμα και οι μέθοδοι ανίχνευσής τους. Φέρει 4 ομάδες αντιγόνων: τα Ο - σωματικά αντιγόνα, τα Η- αντιγόνα μαστιγίου, ... -
Βιώσιμες εναλλακτικές πηγές πρωτεϊνών τελευταίας γενιάς: Μέθοδοι επεξεργασίας και ιδιότητες για εφαρμογή σε τρόφιμα
(Πανεπιστήμιο Δυτικής Αττικής, 2024-09-23)Η ασφάλεια των τροφίμων και τα περιβαλλοντικά προβλήματα έχουν εξελιχθεί σε παγκόσμιες κρίσεις που απαιτούν ριζικές λύσεις. Ο παγκόσμιος πληθυσμός αναμένεται να φτάσει τα 9,8 δισεκατομμύρια μέχρι το 2050, και η πλειονότητα ... -
Αξιοποίηση γιγάρτων σταφυλής και μελέτη δυνητικών εφαρμογών στη βιομηχανία τροφίμων
(Πανεπιστήμιο Δυτικής Αττικής, 2024-09-12)Η Βιομηχανία Τροφίμων και Ποτών παράγει πληθώρα παραπροϊόντων, πολλά εκ των οποίων χαίρουν ιδιαίτερων ποιοτικών χαρακτηριστικών. Από τη Βιομηχανία του Οίνου, ως τέτοια, προκύπτουν μεταξύ άλλων, τα γίγαρτα σταφυλής, τα ... -
Development of innovative methods for the preparation of red wine grape extracts and microemulsions enriched in polyphenolic antioxidants.
(Πανεπιστήμιο Δυτικής Αττικής, 2024-03-04)In an ever-changing society where the world's population is growing, the demand for more food and energy production is a fact. This ever-increasing production is a severe problem in our time. Many food wastes could be raw ... -
Εφαρμογές των τεχνικών NGS στα προϊόντα γάλακτος
(Πανεπιστήμιο Δυτικής Αττικής, 2024-09)Το τυρί αποτελεί σημαντικό διατροφικό στοιχείο της δίαιτας. Το περιεχόμενο του σε ασβέστιο και πρωτεΐνη καθώς και βιταμίνες το καθιστούν από τα καλύτερα τρόφιμα αν και η υπερβολική κατανάλωση του έχει συσχετισθεί και ... -
Ανασκόπηση της επίδρασης γαλακτοκομικών προϊόντων στο εντερικό μικροβίωμα
(Πανεπιστήμιο Δυτικής Αττικής, 2024-07-22)Η παρούσα ανασκόπηση εξετάζει τη σχέση μεταξύ του εντερικού μικροβιώματος και της κατανάλωσης γαλακτοκομικών προϊόντων. Το εντερικό μικροβίωμα διαδραματίζει κρίσιμο ρόλο στην υγεία του ξενιστή, με τη δυσβίωση να συνδέεται ... -
Μελέτη αντιμυκητιακής δράσης φυσικών εκχυλισμάτων
(Πανεπιστήμιο Δυτικής Αττικής, 2024-07)Στα πλαίσια του μαθήματος της διπλωματικής εργασίας πραγματοποιήθηκε μία εργαστηριακή μελέτη για τη χρήση ενός μοντέλου Saccharomyces cerevisiae που αποτελείται από τρία διαφορετικά βιομηχανικά στελέχη (ένα κρασί, μια ... -
Χρήση φυσικών εκχυλισμάτων για την ανάπτυξη ενεργούς συσκευασίας και την επιμήκυνση της διάρκειας ζωής τροφίμων
(Πανεπιστήμιο Δυτικής Αττικής, 2024-08-30)Οι σημερινές περιβαλλοντικές απαιτήσεις και οι κανονισμοί της Ευρωπαϊκής Ένωσης επιβάλλουν την αναζήτηση εναλλακτικών πρακτικών, φιλικότερων προς το περιβάλλον σε όλες τις πτυχές της καθημερινότητας. Ένα μέρος αυτής της ... -
