Εμφάνιση απλής εγγραφής

Κλιματική αλλαγή στον ελληνικό αμπελώνα & τρόποι αντιμετώπισης των επιπτώσεων

dc.contributor.advisorΘεοδώρου, Νικόλαος
dc.contributor.authorΓκίνη, Γρηγόρης
dc.contributor.authorΤσαρμακλής-Λιβανίδης, Λεωνίδας-Νικόλαος
dc.date.accessioned2022-10-10T08:21:19Z
dc.date.available2022-10-10T08:21:19Z
dc.date.issued2022-07-13
dc.identifier.urihttps://polynoe.lib.uniwa.gr/xmlui/handle/11400/3033
dc.identifier.urihttp://dx.doi.org/10.26265/polynoe-2873
dc.description.abstractΗ παρούσα πτυχιακή εργασία πραγματεύεται την βιβλιογραφική ανασκόπηση του φαινομένου της κλιματικής αλλαγής και της σημασίας των επιπτώσεων αυτής στην αμπελοκαλλιέργεια, με έμφαση τις ποικιλίες που προορίζονται για την παραγωγή οίνου. Γίνεται αναφορά στις πρώτες περιγραφές στο φαινόμενο του θερμοκηπίου και παρατίθεται ο ορισμός της υπερθέρμανσης του πλανήτη, καθώς και οι επιπτώσεις που αφορούν την αμπελοκαλλιέργεια και έχουν παρατηρηθεί σε περιοχές τόσο της Ευρώπης όσο και του παγκόσμιου αμπελώνα. Γίνεται αναφορά στην μακρόχρονη ιστορία της αμπελοκαλλιέργειας στον Ευρωπαϊκό και κατ’ επέκταση Ελληνικό αμπελώνα καθώς επίσης και στις γηγενείς ποικιλίες αμπέλου, που δίνουν και οίνους υψηλής ποιοτικής στάθμης (Π.Ο.Π και Π.Γ.Ε.). Μέσω της της ανάπτυξης πολυάριθμων μοντέλων πρόβλεψης που αφορούν την μεταβολή των κλιματικών συνθηκών για τις επόμενες δεκαετίες, γίνεται περιγραφή των άμεσων και έμμεσων επιπτώσεων τόσο στις φυσιολογικές διεργασίες των φυτών της αμπέλου όσο και στα ποιοτικά χαρακτηριστικά της ράγας καθώς επίσης αναφέρονται και μεθοδολογίες που αφορούν τις κλιματικές συνθήκες και καθορίζουν είτε την εγκατάσταση νέων αμπελώνων είτε την διαχείριση υφιστάμενων. Ακολούθως γίνεται αναφορά στα προτεινόμενα βραχυπρόθεσμα και μεσοπρόθεσμα μέτρα που μπορούν να εφαρμοστούν με κύριο στόχο την εξομάλυνση των αρνητικών επιπτώσεων στην ποιότητα και τα χαρακτηριστικά οίνων που παράγονται σε διάφορες φημισμένες αμπελο-οινικές περιοχές.el
dc.format.extent90el
dc.language.isoelel
dc.publisherΠανεπιστήμιο Δυτικής Αττικήςel
dc.rightsΑναφορά Δημιουργού - Μη Εμπορική Χρήση - Παρόμοια Διανομή 4.0 Διεθνές*
dc.rightsAttribution-NonCommercial-NoDerivatives 4.0 Διεθνές*
dc.rightsAttribution-NonCommercial-NoDerivatives 4.0 Διεθνές*
dc.rights.urihttp://creativecommons.org/licenses/by-nc-nd/4.0/*
dc.subjectΚλιματική αλλαγήel
dc.subjectΆμπελοςel
dc.subjectΟίνοςel
dc.subjectΓηγενείς ποικιλίεςel
dc.subjectΕλληνικός αμπελώναςel
dc.subjectΒιοκλιματικοί δείκτεςel
dc.subjectTerroirel
dc.titleΚλιματική αλλαγή στον ελληνικό αμπελώνα & τρόποι αντιμετώπισης των επιπτώσεωνel
dc.title.alternativeClimate change in the greek vineyard & ways of adrressing its effectsel
dc.typeΠτυχιακή εργασίαel
dc.contributor.committeebanilas, george
dc.contributor.committeeΚόρκας, Ηλίας
dc.contributor.facultyΣχολή Επιστημών Τροφίμωνel
dc.contributor.departmentΤμήμα Επιστημών Οίνου, Αμπέλου και Ποτώνel
dc.description.abstracttranslatedThe present dissertation deals with the literature review of the phenomenon of climate change and the importance of its effects on viticulture, with emphasis on the varieties intended for wine production. Reference is made to the first descriptions of the greenhouse effect and the definition of global warming is given, as well as the effects on viticulture that have been observed in areas of both Europe and the world vineyard. Reference is made to the long history of viticulture in the European and consequently Greek vineyard as well as to the indigenous vine varieties, which give wines of high quality (PDO and PGI). Through the development of numerous prediction models concerning climate change for the coming decades, the direct and indirect effects on both the physiological processes of the vine plants and the qualitative characteristics of the rail are described, as well as methodologies concerning the climatic conditions. conditions and determine either the establishment of new vineyards or the management of existing ones. The following is a reference to the proposed short-term and medium-term measures that can be implemented with the main goal of smoothing out the negative effects on the quality and characteristics of wines produced in various renowned wine-growing regions.el


Αρχεία σε αυτό το τεκμήριο

Thumbnail

Αυτό το τεκμήριο εμφανίζεται στις ακόλουθες συλλογές

Εμφάνιση απλής εγγραφής

Αναφορά Δημιουργού - Μη Εμπορική Χρήση - Παρόμοια Διανομή 4.0 Διεθνές
Εκτός από όπου επισημαίνεται κάτι διαφορετικό, το τεκμήριο διανέμεται με την ακόλουθη άδεια:
Αναφορά Δημιουργού - Μη Εμπορική Χρήση - Παρόμοια Διανομή 4.0 Διεθνές