Αλληλεπίδραση γονιδίων και διατροφικών παραγόντων σε διάφορες παθήσεις
Interaction of genes and nutritional factors in various diseases
Keywords
Μεταλλάξεις ; Διαβήτης ; Καρκίνος ; Γονίδια ; ΔιατροφήAbstract
Η ανησυχία τoυ ανθρώπου για την διατροφή μπορεί να παρατηρηθεί από τα αρχαία κιόλας
χρόνια, όταν ο Ιπποκράτης ήδη από το 400 π.Χ. είχε αναφέρει το γνωστό «Η τροφή σου να
είναι το φάρμακό σου και το φάρμακό σου να είναι η τροφή σου». Οι σημερινές κοινωνίες
χαρακτηρίζονται από τον υψηλό ρυθμό ταχύτητας, με αποτέλεσμα την ολοένα και
περισσότερη αύξηση ασθενειών, με τον σακχαρώδη διαβήτη και το καρκίνο να αποτελούν μια
μεγάλη κατηγορία αυτών. Οι περιπτώσεις αυτές, αποτελούν νόσους με αρκετά μεγάλο
επιπολασμό στον πληθυσμό, οι οποίες έχουν μελετηθεί τόσο σε μοριακό όσο και σε γενετικό
επίπεδο. Και στις δυο ασθένειες τα ποσοστά θανάτου αλλά και ο αριθμός των
προσβεβλημένων ατόμων, συνεχώς αυξάνουν με ραγδαίο ρυθμό. Ως εκ τούτου, οι
πολυπαραγοντικές αυτές παθήσεις έχουν μελετηθεί εκτενώς, με την επίδραση της διατροφής
και των γονιδίων, να αποτελούν τους πλέον κύριους λόγους για την εμφάνιση τους. Ο σκοπός
της εργασίας, είναι η μελέτη κυρίως αυτών των δυο ασθενειών και η αλληλεπίδραση τους με
τις διατροφικές συνήθειες των ανθρώπων σε παγκόσμιο επίπεδο, καθώς και με τις
μεταλλάξεις των γονιδίων που τις προκαλούν. Όσον αφορά το σακχαρώδη διαβήτη που πλέον
χαρακτηρίζεται ως η επιδημία του 21ου αιώνα, έχουν αναλυθεί τα σημαντικότερα γονίδια τόσο
για τον σακχαρώδη διαβήτη τύπου Ι όσον και για τον τύπο ΙΙ, αν και τα ευρήματα του πρώτου
είναι εμφανώς λιγότερα. Για την ασθένεια του καρκίνου, τα γονίδια που μελετήθηκαν είναι
πολυάριθμα εφόσον μεταλλάξεις μπορούν να εντοπιστούν σε κάθε ζωτικό όργανο του
ανθρώπινου σώματος. Οι διατροφικές συνήθειες και η σωματική άσκηση εμφανίζουν μεγάλο
αντίκτυπο στην εμφάνιση των συγκεκριμένων ασθενειών. Κατευθυντήριες γραμμές και
διατροφικά πρότυπα έχουν δημιουργηθεί και περιλαμβάνουν τροφές και θρεπτικά συστατικά
που πρέπει να συμπεριλαμβάνονται σε κάθε διαιτολόγιο με βασικό σκοπό όχι μόνο τη
πρόληψη αλλά και σε ορισμένες περιπτώσεις για την εξάλειψη των μελετώμενων νόσων.
Επιπλέον, έχει εξεταστεί η αλληλεπίδραση ορισμένων θρεπτικών συστατικών με τα γονίδια
της εκάστοτε ασθένειας, με τα αποτελέσματα να δείχνουν πως μια τροποποίηση στη
ποσότητα των παραπάνω, είναι ικανή να αποφέρει τόσο θετικά όσο και αρνητικά
αποτελέσματα. Τέλος, έχει γίνει αναφορά σε ορισμένες διατροφές όπως η μεσογειακή και η
χορτοφαγική, με τα αποτελέσματα τους να κρίνουν τη σημαντικότητα της επίδρασης τους.
Abstract
Nutrition has been a growing concern for people since ancient times when Hippocrates as early
as 400 BC. mentioned the famous phrase “Let your food be your medicine and your medicine
be your food”. Today’s societies are fast-paced, resulting in more diseases with diabetes and
cancer being a large part of them. The aforementioned diseases depict high prevalence in the
population and have been studied both at the molecular and genetic levels. Both disorders
portray rapidly increasing death rates as well as confirmed cases. Therefore, these
multifactorial disorders have been studied extensively and nutrition, as well as genes, have
been reported as the primary causes for their occurrence. The purpose of this dissertation is
to study cancer and diabetes and evaluate the interaction with the nutritional habits of people
worldwide and the mutations of genes that cause them. Regarding diabetes mellitus, which is
now considered to be the epidemic of the 21st century, the most important genes for both
type I and type II have been analyzed, although the research findings on the former are fewer.
As for cancer, multiple genes have been studied because mutations can be observed in all vital
organs of the human body. The occurrence of the aforementioned disorders is vastly impacted
by dietary habits and physical exercise. General guidelines and dietary standards have been
established and indicate which foods and nutrients should be included in every diet to assist in
preventing and curing these diseases. In addition, an examination of the interaction between
certain nutrients and genes of each disease has shown that an alternation in the number of
nutrients consumed, can have both positive and negative impacts on the manifestation of
disorders. Conclusively, studies have shown that certain diets (e.g. Mediterranean, vegetarian)
have mixed effects on cancer and diabetes.