Ανθρώπινο μικροβίωμα και διατροφή
Human microbiome and nutrition
Λέξεις-κλειδιά
Μεταβολισμός ; Διατροφή ; Μικροβίωμα ; Μικροχλωρίδα ; Υδατάνθρακες ; Προβιοτικά ; Πρωτεϊνες ; ΛιπαράΠερίληψη
Το ανθρώπινο εντερικό μικροβίωμα είναι μια ευρεία και πολυσύνθετη έννοια η οποία μπορεί να χαρακτηριστεί και σαν όργανο. Εκτείνεται σε όλο το γαστρεντερικό σύστημα του ανθρώπου και περιλαμβάνει όλους τους μικροοργανισμούς και τα βακτήρια που παρουσιάζονται στις περιοχές αυτές, ή ακόμη και τα γονιδιώματα αυτών. Τα κυρίαρχα είδη που παρουσιάζονται είναι τα Gram(+) Firmicutes και τα Gram (-) Bacteroidetes, είδη Clostridium και Bifidobacteria. Η δομή, η σύνθεση και οι λειτουργίες του μικροβιώματος επηρεάζουν και επηρεάζονται τόσο από τον ίδιο τον άνθρωπο, όπως οι γενετικοί παράγοντες, η κληρονομικότητα και άλλοι, αλλά και η διατροφή αυτού η οποία αποτελεί και κύριο αντικείμενο της εργασίας. Παρατηρείται μια αμφίδρομη σχέση όλων των ανωτέρω η οποία μπορεί να επιφέρει ασθένειες σχετικές με το μικροβίωμα και ειδικότερα φλεγμονώδη νοσήματα κυρίως στο εντερικό σύστημα, καρδιακές ασθένειες και καρκίνο. Ακόμη σημαντικότερο όμως και με μεγαλύτερο ενδιαφέρον είναι η επίδραση της διατροφής στο μικροβίωμα και την υγεία μέσω του μεταβολισμού ο οποίος συνδέεται στενά με το εντερικό σύστημα και τη διαδικασία της πέψης. Η διατροφή επιδρά τόσο στο μικροβίωμα όσο και στις διάφορες μεταβολικές λειτουργίες και από τις οποίες προκύπτουν μεταβολές στο δείκτη μάζας σώματος, στο γλυκαιμικό δείκτη, στην αντίδραση στην ινσουλίνη, τη λιπογέννεση και πολλές ακόμη μεταβολικές λειτουργίες. Σαν αποτέλεσμα μπορεί να επέλθει υγεία ή και ασθένειες σχετικές με το μεταβολισμό όπως η παχυσαρκία, ο σακχαρώδης διαβήτης τύπου ΙΙ και ΙΙ, λοιπές μεταβολές και επιδράσεις στην ινσουλίνη, η μεταβολική ενδοτοξαιμία και δυσανεξίες. Με τα κατάλληλα διατροφικά πρότυπα, εξατομικευμένα στον κάθε ασθενή με τις δικές του γενετικές ιδιαιτερότητες, ασθένειες, δυσανεξίες και ευαισθησίες μπορούν να παρατηρηθούν σημαντικά οφέλη για την υγεία και αντιμετώπιση ασθενειών. Το ίδιο σημαντικό είναι και η χρήση προβιοτικών και αντιβιοτικών για τους σκοπούς αυτούς, αλλά και για την πρόληψη των σχετικών με το μικροβίωμα ασθενειών.
Περίληψη
The human intestinal microbiome is a broad and complex concept that can also be described as an organ. It extends throughout the human gastrointestinal tract and includes all the microorganisms and bacteria present in these areas, or even their genomes. The predominant species presented are Gram (+) Firmicutes and Gram (-) Bacteroidetes, Clostridium and Bifidobacteria species. The structure, composition and functions of the microbiome affect the human and they are influenced by him. These factors are genetic, heredity and others, but also his diet which is the main object of work. There is a two-way relationship between all of the above which can lead to diseases related to the microbiome and in particular inflammatory diseases mainly in the intestinal tract, heart disease and cancer. However, more important and of greater interest, is the effect of diet on the microbiome and health through metabolism, which is closely linked to the intestinal tract and the digestive process. Diet affects both the microbiome and the various metabolic functions, resulting in changes in body mass index, glycemic index, insulin response, lipogenesis and many other metabolic functions. As a result, health or metabolic diseases such as obesity, type II and II diabetes, other changes and effects on insulin, metabolic endotoxemia and intolerances can occur. With the right nutritional standards, individualized in each patient with his own genetic peculiarities, diseases, intolerances and sensitivities, significant health benefits and treatment of diseases can be observed. Equally important is the use of probiotics and antibiotics for these purposes, but also for the prevention of microbiome-related diseases.