Καταγραφή φασμάτων του FTIR σε οίνους από τη Σαντορίνη, διερεύνηση δυνατότητας διαχωρισμού
Feasibility of using FTIR for the discrimination of wines from Santorini
Abstract
Το Ασύρτικο αποτελεί μία από τις αυτόχθονες λευκές ποικιλίες της Ελλάδας. Πρόκειται για μία πολυδύναμη ποικιλία της οποίας τα οργανοληπτικά χαρακτηριστικά διαφοροποιούνται ανάλογα με τις εδαφικές και κλιματικές συνθήκες της περιοχής καλλιέργειάς της. Στο ιδιαίτερο terroir της Σαντορίνης, το Ασύρτικο δίνει οίνους με χαρακτηριστική υψηλή οξύτητα, υψηλό ποσοστό περιεκτικότητας σε αιθυλική αλκοόλη καθώς και μεταλλικότητα. Η θεματική της παρούσας πτυχιακής εργασίας αφορά την γενική ανάλυση της ποικιλίας Ασύρτικο και την διερεύνηση της δυνατότητας διαχωρισμού των οίνων της με τη χρήση φασματοσκοπίας υπερύθρου μετασχηματισμού Fourier (FT-IR). Για το λόγο αυτό χρησιμοποιήθηκε φασματοφωτόμετρο IRAffinity-1s της εταιρείας SHIMADZU, μέσω του οποίου κατέστει δυνατή η καταγραφή των φασμάτων FT-IR. Στην συνέχεια, τα ληφθέντα φάσματα επεξεργάστηκαν με την χρήση εξειδικευμένου λογισμικού προγράμματος OMNIC 9 και του στατιστικού προγράμματος JMP 16. Τα αποτελέσματα έδειξαν πως υπάρχει η προοπτική του διαχωρισμού καθώς δημιουργούνται ομαδοποιήσεις μεταξύ των δειγμάτων οι οποίες συνδέονται τόσο με τον τόπο αλλά και τη μέθοδο οινοποίησης.
Abstract
Assyrtiko is one of the indigenous white varieties of Greece. It is a versatile variety whose organoleptic characteristics vary according to the soil and climatic conditions of its cultivation area. In the special terroir of Santorini, Assyrtiko produces wines with characteristically high acidity, high percentage of ethyl alcohol content as well as minerality. The topic of this thesis focuses on the general analysis of the Assyrtiko variety and investigates the possibility of separating its wines using Fourier transform infrared spectroscopy (FT-IR). For this reason, an IRAffinity-1s spectrophotometer from the SHIMADZU company was used, through which was possible to record the FT-IR spectra. Then, the obtained spectra were processed using OMNIC 9 software and the statistical program JMP 16. The results showed that there is the prospect of separation as groupings were created between the samples which are linked both to the place and to the winemaking method.