Νοθεία και αυθεντικότητα καφέ και τσαγιού με χρήση μη στοχευμένων αναλυτικών τεχνικών
(Πανεπιστήμιο Δυτικής Αττικής, 2024-09-27)Ο καφές και τσάι είναι κάποια από τα πιο δημοφιλή ροφήματα του κόσμου. Τα ιδιαίτερα χημικά χαρακτηριστικά τους προσφέρουν μοναδική γεύση και ιδιαίτερα αρώματα, μελέτες που έχουν γίνει και για τα δύο προϊόντα έχουν ... -
Εμπειρική προσέγγιση στην ανάπτυξη της τοπικής οικονομίας μέσω οινοτουρισμού και αθλητικού τουρισμού
(Πανεπιστήμιο Δυτικής Αττικής, 2024-07)Τις τελευταίες δεκαετίες, ο αθλητισμός έχει γίνει ένα φαινόμενο μεγάλων διαστάσεων και θεωρείται σημαντικός πόρος για την ανάπτυξη μιας τοπικής οικονομίας και αγοράς. Ο αθλητικός τουρισμός αποτελεί μια νέα ευκαιρία για την ... -
Επίδραση του terroir στις Κυπριακές ποικιλίες Γιαννούδι και Ξυνιστέρι
(Πανεπιστήμιο Δυτικής Αττικής, 2024-07)Η Κύπρος αποτελεί μία από τις πρώτες χώρες που εμφανίστηκε η αμπελοκαλλιέργεια, όπου μέχρι σήμερα καλλιεργούνται τόσο γηγενείς όσο και διεθνείς ποικιλίες. Μία από τις πρώτες ποικιλίες που έβαλε στον χάρτη της αμπελοκαλλιέργειας ... -
Η χρήση γαλακτωμάτων στη γαστρονομία
(Πανεπιστήμιο Δυτικής Αττικής, 2024-07)Τα γαλακτώματα, τα οποία ορίζονται ως μείγματα δύο μη αναμίξιμων υγρών, όπου το ένα είναι διεσπαρμένο στο άλλο με τη μορφή σταγονιδίων, έχουν καθοριστική σημασία στη σύγχρονη γαστρονομία λόγω των μοναδικών υφολογικών και ... -
Κατανάλωση κρέατος και προϊόντων του και επιπτώσεις στην υγεία του ανθρώπου
(Πανεπιστήμιο Δυτικής Αττικής, 2024-10-24)Το κρέας αποτελεί ένα από τα βασικά συστατικά της διατροφής του ανθρώπου προσδίδοντας του απαραίτητα θρεπτικά συστατικά τα οποία είναι υψίστης σημασίας για τη φυσιολογική λειτουργία και ανάπτυξη του οργανισμού. Σύμφωνα με ... -
Η χρήση του μαστιχόνερου στην παραγωγή του ζύθου.
(Πανεπιστήμιο Δυτικής Αττικής, 2024-10-04)Η μαστίχα Χίου έχει μακρά ιστορία, γνωστή από την αρχαιότητα για τις θεραπευτικές της ιδιότητες και αποτέλεσε σημαντικό εμπορικό αγαθό σε πολλές και διαφορετικές περιόδους. Προέρχεται από έναν συγκεκριμένο δέντρο, που ... -
Αξιοποίηση παραπροϊόντων ροδιού για το σχεδιασμό νέων προϊόντων τροφίμων με υψηλό φαινολικό περιεχόμενο.
(Πανεπιστήμιο Δυτικής Αττικής, 2024-09)Η παρούσα διατριβή έχει ως κύριο σκοπό τη μελέτη των παραπροϊόντων του ροδιού, όπως ο φλοιός, και την αξιοποίησή τους για την ανάπτυξη νέων προϊόντων τροφίμων με υψηλό φαινολικό περιεχόμενο βασιζόμενη στις αρχές της κυκλικής ...