Show simple item record

Καταγραφή φασμάτων του FTIR σε οίνους από τη Σαντορίνη, διερεύνηση δυνατότητας διαχωρισμού

dc.contributor.advisorBasalekou, Marianthi
dc.contributor.authorΤασιά, Ιωάννα
dc.date.accessioned2022-10-20T11:45:55Z
dc.date.available2022-10-20T11:45:55Z
dc.date.issued2022-09-30
dc.identifier.urihttps://polynoe.lib.uniwa.gr/xmlui/handle/11400/3172
dc.identifier.urihttp://dx.doi.org/10.26265/polynoe-3012
dc.description.abstractΤο Ασύρτικο αποτελεί μία από τις αυτόχθονες λευκές ποικιλίες της Ελλάδας. Πρόκειται για μία πολυδύναμη ποικιλία της οποίας τα οργανοληπτικά χαρακτηριστικά διαφοροποιούνται ανάλογα με τις εδαφικές και κλιματικές συνθήκες της περιοχής καλλιέργειάς της. Στο ιδιαίτερο terroir της Σαντορίνης, το Ασύρτικο δίνει οίνους με χαρακτηριστική υψηλή οξύτητα, υψηλό ποσοστό περιεκτικότητας σε αιθυλική αλκοόλη καθώς και μεταλλικότητα. Η θεματική της παρούσας πτυχιακής εργασίας αφορά την γενική ανάλυση της ποικιλίας Ασύρτικο και την διερεύνηση της δυνατότητας διαχωρισμού των οίνων της με τη χρήση φασματοσκοπίας υπερύθρου μετασχηματισμού Fourier (FT-IR). Για το λόγο αυτό χρησιμοποιήθηκε φασματοφωτόμετρο IRAffinity-1s της εταιρείας SHIMADZU, μέσω του οποίου κατέστει δυνατή η καταγραφή των φασμάτων FT-IR. Στην συνέχεια, τα ληφθέντα φάσματα επεξεργάστηκαν με την χρήση εξειδικευμένου λογισμικού προγράμματος OMNIC 9 και του στατιστικού προγράμματος JMP 16. Τα αποτελέσματα έδειξαν πως υπάρχει η προοπτική του διαχωρισμού καθώς δημιουργούνται ομαδοποιήσεις μεταξύ των δειγμάτων οι οποίες συνδέονται τόσο με τον τόπο αλλά και τη μέθοδο οινοποίησης.el
dc.format.extent94el
dc.language.isoelel
dc.publisherΠανεπιστήμιο Δυτικής Αττικήςel
dc.rightsΑναφορά Δημιουργού - Μη Εμπορική Χρήση - Παρόμοια Διανομή 4.0 Διεθνές*
dc.rightsAttribution-NoDerivatives 4.0 Διεθνές*
dc.rightsAttribution-NonCommercial-NoDerivatives 4.0 Διεθνές*
dc.rights.urihttp://creativecommons.org/licenses/by-nc-nd/4.0/*
dc.subjectAssyrtikoel
dc.subjectΑσύρτικοel
dc.titleΚαταγραφή φασμάτων του FTIR σε οίνους από τη Σαντορίνη, διερεύνηση δυνατότητας διαχωρισμούel
dc.title.alternativeFeasibility of using FTIR for the discrimination of wines from Santoriniel
dc.typeΠτυχιακή εργασίαel
dc.contributor.committeeΠαρασκευόπουλος, Ιωάννης
dc.contributor.committeeChatzilazarou, Arhontoula
dc.contributor.facultyΣχολή Επιστημών Τροφίμωνel
dc.contributor.departmentΤμήμα Επιστημών Οίνου, Αμπέλου και Ποτώνel
dc.description.abstracttranslatedAssyrtiko is one of the indigenous white varieties of Greece. It is a versatile variety whose organoleptic characteristics vary according to the soil and climatic conditions of its cultivation area. In the special terroir of Santorini, Assyrtiko produces wines with characteristically high acidity, high percentage of ethyl alcohol content as well as minerality. The topic of this thesis focuses on the general analysis of the Assyrtiko variety and investigates the possibility of separating its wines using Fourier transform infrared spectroscopy (FT-IR). For this reason, an IRAffinity-1s spectrophotometer from the SHIMADZU company was used, through which was possible to record the FT-IR spectra. Then, the obtained spectra were processed using OMNIC 9 software and the statistical program JMP 16. The results showed that there is the prospect of separation as groupings were created between the samples which are linked both to the place and to the winemaking method.el


Files in this item

Thumbnail

This item appears in the following Collection(s)

Show simple item record

Αναφορά Δημιουργού - Μη Εμπορική Χρήση - Παρόμοια Διανομή 4.0 Διεθνές
Except where otherwise noted, this item's license is described as
Αναφορά Δημιουργού - Μη Εμπορική Χρήση - Παρόμοια Διανομή 4.0 Διεθνές